Blogg

Grattis till Malin Molin, min uppläsare, som gick till final i Storytel Awards!

Jag har hittills gett ut fyra böcker i två olika serier. Två av dem i Blomstertid-serien för unga vuxna och två kriminalromaner i Lena Borell-serien.

Mina två kriminalromaner har Gunilla Leining som uppläsare.

Gunilla Leining är just nu Sveriges populäraste uppläsare. Det är lätt att förstå varför hon är det, jag tycker verkligen att hon är fantastisk på att läsa mina böcker. Och uppläsaren är förstås enormt viktig, det är nämligen väldigt många som väljer böcker att lyssna på efter uppläsare, och väldigt många slutar också att lyssna om det finns något med uppläsarens sätt att läsa som man retar sig på.

När det gäller Blomstertid-serien så har jag en helt annan uppläsare, nämligen Malin Molin.

Och på samma sätt som jag tycker att Gunilla Leining är den bästa för att läsa in Lena Borell-serien så tycker jag att Malin Molin är den bästa för att läsa in Blomstertid-serien. Att läsa in en bok för unga vuxna kräver en helt annan röst än att läsa in deckare. Malin Molin gör mina karaktärer Linda, Anna, Sofi och Sussi med den känslighet som krävs.

Därför är jag glad att just Malin Molin gått vidare i Storytel Awards med den andra boken hon var nominerad med, nämligen denna:

Så nu hoppas jag på vinst för Till alla killar jag har gillat i finalen.

Ju fler som upptäcker Malin Molin som uppläsare desto mer synlighet kan det bli för Den blomstertid nu kommer och Och allt blir återfött!

Finalisterna till Storytel Awards 2021 är utsedda!

Spänningen har varit stor.

Över 70.000 röster kom in!

Som jag skrev igår hade jag inte räknat med att bli en av finalisterna, men ändå var det ju en känsla av besvikelse som for genom kroppen när jag för en stund sedan såg vilka som hade gått vidare till finalen. För det är klart att någonstans hoppas man ju väldigt mycket ändå … Men även om första känslan var besvikelse så är det ändå skönt att finalisterna nu är utsedda och offentliggjorda, för äntligen har den där spänningen släppt.

I går skrev jag ett inlägg här på bloggen om vilka tre jag gissade skulle gå vidare i ungdomskategorin, och det visade sig att jag hade gissat rätt på två av tre!

Dessa två hade jag gissat rätt på:

Tyvärr gick inte Hästpojkarna av Johan Ehn vidare, vilket jag verkligen trodde att den skulle göra.

Den här boken gick istället vidare:

Den här boken är skriven av Nils-Petter Löf och jag är jätteglad för hans skull, jag antar att det känns som någon form av revansch för honom. Jag vet att han tog illa vid sig över den dåliga recensionen på just den här boken som han fick av BTJ. (BTJ = Bibliotekstjänst. Biblioteken går framförallt på lektörsomdömet, recensionen, från BTJ när de bestämmer sig för att ta in en bok eller inte.)

Jag har inte läst boken, men till Nils-Petter Löf vill jag säga att jag unnar honom verkligen detta.

För vem skriver man sina böcker för egentligen?

Jo, för sina läsare. För de som gillar det man skriver.

Och finalplatsen visar väl om något att den här boken har mååååånga läsare som gillar boken mycket!

Jag hoppas han firar sin finalplats rejält!

En dålig recension är bara en dålig recension, inget annat! (Oavsett vem den kommer ifrån.)

***

Nu återstår för mig att säga detta:

STORT TACK TILL ALLA SOM HAR RÖSTAT PÅ MIN BOK!

STORT GRATTIS TILL ÅRETS FINALISTER!

***

Är ni nyfikna på vilka som har gått till final i de andra kategorierna?

Här är länken: Det stora ljudbokspriset. – Storytel Awards Sweden

Röstningen till Storytel Awards är avslutad. Imorgon avslöjas finalisterna!

Sådär. Nu är röstningen till Storytel Awards över. Vilka ljudböcker (tre från varje kategori) som har gått vidare till final återstår att se. Den 3:e mars, alltså imorgon, kommer finalisterna att avslöjas.

Kategorierna är Roman, Spänning, Ungdom, Barn och Fakta.

Den kategori jag har mest koll på är förstås Ungdom, efter det var den kategorin min bok Den blomstertid nu kommer var nominerad i.

