Blogg

Därför heter Sussi just Sussi.

Det är ingen tvekan om att Sussi Fransson är den av mina karaktärer som har berört flest.

Jag får hela tiden nya läsarkommentarer om henne.

Och jag förstår det, verkligen.

Sussi är en av huvudkaraktärerna från Den blomstertid nu kommer och Och allt blir återfött.

När Den blomstertid nu kommer börjar är Sussi 15 år och lever en destruktiv tillvaro med sin alkoholiserade mamma Mona i en liten lägenhet.

Jag älskar att skriva om Sussi, det händer så mycket kring henne hela tiden och hon är en fantastisk karaktär!

Jag tror det var i tonåren jag hörde låten för första gången.

Någon spelade den för mig och jag blev både berörd och beklämd.

Sedan jag hörde den den där gången har jag inte kunnat sluta tänka på den.

Låten jag talar om är Ensamma Sussie med Mörbyligan.

Och det är hon, flickan i den låten, hon som fyller 14 år som gjorde att Sussi heter just Sussi.

Kul att testa nya marknadsföringsgrepp.

Att vara med som utställare på bokmässor är roligt, men man ska inte vara rädd för att testa på lite annorlunda upplägg när man blir tillfrågad om att få visa upp sina böcker. Eller i det här fallet, boken, för när jag och min författarkollega Gunborg Sahlin var med som utställningsobjekt i en konstutställning i Vänersborg för exakt två år sedan hade vi skrivit en bok var. Nu har vi båda skrivit mer än så.

I två dagar satt vi på plats och svarade på frågor om hur det var att vara författare och hur man egentligen skrev en bok. Och sålde lite förstås.

Det var extremt varmt de dagarna, precis som idag, men det var en kul upplevelse.

Och jag skrev inte fel, det var faktiskt så att vi var inbjudna till den här konstutställningen för att vara med som just utställningsobjekt. Det var vi och tavlorna kan man säga. 😉

Om alla mina skiftande känslor inför att låta mina deckare utspela sig i Skövde.

När jag skrev på Våroffer (min tredje bok men första deckare) var tanken från början att den skulle utspela sig i Stockholm. Orsaken till det var att jag inte kände mig särskilt bekväm med tanken på att låta den utspela sig i Skövde där jag är uppvuxen och fortfarande bor.

Jag var rädd för att folk skulle ta illa upp om jag lät ett mord utspela sig på deras favoritställe i staden eller för att de skulle tycka att jag på något sätt svartmålade deras bostadsområde.

Det stora problemet var att jag har väldigt dålig koll på Stockholm, och som författare måste man ha koll på det man skriver om så tanken var att jag skulle åka dit på en rejäl researchweekend för att hitta alla de platserna jag höll på att skriva om. Så i det första utkastet jag skrev fokuserade jag alltså helt på att försöka få ihop storyn, själva miljöbeskrivningen var minst sagt haltande.

Men så märkte jag att när jag berättade för andra om deckaren jag höll på att skriva var alla väldigt intresserade av om den utspelade sig i Skövde eller inte. Och när mitt svar var ”nej” sa de ”Det var synd.”

När det sedan var dags för mig att komma igång med första redigeringen och därmed ta det slutliga beslutet angående exakt var de olika scenerna skulle utspela sig skrev jag ut en fråga på min Facebooksida och i några olika Facebookgrupper. Jag bad om folks åsikter angående om min deckare skulle utspela sig i Stockholm eller Skövde och jag bad dem också att motivera sitt svar.

Och svaren förvånade mig.

Det var inte alls så som jag trodde från början att de flesta tyckte att boken skulle utspela sig i Stockholm, det visade sig att en klar majoritet av de som svarade, alltså långt över 90 % tyckte att min deckare skulle utspela sig i Skövde och det oavsett var de själva bodde.

Motiveringarna handlade en del om att det alltid var en fördel att ”gräva där man står”, men väldigt många skrev också att de föredrog att läsa en deckare som utspelade sig i en mindre stad.

