Blogg

Allt måste inte vara perfekt från början.

Jag jobbar som skrivarcoach i min firma, och jag är också ledare för skrivarkurser.

Jag har märkt att ett stort problem för många som skriver är att de fixerar sig vid detaljer i texten, och därför fastnar utan att komma vidare.

De fastnar vid om det ska de eller dem i mening 19, de kan inte skriva första kapitlet eftersom de inte har bestämt sig för om karaktären ska heta Rosita eller Ellen, de skriver om första stycket om och om igen för att det inte känns starkt nog.

För det första är det bra att vara noggrann, det är en förutsättning för att det ska bli bra!

Det ÄR viktigt att veta skillnaden på de och dem, det ÄR viktigt att karaktären har ”rätt” namn, och det ÄR viktigt att första stycket blir riktigt bra.

MEN oavsett om man ska skriva en hel bok eller en novell så måste texten bli skriven, alltså själva storyn måste skrivas ner, från början till slut. När texten väl är nerskriven kan man ta tag i allt det där andra, detaljerna.

Så släpp kraven du har att allt måste vara perfekt redan från början, det måste det inte alls.

Det är slutresultatet som räknas!

Foto av Miguel u00c1. Padriu00f1u00e1n pu00e5 Pexels.com

Skolavslutningen i nian. En stor dag. En dag med blandade känslor.

Igår var det skolavslutningsdags i Skövde. Min yngsta son gick ur nian, vilket frambringade en hel massa känslor hos mig.

Minnen från många olika skolavslutningar har sköljt över mig, både under gårdagen men också idag.

Mina barns tidigare skolavslutningar, mina egna, men också en helt annan skolavslutning. Den dagen när Linda, Anna och Sofi slutade nian.

”Och så kom den stora dagen. Skolavslutningsdagen …

Solen sken från en klarblå himmel, och alla var finklädda.

Klass 9B satt längst fram till höger i kyrkan.”

Så börjar kapitel 50, det allra sista kapitlet i Den blomstertid nu kommer. Mer än så kan jag inte skriva utan att avslöja saker som händer i boken.

När jag skrev Den blomstertid nu kommer var det vissa scener som jag visste skulle vara med redan från början, medan andra scener kom till efterhand som boken skrevs. Att boken skulle sluta med skolavslutningen visste jag hela tiden, men det som händer på skolavslutningen var en överraskning in i det sista, även för mig.

Om ni visste hur många olika slut jag hade funderat på.

Boken hade kunnat sluta på så många olika sätt.

Jag funderade väldigt mycket kring det här, men när slutet väl kom på plats visste jag att det var det slutet jag skulle ha.

Jag älskar det sista kapitlet i boken, jag är nöjd med hur det blev.

Så här lyder de allra sista meningarna i boken:

”Det regnade kraftigare nu. Betydligt kraftigare.

Himlen öppnade sig och regnet forsade ner. Vinden tog i.

Det verkade faktiskt som om det var ett ordentligt oväder på gång …”

Vad är det som händer där på skolavslutningen då?

Det tänker jag förstås inte avslöja. Men det är ju det ni får veta om ni läser boken!

Gästbloggare: Anni Svensson

Anni 2

Varje månad sedan mars 2018 har jag haft en gästbloggare här på Marias Författarblogg. De flesta av mina gästbloggare har varit nya gästbloggare, men några av dem har faktiskt gästbloggat två gånger. Att följa andras författarskap, eller väg till författarskap är intressant och inspirerande. Vad har andra för drömmar och mål, och vad har de för metoder för att nå dit? Mina gästbloggsinlägg publiceras vanligtvis en av de sista dagarna i månaden, men den här gången har det dröjt lite längre, detta på grund av personliga skäl hos gästbloggaren. Som ni alla vet händer det ibland saker som man inte råder över, men nu idag den 9 juni publiceras maj månads gästbloggare. Hon heter Anni Svensson och har skrivit ett mycket inspirerande inlägg med en massa tips till dig med författardrömmar.

Här kommer Annis text:

Dröm inte det du vill göra – gör det du vill göra

Det var titeln på ett av mina allra första blogginlägg som handlade om hur och varför jag klev av på toppen av karriärstegen. Jag skrev för ett nätverk som hette Give it forward Jag minns hur jag tvekade. Tänk om ingen skulle vilja läsa? Tänk om någon skulle tycka det var dåligt? Tänk om, tänk om… På det viset malde tankarna runt och tvivlet viskade i mitt öra att ”det där kommer nog inte att gå så bra”. Tvivel är något som många skrivare känner då och då, och uppenbarligen även jag. Känner du kanske igen dig? Men! jag trotsade tvivlet och bestämde mig för att våga. Inlägget publicerades och inom ett par dygn hade det lästs, gillats av flera tusen personer. Jag trodde inte det var sant men det var sant, det var på riktigt.