(Hade det istället varit min bok Våroffer som var nominerad hade jag förstås haft mer koll på kategorin Spänning.)

Jag undrar verkligen vilka tre böcker i kategori Ungdom som går vidare till finalen.

Så klart HOPPAS jag på att Den blomstertid nu kommer är en av de tre!

Men vad gissar jag på?

Jo, min gissning är att dessa tre går vidare till final:

Jag gissar på dessa tre av följande anledningar:

Den enda av böckerna av de nominerade i Ungdomskategorin som jag själv har lyssnat på är Hästpojkarna, och den var helt enkelt fantastiskt bra!

Till alla killar jag gillat finns som Netflix-film vilket borde kunna innebära väldigt många extraröster från alla de som gillar filmen. (Till alla killar jag gillat har en mycket bra uppläsare, nämligen Malin Molin, som också har läst in min nominerade bok.)

Och Balladen om Sångfåglar och ormar tror jag går vidare för att det helt enkelt är en av böckerna i Hungerspelen-serien, och de böckerna ligger ju alltid bra till på alla listor.

Många av böckerna i ungdomskategorin är jag väldigt nyfiken på, och kommer nog att läsa eller lyssna på en del av dem längre fram. Som denna:

Orsaken till att jag vill lyssna på den är två.

För det första känner jag författaren, har blivit intervjuad tillsammans med henne i SmåLits monter på bokmässan 2017 om att skriva för just unga vuxna. Och för det andra har jag läst hennes första bok Papperssjälar och den var väldigt bra, så det är säkert den här med.

Här är länken till Storytel Awards. Vill du läsa mer om någon av böckerna jag har nämnt i detta inlägg finns det info om dem i kategori Ungdom: Det stora ljudbokspriset. – Storytel Awards Sweden

Gästbloggare: Michael Swidén

Idag är det den sista februari, och äntligen är det vår i luften. Februaris gästbloggare här på Marias Författarblogg heter Michael Swidén och honom fick jag kontakt med i samband att jag hittade en kanonbra recension på Våroffer som han hade skrivit. Michael Swidén skriver egna kriminaldeckare, och om det berättar han mer om i månadens gästbloggsinlägg.

Här kommer Michaels text:

Allt började med HEDONISTEN som är min debutdeckare inom kriminalgenren.

Dessförinnan skrev jag ett flertal längre noveller.

Förresten så heter jag Michael Swidén, 58 år. Född i Karlstad men har nu bott i Halmstad i 21 år. Jag bytte Vänern mot havet och det har jag aldrig ångrat. Är verksam inom IT branschen, och har varit en IT tekniker under de senaste tjugo åren.  2014 gick jag en skrivarkurs på Medborgarskolan i Halmstad.

När jag blev av med jobbet 2015 började jag skriva på min första bok under arbetslösheten. Jag hade nu all fritid i världen. Det som växte fram då var en trilogi om tre olika sorters seriemördare. En Hedonist, en Visionär och en Missionär. Idén kom bara till mig, som en uppenbarelse. Skrivandet tog så fart i september 2015 och redan den 15 december var debutbokens manus färdigskrivet. Under Hedonistens slutskede växte även Visionären fram i hjärnan. Jag började skriva på den parallellt med Hedonisten under december. Sedan gav jag ut Hedonisten under eget förlag.

Så blev min andra deckare färdig. VISIONÄREN. Den skrev jag snabbt mellan december 2016 och mars 2017.

Tredje boken i trilogin, MISSIONÄREN skrevs klar ganska snabbt den också under 2018.

Det är konstigt, det går väldigt lätt för mig att skriva. Jag bara sätter mig ner och skriver rakt upp och ner utan så mycket att fundera på. Allt kommer till mig på ett enkelt sätt. Så klart gör jag research på allt jag skriver. Jag skriver in allt i en Excelfil med tidsplan över datum och varje kapitels handling. Ordning och reda och struktur så att man håller reda på vad alla gör i böckerna. De olika karaktärernas liv och roller.

I oktober 2018 när alla tre böckerna var klara och utgivna och jag var i full gång med att signera dem damp det plötsligt ner ett mejl.

Hej jag heter Stephanie. Jag är scoutare av nya författare på förlaget Saga Egmont. Vi undrar om du skulle vara intresserad av att ge ut din trilogi som ljudböcker.