Där och då tänkte jag om och beslöt mig för att trotsa min rädsla för att skriva om Skövde. Jag fick kommentarer som ”Tänk vad häftigt om det sker ett mord där jag bor” eller ”Du kan väl låta ett brott begås på vår gata, det vore jättehäftigt att läsa om.”

Av mitt förlag (Lind & Co) fick jag rådet att sätta Skövde på kartan. De sa att jag var tvungen att vara detaljerad i mina miljöbeskrivningar, att jag behövde specificera platser ordentligt dels för att Skövdebor ska känna igen sig men också för att alla de andra som inte känner till Skövde ska få en bild av hur det ser ut på de platser jag beskriver.

Våroffer släpptes som ljudbok i mars 2020, och har hittills blivit lyssnad på av många människor, och befann sig till och med på tredjeplatsen på Storytels topplista under en kort period. Uppföljaren till Våroffer heter Gryningsdåd och är i nuläget skickad till inläsaren och när den kommer ut är högst oklart, men att den kommer är ett löfte. Och jag är mycket sugen på att skriva fler delar i Lena Borell-serien, bara så ni vet.

***

Här i Skövde har det precis i dagarna varit premiär för ett lokalproducerat program, en underhållningsserie där man lyfter gemenskapen i Skövde, ett program som går under namnet Skövdeviljan. Och nu till första programmet var det premiär för en alldeles nyskriven låt ”Skövde Serenad” som hyllar Skövde, en mycket pampig låt skriven av Thomas G:son.

Jag lyssnade på låten, kollade på videon och beslöt mig för att lägga upp videon här på min blogg så att alla ni som har läst Våroffer kan se hur det ser ut här runtomkring.

För jag är ju också stolt över min stad … men det känns lite märkligt att lägga ut en video som visar hur mycket fint som finns här runt omkring samtidigt som jag tar livet av folk i mina böcker lite här och där, ibland också just på de allra finaste ställena …

Här lyssnar du på låten och ser videon: https://www.youtube.com/watch?v=7jZGng1RDxE

Förslag på studentpresent

Ska du uppvakta en student och funderar på lämplig present?

Just nu finns det möjlighet att köpa mina två första böcker Den blomstertid nu kommer eller Och allt blir återfött direkt från mig för specialpriset 160 kronor styck. (Porto tillkommer med 60 kronor = 220 kronor/ bok.)

Köper du båda får du dem för paketpriset 360 kronor. (Porto ingår.)

Givetvis får du dem signerade efter dina egna önskemål.

Du kan ju också passa på att köpa böckerna till dig själv eller till någon annan som står dig nära.

Böckerna är för målgruppen unga vuxna (ca 15-25 år) men passar även den som är något yngre eller betydligt äldre.

Läs mer om Den blomstertid nu kommer här:

https://mariasforfattarblogg.com/den-blomstertid-nu-kommer-2/

Läs mer om Och allt blir återfött här:

https://mariasforfattarblogg.com/och-allt-blir-aterfott/

För att köpa bok/ böcker kontakta mig här:

https://mariasforfattarblogg.com/kontakta-mig/

Så häftigt att stöta på nya inlägg om någon av mina böcker.

(Nåja. Inte riktigt lika häftigt varje gång. Det finns ju inlägg från de som inte gillar boken också, men de får man läsa och sedan ta sig förbi.)

Jag scrollade på Facebook igår.

Fastnade vid ett inlägg i en grupp för ljudbokslyssnare.

Så här stod det:

Jag gick in och kollade kommentarerna. En av kommentarerna löd så här:

”Den är jättebra. Jag bor i närheten av Skövde och min pappa bor på samma gata som polis-Lena i boken. Så det var lite extra roligt att läsa om platser som man lever och bor i till vardags.”

Gissa om man blir glad av sådana kommentarer och inlägg?

Svar: Ganska så rejält! 😀

Gästbloggare: Jonny Käll

Nu är det en av de sista dagarna i maj, och det är dags för mig att presentera månadens gästbloggare.

Han heter Jonny Käll och vi känner varandra från gruppen Skaraborgs Författare. I mars debuterade han med ”Mentalaren” som ni förstås kan läsa mer om här i inlägget. En intressant, annorlunda detalj med boken är också att den är handbunden.