Där och då började till stor del min skrivarresa på riktigt och jag vågade satsa på en egen blogg som snabbt fick en följarskara. Jag skickade krönikor som blev antagna av Allas veckotidning. Några noveller kom med i olika novellsamlingar, ett förlag gav ut min första e-novell En berättelse från ovan och så har det fortsatt.

Och vad vill jag säga med detta?

Om du vill något tillräckligt mycket, om du har en stark passion och tycker att något är väldigt roligt, till exempel att skriva. Se då till att skriva. Våga. Göra.

Mitt motto har under många år varit Ingenting är omöjligt, bara olika svårt. Det kan låta som en klyscha men för mig är det sant. Det mesta kräver hårt arbete men tycker man något är kul blir det oftast bra. Det krävs övning och övning såklart och det leder fram till nästa del, en fråga som jag ofta får: Om man vill skriva, hur börjar man?

Läs, läs och läs

För att kunna skriva bra behöver du läsa. Massor. Gärna i olika genrer. Jag vågar påstå att ju mer vi läser – desto mer utvecklas vårt eget skrivande. När jag läser får jag dessutom ofta många nya idéer. Besök ett bibliotek, andas in atmosfären, se på alla författare och all kunskap som finns där i hyllorna. Då får du kanske även inspiration på köpet.

“If you don’t have time to read, you don’t have the time (or the tools) to write. Simple as that.” /Stephen King

Skriv!

Skriv så ofta du kan och skriv det du vill skriva, inte det du tror att andra vill läsa. Skriv från hjärtat, skriv de berättelser som just du bär på och som du tycker är roligt och/eller givande för dig själv att skriva. Om du inte kommer på vad du ska skriva, skriv ändå. Skriv om alla tankar du bär på. Det kallas flödesskrivande och kan leda till något annat. Läs mer: Mina hemliga rum

Anmäl dig till en skrivutbildning

Min erfarenhet är att alla utbildningar ger något. Ny kunskap, erfarenhet, övningar, träning att ge och ta emot feedback och inte minst likasinnade skrivarvänner att bolla tankar och idéer med. En av kontakterna på en skrivutbildning ledde så småningom till ett medlemsskap i Fåröakademien där jag stolt sitter på stol nummer nio. Några av de utbildningar jag har gått kan jag varmt rekommendera:

  • Folkuniversitetet. Att skriva en bok, grund och Att skriva en bok, fortsättning. Dessa kurser finns inte kvar, men det finns numer något som heter Skrivarakademin som verkar bra. Min lärare vid dessa två distanskurser var Helena Laestadius Loman och hon finns inte kvar på Folkuniversitetet och håller inte längre kurser. Jag hoppas att hon börjar igen för hennes kurser var både bra och lärorika.
  • Att känna glädje i skrivandet. En kurs som genomförs i vackra Eringsboda i Småland (deltagare från hela landet) med författaren Kim M Kimselius. Kursen bygger på hennes bok Hitta glädje i skrivandet. Kursen finns i flera nivåer. Kim har även skrivarkurs på distans som också är bra om du vill genomföra studier helt i din egen takt. Kan varmt rekommendera Kims kurser som både gett mig självförtroende, nya insikter och kunskaper. Kim är kunnig men också en fantastiskt peppande människa.
  • Kreativt skrivande, Linnéuniversitetet. Den utbildning jag läser just nu på halvfart, distans. Två gånger per termin är vi på universitetet och allt övrigt görs på distans. En fantastiskt rolig och utmanande utbildning där jag nu snart är klar med det fjärde året och hoppas kunna fortsätta de femte och sista året. Vill du satsa ordentligt på författarskapet och lägga ner en hel del tid är detta utbildningen för dig. Du söker in med inträdesprov.

Läs böcker om att skriva

Ett av mina fem bästa tips är den redan nämnda Att hitta glädje i skrivandet av Kim M Kimselius. En bok som du kan sträckläsa från början till slut eller använda som uppslagsbok. Du får lära dig allt om att planera, strukturera och skriva en bok.

  • Mitt andra tips är Så gör jag – konsten att skriva av Bodil Malmsten. Ger både inspiration, nya infallsvinklar och en massa annat bra.
  • Mitt tredje tips är Att skriva – en hantverkares memoarer av Stephen King
  • Om du vill ha mer praktiska övningar redan från början kan jag rekommendera Min roman – en steg för steg guide till att skriva en bok av Nico text.
  • Det femte tipset är Skrivandets sinne av Elisabeth Rynell. En fin bok om hur en skrivande människa kan tänka och känna. Mycket igenkänning och en av de bättre böckerna jag läst om en författares insida.
  • När du kommit till redigering så läs Sissela Myrups bok Steg för steg till ett perfekt manus

Läs även boken Lev Kreativt – hur du utvecklar ditt skapande jag i tolv steg av Julia Cameron för värdefull inspiration och läs skrivarbloggar (googla skrivarbloggar!) De kan också ge inspiration och bra tips. Ett bra exempel och min favoritblogg är Debutantbloggen.