Först trodde jag inte att det var sant. Trodde såklart att någon drev med mig, men så ringde de upp mig. Ett kontrakt sattes upp och jag skrev på för alla tre böckerna. Under februari och mars 2018 släpptes de på alla streamingsiter och i appar som Storytel, Bookbeat, Nextory med flera.

Inläsare av alla mina böcker blev skådespelaren Anders Mossling, som vid första ljudboksläppet precis hade vunnit en guldbagge vid Guldbaggegalan för bästa manliga huvudroll för rollen som 11811 i Måns Månssons Yarden. Såklart var det toppen för mig. Hans inläsning har växt med varje bok, och nu efter fem böcker ”är” Anders mina karaktärer Per och Sven. Kan inte längre tänka mig en bättre inläsare än Anders.

På min födelsedag den 2 mars 2019 blev fjärde boken Nemesis Testamente klar.

Det är en fristående uppföljare till trilogin. Redan i mars 2019 påbörjades bok nummer fem om polisgruppen RKMS, vilken blev Hotet från djupet.

Boken kom ut den 20 juni 2020 och som ljudbok den 2 oktober 2020.

Efter ljudbokssläppet i oktober 2020 påbörjade jag min sjätte bok, Anno 1676. Research och de inledande kapitlen har skrivits klara. Nu skall berättelsen stabilisera sig i huvudet under några månader. Mogna en stund. Sedan i vår tar skrivande fart igen. Boken räknas vara klar under december 2021.

Hur skriver jag mina böcker?
Efter min debut 2016, har jag alltså hunnit skriva fem böcker, och snart är min sjätte klar, och det på bara fem år. Jag har än så länge skrivit över 2.500.000 tecken under dessa år. Till de tre första böckerna gjorde jag själv omslagen. De är gjorda i Photoshop och Illustrator (vektorgrafik till tryck). Jag brinner alltså även för att illustrera. Jag har alltid skrivit mina manus i Microsofts Word, och gjort dem i rätt format direkt, det vill säga 148 x 210, vilket är storleken för storpocket. Jag har satt marginalerna inne i boken så att de byts vid varannan sida, allt för att de skall passa i en tryckt bok. På varannan sida är marginalen bred till vänster och smal till höger. För att på nästa sida vara tvärtom. När boken sedan trycks har varje uppslag smala marginaler på vänster och höger sida. Den bredare som är innerst, limmas.

Efter att en person har gått igenom min text och tyckt att handlingen har en röd tråd och att allt stämmer, kör jag igång med den första av tio redigeringsvändor. Efter att ha redigerat boken över tio gånger har det resulterat i att sidantalet har ökat med upp till 30 sidor. Det jag gör i slutfinishen i de tio redigeringarna är att lägga till saker personerna gör i boken.

Lukter. Små händelser som att kasta ett bananskal i en papperskorg så att det flyger upp hundratals bananflugor och så vidare. Göra boken mer levande.

Sedan det sista jag gör är att se över små horungar. Det heter så. Ett stackars i, får inte stå ensamt längst till höger. Då flyttas det till början av raden under. Ett ensamt ord på under 6 tecken som påbörjar en ny mening som sista ord på sluten rad, åker också till undre raden. Alla ord som “Men, dom, dessa, denna” och så vidare byts ut till rätt som exempelvis: Men får komma och liten bokstav och fortsätter en mening. Man får aldrig börja en mening med Men. Dom blir = Dem. Dessa blir = De här. Denna blir = Den här, och så vidare. Jag är noggrann. Att gå igenom 400.000 tecken tar sin lilla tid. Och att sedan göra det tio gånger.

Ja, det är mycket jobb. Så mina manus blir färdiga för tryck efter 10 redigeringar.

Då jag gör allt det här själv måste det göras ordentligt.

Läs gärna mer om mig på www.michaelsviden.se

Sista dagen att rösta i Storytel Awards idag!

Idag är det söndagen den 28 februari, alltså den allra sista dagen som man kan rösta i Storytel Awards 2021. Min bok ”Den blomstertid nu kommer” är (som ni som brukar läsa min blogg säkerligen vet vid det här laget) en av de nominerade i kategori ungdom.

Jag vill i detta inlägg tacka er alla som har röstat på min bok!