Jag har som jag har skrivit om förut en personlig relation till de flesta av mina gästbloggare, (det brukar bli så även om vi inte kände varandra från början) och månadens gästbloggare är utgiven av Kulturopportunisten. Bakom Kulturopportunisten hittar vi Petronella Simonsbacka och hon var ju min allra första gästbloggare här på Marias Författarblogg.

***

Här kommer Jonnys text:

Jag läste med nöje Marias ungdomsskildring ”Den blomstertid nu kommer” och uppföljaren ”Och allt blir återfött”, och slogs av den virulänta texten, radernas obändiga styrka. Har sedan dess fått möta Maria, bl a vid hennes bokrelease i Kulturhuset i Skövde. Ser fram emot att ta del av hennes deckare ”Våroffer” som jag hört mycket gott om.

Jag är född och uppvuxen i den lilla staden Tidaholm. Jag hade en underbar barndom, men lite struligare ungdomstid, då jag önskade mej bort från småstaden, och den då förkvävande känslan jag upplevde av att bo i en stad där alla känner alla.

Jag utbildade mej till skådespelare på Ingesunds FHSK och fick sedan, efter en bejublad roll som Tartuffe i J.P Molieres drama, jobb som skådespelare i den fria teatergruppen Totalteatern. Och några år efteråt utbildade jag mej till författare när jag gick på Biskops Arnö FHSK.

Jag har fått flera av mina pjäser spelade och även lästa inför publik. Och fick tidigt i mitt författarskap pjäser anknutna till Amatörteatrarnas riksförbund.

”Mentalaren”, en av de två böcker som getts ut av eldsjälen Petronella Simonsbacka på Kulturopportunisten skrevs några år inpå 2000 talet. Jag tyckte jag fann en egen röst där, och en inställning till mej själv och min egen psykiska ohälsa som var konstnärligt befriande.

Johan Kall, min huvudperson, är helt inriktad på att han ska skriva. Han ömkar sig inte, och håller sig borta från kärleken som han tror ska hindra honom i hans konstnärliga id.

Texten i boken är rak, och utan alltför många attribut. Jag hoppas det lämnar mycket till läsaren att läsa in och tolka. Av många kanske den kan kallas en omoralisk bok. Johan träffar en del kvinnor på sin väg som han enbart har sex med. Men till mitt försvar vill jag hävda att det är en välskriven bok.

Min vilja är att jag ska dra in en hel del pengar på mitt skrivande, och har också till dags dato tjänat en hel del. Jag är tyvärr oändligt dålig på att sälja mina böcker. Petronella, min kära förläggare hjälper till så den nu finns att beställa över nätet.

Här kan du beställa den: https://www.bokus.com/bok/9789198569919/mentalaren/


Jag har börjat skriva inom olika genrer för att skicka in till tävlingar i litterära tidskrifter och hoppas att jag ska bli uppmärksammad där. Det är allt från erotik till Hemmets Journal och mer djuplodande saker. I det mesta som jag skriver märker jag att jag är återhållsam.

Jag skriver var dag ett förmiddagspass och sedan ett eftermiddagspass.

Ha det så gott vänner i Skaraborgsförfattarna! Och väl mött när Coronan har lugnat ner sig lite. Ser fram mot våra möten.

Hälsar Jonny Käll

Det här med marknadsföring.

Jag vill ju förstås att alla de som kan tänkas gilla mina böcker ska veta om att de finns, och det är mycket därför jag fortsätter skriva aktivt om alla mina böcker.

Om man tittar på förlagens hemsidor så är det alltid de senaste böckerna som får störst utrymme, fast som författare kommer jag aldrig att betrakta några av mina böcker som ”för gamla.”

Jag har lagt ner min själ och alla mina känslor i Den blomstertid nu kommer och Och allt blir återfött, så för mig är det en självklarhet att försöka hitta nya vägar till att marknadsföra dem. Förra veckan beslöt jag mig för att sätta mig ner och spela in videosnuttar där jag pratade lite kort om varje bok. Jag började såklart med den första boken.