Avsätt tid

Lättare sagt än gjort men det är som med allt i livet. Om du inte avsätter tid för vissa saker blir det aldrig gjort. Jag har minskat tv-tittandet drastiskt. Bara där har jag fått en hel del tid. När kan du planera in skrivtid? Det kanske kan vara en till två timmar i veckan till att börja med? Lite är alltid bättre än inget.

Öva, öva och fortsätt öva. Timme efter timme, sida efter sida. Det finns många bra skrivövningar att googla fram och kanske återvänder jag (om Maria låter mig) för att berätta mer om det, om hur man hittar inspiration och om hur det rackarns tvivlet kan övervinnas.

Skriv, skriv och följ gärna min blogg på annisvensson.com

Tjing!

/Anni

annis-bild-fb-851x315

Fin artikel i SLA idag.

Idag fanns det med en artikel i SLA, papperstidningen, om årets kulturstipendiater i Skövde varav jag är en.

Roligt!

Varje artikel betyder ju ökad synlighet för en författare, och kul att se en artikel även i papperstidningen, för det är ju trots allt en hel del som aldrig kollar artiklar på nätet.

Våroffer: Min mest experimentella bok.

Som jag har skrivit om flera gånger här på bloggen så var Våroffer ett slags experiment. Jag ville testa på att skriva en kriminalroman, men visste inte alls om den skulle passa in i de kriterier som krävdes för att vara just en kriminalroman.

Från början fanns inga tankar på en serie, jag visste inte ens om jag skulle få ihop en bok, jag ville egentligen bara testa på genren och se hur det blev. Och från början utspelade den sig inte i Skövde heller, den utspelade sig i Stockholm.

Det var först när själva råmanuset var skrivet och jag skulle redigera som jag tänkte om.

Jag hade ingen aning om ifall boken skulle uppfattas som otäck eller inte, verkligen ingen aning. Men nu kan jag konstatera att många nog tycker det. Det har jag nämligen läst i recensioner och läsarkommentarer, som i den här recensionen av Våroffer på Nextory:

Men hur otäck en bok ska vara för att uppfattas som just otäck beror naturligtvis främst på vem som läser den. Vilken typ av böcker man föredrar, vad man är van vid och hur man är som människa.

Och hur ”nära” boken kommer.

Jag får årets kulturstipendium i Skövde!

Den här helgen är jag extra glad.

Vädret är vackert, och jag är en av de två som får årets kulturstipendium i Skövde!

(Den andra stipendiaten är författaren Rasmus Landström, och galleristen Rune Lindström tilldelas samtidigt årets honorärsstipendium.)

”Två författare och en gallerist äras för sina insatser” skriver SLA på sin nätsida. Och just ordet ära känns betydelsefullt i sammanhanget, det här stipendiet är ju nämligen en stor ära för mig att få!

För är det något som känns viktigt för mig som författare är det att nå ut med mina böcker, och att bli utvald bland de andra nominerade känns oerhört stort!

”I år har det kommit in väldigt många nomineringar. Vi har haft ett angenämt jobb att välja ut men det var en enig nämnd som tog beslutet”, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Petter Fahlström.

”Maria är en författare som tar Skövde ut i Sverige och även belyser viktiga ämnen för ungdomar såsom psykisk ohälsa, missbruk och övergrepp”, säger han.

Så här står det i pressreleasen: Utmärkelserna brukar delas ut i samband med nationaldagsfirandet men så blir det inte i år. Istället kommer prisutdelningen att ske utan publik senare i sommar.

Självklart kommer jag skriva mer om detta här på bloggen, så fort jag vet något om hur det blir!

Jag vill i det här inlägget också gratulera Rasmus Landström och Rune Lindström för sina utmärkelser!

Foto: Chatrin Carlsson

Foto: privat

Ständigt får jag frågan: När är din bok klar egentligen? När kommer den ut?

Jag jobbar intensivt för att få ihop den här boken, min femte bok och min tredje deckare. Aldrig har det varit så mycket research att göra, och aldrig har jag varit så noga i min research som nu, och det är mycket därför det tar sin tid.

Men att det tar sin tid är ingen big deal i sammanhanget, det som har verklig betydelse är att boken blir bra!

Jag vässar formuleringar, tar bort stycken, lägger till meningar, ändrar ordning.

Allt för att få den här boken att bli så bra som möjligt!