Och för den som vill lägga sin röst idag ligger länk till Storytel Awards här: Det stora ljudbokspriset. – Storytel Awards Sweden

Det kan låta klyschigt och kanske lite oärligt att säga kommentaren ”Nomineringen i sig är en seger” men i detta inlägg säger jag faktiskt exakt så, och det utan att vara det minsta oärlig.

Givetvis VILL jag gå vidare till finalen, givetvis VILL jag vinna … men faktum kvarstår: Oavsett hur det går i tävlingen så känns den här nomineringen i sig som en seger! Punkt!

”Den blomstertid nu kommer” (min debutbok) släpptes som pappersbok på Lindskog Förlag 2017, och ända sedan dess har jag kämpat på att få boken att nå ut. Kämpat för att nå ut längre, att nå ut bredare.

Det är klart det är skillnad för de författare som hamnar på ett av de största förlagen, de som per automatik hamnar i TV och får berätta om boken, de som per automatik blir inköpta centralt till Akademibokhandeln och skyltas på bokhandlar runtom i hela Sverige.

Jag märkte väldigt snabbt att boken fick väldigt höga betyg av de som läste den, att recensionerna och läsarkommentarerna var mycket positiva. Men antalet böcker som släpps i Sverige är så oerhört många och de flesta drunknar i bokfloden, tyvärr. Men jag kämpade för min bok. Och många som hade läst den berättade om den för andra. Och den blev inköpt till många bibliotek, mycket tack vare ett positivt BTJ-utlåtande.

Jag fick mejl från unga tjejer som skrev att boken hade betytt mycket för dem, från medelålders kvinnor som skrev att den var jättebra, från äldre kvinnor som frågade varför jag inte åkte ut och pratade om boken på högstadieskolorna. Och män i olika åldrar skrev att de gillade den mycket, skrev att det var en viktig bok!

Jag skrev fler böcker, uppföljaren till ”Den blomstertid nu kommer” släpptes på samma förlag och fick samma höga betyg som den första boken.

Ända sedan 2017 hade jag funderat på hur jag skulle få ut den som ljudbok, för jag kände att det var viktigt att få ut den just som ljudbok eftersom väldigt många idag läser genom att lyssna på en bok.

När jag skickade den till ljudboksförlag fick jag nej, antingen för att de inte gav ut genren unga vuxna, eller för att jag hade fyra perspektivpersoner. De läste alltså inte ens manuset, utan sa nej ändå. ”Man kan inte ha fyra perspektivpersoner i en ljudbok” sa de.

Men så fick jag plötsligt besked att Word Audio Publishing ville ge ut både ”Den blomtertid nu kommer” och ”Och allt blir återfött.” TROTS att den hade fyra perspektivpersoner. De hade nämligen läst böckerna, och tyckte mycket om dem! Så böckerna släpptes sommaren 2020, som ljudböcker, och detta gjorde att de nådde ut till många av dem som inte hade hört talas om böckerna innan. Och på den vägen är det.

Synlighet är oerhört viktigt för en författare. Och att då bli nominerad till Storytel Awards 2021, där 2020 års bästa ljudböcker ska koras är megastort för den som kämpat för att nå ut. Många fler har hört talas om min bok nu. Många fler kommer att läsa den, att lyssna på den. Därför är nomineringen i sig en seger!

Idag jobbar jag med mina uppdrag i firman.

Jag startade mitt företag Marias Författartjänst i slutet av 2018. Innan dess hade jag aldrig haft tankar på en egen firma, men i samband med att jag bestämde mig för att satsa på mitt författarskap var det en naturlig väg att gå. Jag bestämde mig för att erbjuda tjänster som lektörsläsning, textrespons, författarcoaching och skrivarkurs på distans.

Att marknadsföring var viktigt hade jag full koll på eftersom jag då hade släppt en bok. Men jag märkte snabbt att det fanns väldigt många som erbjöd samma tjänster som jag och många av dem var extremt pådrivande varför man skulle välja just dem, och då tappade jag sugen lite. Jag kände mig inte alls motiverad till att försöka överrösta dem.

Jag funderade över min målgrupp och varför någon skulle välja mig framför alla de andra.

Vad hade jag egentligen att locka med?

Jag hade läst Skrivarlinjen på Skrivarakademin, en utbildning som är väldigt inriktad på just textrespons. Och jag hade också skrivit ett eget textmaterial ”Att skriva en bok” som jag använde mig av i mitt jobb som skrivarkursledare på Studiefrämjandet. När jag kollade upp de andra såg jag att väldigt många av dem ännu inte var utgivna som författare. Men det var ju jag, och jag tänkte att många av de som sökte en författarcoach förmodligen skulle se det som en fördel med någon som var utgiven. Och jag kollade också upp hur mycket betalt de andra tog för sina tjänster och valde att försöka ligga på ett väldigt fördelaktigt pris.

Jag skapade en egen menyflik till Marias Författartjänst på min hemsida och plötsligt fick jag ett uppdrag! Och sedan ett till.

Mitt eget skrivande är ju det jag i första hand jobbar med, och då i början, när det inte fanns någon pandemi i samhället jobbade jag extra som matdemonstratör för Brand Impact och Loviseberg Råsaft, vilket var väldigt roligt och gjorde att jag fick in lite extrainkomst, och därför räckte det för mig med de uppdrag som kom in.

Men nu det senaste året sedan pandemin tog fart har mina två extrajobb legat nere av naturliga orsaker. Och likaså jobbet som skrivarkursledare på Studiefrämjandet.

Alltså befann jag mig i en situation när jag plötsligt var beroende av extrainkomster. Och då när jag behövde det som bäst började det faktiskt hända saker i firman! Folk hörde av sig och ville ha hjälp med allt möjligt skrivrelaterat. Det kom in lektörsuppdrag och skrivarcoachinguppdrag av olika slag och ingen är tacksammare än jag! För dessa uppdrag har kommit in utan extra marknadsföring. Dessa personer har VALT mig, och av de uppdrag som hittills är avslutade har alla kunder efteråt sagt sig vara mycket nöjda med den hjälp de har fått.

Idag är det fredag och jag jobbar med ett lektörsutlåtande samtidigt som jag precis skickat iväg ett mejl till en klient som jag hjälper med en berättelse. Jag ska skicka iväg ett mejl till en annan klient som vill boka in mig för ett uppdrag längre fram. Och så ska jag ju skriva lite på min egen bok också.

Det är en bra dag. Jag är tacksam.

Man måste våga för att vinna! Så är det.

Jag vågade! Och det är något jag är oändligt glad för idag!

Här kan du läsa mer om Marias Författartjänst: Marias Författartjänst – Maria Richardsson (mariasforfattarblogg.com)

Idag hittade jag lösningen på problemet i boken jag skriver

Har återigen tagit upp redigeringen och researchen av min tredje deckare, del tre i Lena Borell-serien.

Har haft ett problem att brottas med länge när det gäller den boken, en sak som jag inte riktigt har lyckats få att stämma. Men så, efter att boken har fått vila ett tag såg jag plötsligt framför mig hur jag skulle lösa det hela!

Bara sådär.

Åh, vad skönt att åtminstone kunna släppa en av alla detaljer som måste funderas över!

Och den blir bra.

Boken.

Om ni undrar.

Foto av Alex Fu pu00e5 Pexels.com

Om några dagar är röstningen över

På söndag stänger röstningen i Storytel Awards 2021.

De tre böckerna i varje kategori som har fått flest röster går vidare till den stora finalen där 2020 års bästa ljudböcker ska utses.

Storytel Awards består av 5 kategorier: Roman, Spänning, Barn, Ungdom och Fakta.

Man kan rösta 1 gång i varje kategori.

Har du röstat än?

Jag har så starka känslor för den här boken, starka känslor för mina karaktärer. Men så var det också jag som skrev den.

Mer intressant är det förstås med alla kommentarer som har kommit in från andra som har läst eller lyssnat på boken. De som har sagt att boken har betytt något för dem, alla de som har blivit berörda.

DEN BLOMSTERTID NU KOMMER

Gripande, stark och fängslande! Jennie

Omöjligt att lägga den ifrån sig. Lehna

Så oerhört äkta! Sanna

Så många olika djup och nivåer i din berättelse. Anna

Ger läsaren en stor upplevelse! Joakim

Karaktärer som flyttas ut ur texten och rakt in i mitt hjärta. Sara

***

Författare: Maria Richardsson

Uppläsare: Malin Molin

Förlag: Word Audio Publishing

Kategori: Ungdom

Linda, Anna, Sofi och Sussi är tonåringar i mitten av 80-talet. Utåt sett är de ganska olika, men var och en av dem kämpar med problem i vardagslivet: familjekonflikter, utanförskap, pressen att alltid lyckas och oron inför framtiden. Allt medan vuxenvärlden väljer att blunda för det som sker.

”Den blomstertid nu kommer” är en bok om känslor, fasader och mänskliga hierarkier. Om att försöka hitta sig själv och undvika att gå under i en värld där de vuxna lyser med sin frånvaro. En gripande och bitvis grym berättelse, men samtidigt fylld av hopp.

Maria Richardsson har även skrivit uppföljaren ”Och allt blir återfött”, där vi får följa de fyra tjejerna i början av vuxenlivet.

Länk till Storytel Awards: Det stora ljudbokspriset. – Storytel Awards Sweden

Länk till kategori ungdom: Ungdom 2020 – Storytel Awards Sweden

Hur ska man börja när man skriver en bok?

En fråga som jag alltid får på mina skrivarkurser är hur man ska börja när man skriver en bok.

Följande två frågor brukar jag också få:

Måste man börja på sidan ett?

Måste man ha hela storyn klar innan man börjar?

För det första vill jag säga att ordet måste känns fel i sammanhanget. Du måste nämligen ingenting. Det är DIN bok och därför är det du som bestämmer hur den ska skrivas!

Om du ska skriva en hel bok, som ju består av väldigt många ord och väldigt många sidor så är det förstås en stor fördel om du har funderat igenom din story ordentligt innan. Det är ju synd att skriva 60 sidor och märka att det inte finns något mer att tillägga. Därför är det en fördel att skriva ett synopsis. Ett synopsis är en sammanställning av vad som ska hända i boken och vilka karaktärer som ska vara med.

Ett synopsis kan vara väldigt omfattande och du kan lista varenda bikaraktär och varenda scen du vill ha med, men ett synopsis kan också vara väldigt enkelt och bestå av några få meningar.

Du kan också välja att följa ditt synopsis till punkt och pricka, eller låta det förändras efterhand.

Och angående om man ska börja med att skriva början i boken så är det helt upp till dig själv.

Fundera över vad du vill börja med och varför. När jag skriver mina böcker börjar jag helt enkelt med en scen jag känner för att skriva oavsett om den scenen kommer att bli början på boken eller inte.

En del lägger ner oerhört mycket tid på att fundera över den perfekta början på boken, vilket gör att tiden går och går utan att något blir skrivet.

Mitt tips är att börja skriva oavsett om du har en perfekt början eller inte. En dag mitt i ditt skrivande kommer du nog att känna vilken av dina scener som ska bli den första och hur du ska formulera den.

En av fördelarna med skrivandet – Att få ur sig frustration

En av fördelarna med att skriva tycker jag är att det får mig att må så mycket bättre. Eller kanske är det mer rätt att säga att jag mår så mycket sämre om jag inte skriver.

Vi har alla väldigt olika livserfarenheter och bär på helt olika bagage, men något vi ALLA har påverkats av (mer eller mindre) är förstås pandemin vi befinner oss mitt i just nu. Att påstå att man är lite trött på det hela är en klar underdrift. Samtidigt är det ju som det är, vad finns det för val annat än att bara härda ut ytterligare lite längre?

Jag kände mig lite extra frustrerad över situationen som råder tidigare idag, är så sugen på att gå ut och träffa vänner igen, och jag vet att de flesta andra också är frustrerade.

Foto: Petronella Simonsbacka

En bild från Bokmässan i Göteborg för några år sedan. Så länge Corona-situationen är som den är blir det inget mingel med vare sig mumintrollet eller andra, och inga bokmässor heller. Men jag längtar tills vi kan ta bilder likt denna igen.

Så jag skrev ner mina tankar om detta. Så här blev det:

FUCK CORONA!