Det började med att min man filmade mig, men när jag sedan kollade kändes det för uppstyltat.

Jag ville att det skulle vara enkla korta videosnuttar.

Enkla att göra och enkla att titta på.

Så istället filmade jag mig själv och laddade sedan ner en app (Video Maker) där jag kunde redigera bort början och slutet för att slippa få med när jag tryckte på och stängde av.

Här nedan ser du hur ikonen ser ut, det finns ju förstås många olika att välja på.

Jag har ingen Youtube-kanal för mina videoklipp, behöver man det tycker ni?

(Jag har ju en hel del olika filmklipp jag skulle kunna lägga upp om jag hade en sådan, samtidigt kan man ju inte ha allt, så det är inget jag hittills har prioriterat.)

Är det någon av er andra som har en Youtube-kanal i syfte att marknadsföra era böcker?

Videoklippet på Den blomstertid nu kommer ser ni här:

Över 60.000 hits på bloggen.

Nu är det över 60.000 hits på bloggen.

Sedan jag startade bloggen 2017 har mycket hänt, och jag är så glad att jag har bloggen för det är perfekt att kunna gå tillbaka och se närmare på vissa händelser som varit. Ibland behöver jag kolla upp ett datum eller en siffra eller hitta en viss recension, och då har jag stor hjälp av den här bloggen. Sedan ”tvingar” mitt bloggande också mig att försöka hålla i och vara aktiv på sociala medier vad gäller mitt skrivande, och det är något jag verkligen tror har betydelse. Självklart är det viktigt med nya läsare till det jag skriver, och bloggen är grunden där. Jag kan ganska enkelt kolla upp tidigare statistik.

Jag hade aldrig tänkt mig att starta en blogg. Från början var det små, trevande inlägg om hur det kändes att ha blivit antagen av ett förlag och det var ju precis därför jag startade min blogg, för att kunna skriva om allt det här nya som jag fick vara med om. För jag visste ju att det fanns massor med andra skrivande människor som också kämpade för att bli antagna, som också kämpade för att få ut sin första bok.

Jag är stolt över min blogg, jag tycker om den. Jag är jätteglad över alla mina fina gästbloggare och jag är jätteglad över alla fina kommentarer på olika inlägg.

Tusen tack till alla som läser mina inlägg!

Jag blir jätteglad varje gång mina böcker får en ny läsare!

Häftig känsla när en vän som sitter på en bokhandel 31 mil bort skickar ett meddelande och skriver ”Det var precis en person här inne som köpte dina två första böcker.”

Hur känner man sig som författare då?

Jo, man känner sig väldigt glad och stolt och förväntansfull. Förväntansfull därför att varje ny läsare är värd mycket!

Och på tal om mina två första böcker, kolla in mitt nya fina collage här:

Äntligen får jag berätta om min kommande bok!!!

Äntligen!!!

Kontraktet har varit påskrivet ett tag, men nu ligger boken också ute som kommande på min författarsida på Lind & Co.

Uppföljaren till Våroffer heter Gryningsdåd och kommer ut framöver på Lind & Co, även den som ljudbok.

Även denna gång är Gunilla Leining uppläsare, och även denna gång har Emma Graves gjort det superfina omslaget.

Här är handlingen i Gryningsdåd:

En man hittas skjuten i Boulognerskogen i Skövde. Han hade gott om fiender, men vem sköt honom?

Kartläggningen pågår när ytterligare en man hittas skjuten.

Tiden blir knapp när Lena Borell, kriminalinspektör på grova brott i Skövde, och hennes kollega Thomas Bergwall inser att de måste hitta mördaren innan det smäller till igen.

Gryningsdåd handlar om brott och straff, om strider inom oss, och om att kärleken kanske inte kan övervinna allt.

Glad författare som ser fram emot att fira både de fina siffrorna för Våroffer och den nya boken Gryningsdåd som kommer ut framöver!

Kolla in länken här: https://www.lindco.se/bocker/gryningsdad/

NÄR boken kommer ut är högst oklart i nuläget, så fort jag vet mer om det skriver jag förstås ut det här på bloggen.