Att bli refuserad av ett förlag betyder inte automatiskt att ditt manus är dåligt. Det betyder att du måste skicka manuset till andra förlag, eller tänka om. Jag skrev inlägget nedan för två år sedan på min facebooksida. Alltså innan jag blev antagen. Det säger lite om inställningen jag hade, inställningen som är en del i att jag till slut fick ett JA:
”Att bli refuserad är en del av att vara författare. Så är det, och att det är så vet jag efter att ha läst hur mycket som helst om hur det går till att få sin bok antagen.
Fyra manus på 2000 blir antagna …
”Väldigt många av de manus som är bra nog för att bli antagna , blir det inte ändå”, säger förlagen själva. Det finns listor att söka på för att se vilka STORA författare som blivit refuserade med manus som sedan blivit bästsäljare. Många av dessa har blivit refuserade både 10 och 20 gånger. Jag trodde inte i min vildaste fantasi att det var så det såg ut.
Man kan ge upp.
Eller så kan man välja att tro på lektörens omdöme om boken och FORTSÄTTA kämpa. Jag väljer det sista utan tvekan. För det värsta vore inte att misslyckas – Det värsta vore att ge upp innan man VET om man faktiskt kan lyckas. Jag vet att många undrar om jag har gett upp min dröm, men så är inte fallet.”
Och så här ser den ut! Min debutbok, släppt på Lindskog Förlag i september 2017. Jag är idag väldigt, väldigt glad att jag fortsatte kämpa även när jag kämpade i motvind!
Det du skriver är så sant och viktigt att komma ihåg om man vill bli utgiven. Refuseringar för ont och man måste kunna ta kritik, men ändå fortsätta framåt… Det är nog det allra svåraste, tror jag… Det är ju normalt mänskligt att fly smärta och obehag.
GillaGillad av 1 person
Ja. Det är svårt. Att bli refuserad kan göra ont, och att få en dålig recension gör naturligtvis också ont. Men som författare måste man hitta sätt att handskas med sådant.
GillaGilla
Tur för dina läsare att du inte gav upp👍😂
GillaGillad av 2 personer