Vi gick hela långa våren

och vi väntade

på att det skulle gå över

på att restriktionerna skulle lätta

på att få träffas igen

men vi höll ut

Sen kom sommaren

En annorlunda sommar för oss alla

en sommar utan resande

utan långa grillkvällar med vännerna

utan mingel och sammankomster

men vi höll ut

Sen kom hösten

och den andra vågen

Och siffrorna sköt i höjden

skrämselrubriker alla dagar

och allt blev bara värre

men vi höll ut

Sen kom vintern

Hårdare restriktioner

och alla måste ta sitt ansvar

och det var Kinas fel

och det var regeringens fel

och det var Anders Tegnells fel

Och vi har försökt hålla ut så länge

och vi har försökt vara positiva

och vi har försökt ta oss igenom

och vi har nästan glömt

hur det känns att kramas

och att hälsa i hand

Jag är också trött på det här

Så oändligt uppless

Och jag saknar mina vänner

och jag saknar att få umgås

och jag saknar att få leva

på det sättet jag vill

Men jag tror inte att det blir bättre av att hata

jag tror verkligen inte det

Det är förjävlig att det är som det är

men jag väntar på vaccinet

för det kommer ju uppenbart inte att vända

utan det

Det känns som om man inte orkar längre, jag vet

Det känns som om man inte klarar längre, jag vet

Men även om det är svårt

tänker jag att vi måste hålla ut

och samarbeta

och se framåt

För det kommer bli bättre

Hatet är fel väg att gå

och det är fel att ge upp

Jag försöker fokusera på

att det alltid är mörkast

innan gryningen kommer

/Maria Richardsson

***

Faktum är att frustrationen har släppt en del nu.

Situationen är ju som den är, men nu när jag fick skriva av mig känns det lättare att skifta fokus till något annat.

Etta på Bibliotek Mellansjö och tvåa på Ånge Bibliotek!

Gryningsdåd ligger kvar på förstaplatsen på Bibliotek Mellansjös e-bokstopplista, och Våroffer har hoppat in på andraplatsen på Ånge Bibliotek!

Så här ser det ut på Bibliotek Mellansjö:

Och såhär ser det ut på Ånge Bibliotek:

Länk Bibliotek Mellansjö: Startsida – Bibliotek Mellansjö (elib.se)

Länk Ånge Bibliotek: Startsida – Ånge bibliotek (elib.se)

Recension: Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Bränn alla mina brev (ljudbok)

Recension

Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Alltså, jag är ju inte direkt först på den här boken.

Den släpptes 2018, och många, många har läst och många, många har lyssnat. Kanske var jag inte redo för Alex Schulman och hans böcker förrän nu, 2021.

Plötsligt kände jag bara att jag var nyfiken på hans skrivande och gav mig på Glöm mig, boken om hans mamma och hennes alkoholism som släpptes 2016 och är fantastisk. Men nu ska det inte handla om den boken, utan om boken jag läste (lyssnade på) efter det. Det ska handla om Bränn alla mina brev. Den var nämligen också fantastisk. Bara ännu mer.

Först och främst vill jag berätta att det var väldigt länge sedan nu. Länge sedan jag kände så här. Som om jag bara vill ha mer och mer, som om jag blir totalt uppslukad och fullständigt fast. Men nu har det hänt.

Det är någonting med Alex Schulmans sätt att skriva som verkligen tilltalar mig, men när jag funderar på exakt vad det är så kan jag inte definiera det, men det finns där. Det finns där genom hela boken, i alla tre historier, alla tre tidsperspektiv som berättas, målas upp och vävs ihop.

Boken börjar med att Alex Schulman själv, berättarjaget i boken, har kommit till en punkt där hans vrede riskerar att göra så att han förlorar sin familj.

Den där vreden han bär på, var kommer den ifrån?

Alex vet att den där vreden är nedärvd i generationer. Hans mamma bar på den och hans morfar, den kände författaren Sven Stolpe, bar på den. Alex vill söka roten till den där vreden, och därför vill han ta reda på ALLT om sin morfar.

Vem var han egentligen, och varför var han så elak och nedlåtande mot sin fru Karin Stolpe?

Sanningen visar sig vara både fascinerande, förskräcklig och skrämmande.

Sanningen visar sig vara en hemlighet som aldrig någonsin fick berättas.  

Bränn alla mina brev är också en kärlekshistoria, så ömsint, vacker och omöjlig att det gör ont att läsa. Alex Shulman är själv uppläsare till boken, och han läser den alldeles förträffligt.

Boken visar att verkligheten, som så många gånger, verkligen överträffar dikten.

Den här boken får utan tvekan högsta betyg av mig.

Bränn alla mina brev är gripande, välskriven, intressant, berörande och skakande.

En bok man aldrig glömmer. Inte jag i alla fall.