Jag gick in och tittade på de senaste recensionerna av Gryningsdåd på Nextory.

Gryningsdåd är del 2 i Lena Borell-serien. Boken jag jobbar med just nu är alltså uppföljaren till den.

Så här ser det ut:

Vilken fantastisk känsla det är att veta att boken man skriver är efterlängtad!!!

Gryningsdåd har egen hylla på Akademibokhandeln i Skövde!

Eftersom det nu gått tre veckor sedan första vaccinationen gick jag in på Akademibokhandeln i Skövde för att kolla läget. Och ”kolla läget” betyder i det här sammanhanget ”kolla in mina böcker.”

Jag blev glad när jag såg den här snygga skyltningen:

Det är visserligen bara Gryningsdåd som syns på bilden, men både Våroffer och Gryningsdåd fanns på en annan plats i bokhandeln.

Den blomstertid nu kommer var slutsåld, och av Och allt blir återfött fanns det 1 ex kvar.

Kul att se att böckerna i alla fall finns där, redo för att den fysiska bokförsäljningen ska börja ta fart igen! 🙂

Var är maj månads gästinlägg?

Jag brukar lägga ut månadens gästbloggsinlägg i slutet av varje månad, men nu har maj passerat utan att maj månads gästbloggare har varit med. Det finns en förklaring till varför och det är att maj månads gästbloggare har bett att få skjuta på publiceringen ca en vecka p.g.a. personliga skäl.

Så ni som går och väntar får helt enkelt vänta lite till, och den här gästbloggaren kommer att bjuda på en hel del intressanta och viktiga skrivtips, så det kommer säkerligen att vara värt väntan! 🙂

I slutet på juni kommer sedan junis gästbloggare som vanligt.

Bara så ni vet.

Känner ni att ni är oerhört sugna på att läsa gästbloggsinlägg just idag så finns det förstås ett helt gäng av intressanta inlägg här: https://mariasforfattarblogg.com/mina-gastbloggare/

Foto av Lisa pu00e5 Pexels.com

469 junkmail i morse, igår när jag lade mig var siffran 0.

Att vara författare och att ta sitt skrivande på allvar innebär omfattande research. Och att researchen är omfattande innebär förutom att ha kontakt med experter inom olika områden också att googla mycket. Väääääldigt mycket.

För att ni ska förstå hur mycket kommer här en bild på min mejl i morse. Lägg märke till antalet junkmail.

Så här ser det ut varje morgon för mig. Varje morgon rensar jag både här och i inkorgen.

Varje morgon blockar jag mejladresser och nästa morgon ser det ungefär likadant ut igen.

Håhåjaja.

Text och länk till To someone called my father med My Sweetest Punch.

Några frågade mig efter texten i förra inlägget, texten till låten To someone called my father med My Sweetest Punch. Här är den!” 🙂

To someone called my father

Text: Maria Richardsson

Musik: Rickard Linde

So she was
just a very young girl with a broken and lonely heart
She told me that you left right at the start
It was the end for her

So I was
just a very small boy with a broken and shattered dream
No father there at all. No, not even a gleam
I was alone without
I was alone without
without you …

Everyday I keep on wondering why you had to leave
Everyday I keep on wondering what I should believe
It could have been so nice to know you, could have been so nice
And I look just like you, I look just like you do …

So you were
someone from the past, just a picture and a name
Guess I was your burden and your secret shame
I tried so hard to hate

Waste of time
They called it a waste of time
everytime I thought of you
They told me let it go
but what could I do
You know I couldn´t hate
you know I couldn´t hate
not hate you …

Everyday I keep on wondering why you had to leave
Everyday I keep on wondering what I should believe
It could have been so nice to know you, could have been so nice
And I look just like you, I look just like you do …

Låten finns på Spotify, här är länk:

Idag har en låt som jag har skrivit texten till släppts på Spotify!

Idag släpper My Sweetest Punch sitt nya album, och det innebär att ytterligare en låt som jag har skrivit texten till hamnar på Spotify!

Den låten heter To someone called my father och jag hoppas ni vill lyssna på den!

Jag har ytterligare en av mina texter med på albumet och det är They tell me, men den har funnits på Spotify ett tag eftersom den var första singeln från albumet.

På MSP:s Facebooksida beskrivs bandet så här: My Sweetest Punch is a band from Göteborg, Sweden. We want to fuse together the best of americana, indie, soul, rock and pop to create something new.

Men My Sweetest Punch beskriver sig också som pickupnålen som skrapar runt bland det bästa och det sämsta i livet – hjärta, smärta och att tiden försvinner hur man än gör. (Och av den beskrivningen förstår ni ju att mina texter passar in där.) 😉

På det nya albumet, som heter My Sweetest Punch 2, finns sammanlagt 10 låtar, och här finns länk: