Blogg

det finns hopp om våren

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Just nu kan man bara gissa hur Covid-situationen kommer se ut framöver, en del tror si och en del tror så.

För mig är det en självklarhet att följa de restriktioner som råder, men jag hoppas förstås på att det ser betydligt bättre ut om några månader.

Jag är inbokad på två bokmässor i vår, en i april och en i maj och jag hoppas att de kommer bli av.

Jag planerar för mitt boksläpp i mars, och ett boksläpp kräver en viss planering. (Kanske blir det flera event istället för ett, vi får se.)

Jag har också precis bokat in mig på två digitala kursdagar, en kurs i hur man når ut med sitt författarskap och en kurs i manusutveckling. Båda äger rum i februari.

Spännande!

Foto av Lukas pu00e5 Pexels.com

Drömmen om ett riktigt boksläpp

Självklart vill jag ha ett riktigt boksläpp när Fallet Nathalie släpps i mars, och med riktigt boksläpp menar jag ett fysiskt boksläpp. Ett boksläpp där alla som är nyfikna på mina böcker får komma, där vi dricker bubbel och firar den nya boken samtidigt som jag signerar och läser ur boken.

I nulägen är det väldigt oklart om det kommer att bli så, men jag hoppas!

Visst kan man ha ett digitalt boksläpp, och visst är det roligare än att inte ha någonting alls, men det är något helt annat än ett fysiskt boksläpp.

Jag har släppt fyra böcker. När det gäller de första två hade jag alldeles fantastiska boksläpp-event. När tredje boken släpptes hade Covid 19-problemen börjat och då blev boksläppet inställt, och när fjärde boken släpptes hade jag ett digitalt boksläpp. Och snart kommer bok nr fem och vi får se vad som händer.

Jag har tagit tredje sprutan, och hoppas att alla ni som kan vaccinera sig gör det!

Tillsammans håller vi tummarna för att vi snart kan börja leva lite mer som vanligt igen! 🙂

Under tiden minns jag de två tidigare släppen som ägde rum på Skövde Stadsbibliotek, visst är det fina bilder? Jag är väldigt glad att ha de här bilderna att se på nu.

Foto: Rune Lindström, Ola Hendberg och Chatrin Carlsson.

Gryningsdåd har just nu 900 betygssättningar på Storytel

Många har lyssnat på Gryningsdåd, och fler blir det. Igår när jag gjorde en koll såg jag att 900 personer hittills har valt att sätta betyg på boken på Storytel.

900 betyg innebär att betydligt fler har lyssnat, kanske tre gånger så mycket. Av de som lyssnar är det ju långt ifrån alla som väljer att sätta betyg.

Våroffer har betydligt högre siffror, ligger på över 2500 betygsättningar, men så har den också funnits ute ett år längre. Den ligger för övrigt på samma fina snittbetyg som Gryningsdåd.

Som författare är detta en av de sakerna som känns oerhört viktiga, att se att siffrorna ökar. Att siffrorna ökar utan att betyget minskar.

Så idag gläds jag åt den nya siffran för Gryningsdåd, 900 satta betyg! Underbart! 😀

Många undrar vilken typ av uppdrag jag får i min firma

Sedan två år tillbaka har jag egen firma, Marias Författartjänst. Det jag i huvudsak jobbar med är mitt egna skrivande, men det roliga är att hittills har firman rullat på rätt bra, med jämna mellanrum hör folk av sig och vill ha hjälp med olika saker.

Vad är det då man kan få hjälp med?

Man kan få hjälp med det mesta som har med skrivande att göra. Jag kallar mig för skrivarcoach, och som det coachar jag mina kunder med just den hjälpen som efterfrågas. Det kan vara att man vill ha textrespons, att man vill ha hjälp med att skriva ner något man har i huvudet men inte själv kan formulera, eller att man behöver inspiration för att antingen komma igång med sitt skrivande eller för att fortsätta med det.

Man kan boka mig via firman om man vill ha en föreläsning om antingen mitt författarskap eller en inspirationsföreläsning för att komma igång/fortsätta med sitt skrivande. Jag gör också workshops efter önskemål.

Ibland handlar det om lektörsläsning. Att ta sig an ett manus som lektör är ett omfattande arbete, ett arbete som kräver stort engagemang och mycket tid av mig. Men det är också roligt, och leder ofta till en personlig relation mellan mig och den som har skrivit manuset. Som lektör tittar jag på bokens handling och bokens stil. Listar upp textens styrkor och textens svagheter. Jag går igenom manusets karaktärer, om de känns trovärdiga, och jag tittar på saker som gestaltning, perspektiv och om det finns logiska luckor.

Jag skriver kommentarer direkt i manuset, samt en sammanfattning på minst 5 A4-sidor. Den här sammanfattningen innehåller förslag på förbättringar, och tanken är ju att det jag skriver ska sporra författaren till att kunna ta till sig manuset igen, att få idéer till hur han eller hon ska skriva om. För det handlar ju oftast just om att skriva om. Ibland också om att stryka text, och ibland också om att lägga till text. Man skickar ju inte ett manus till lektör för att få höra att allt redan är perfekt, utan för att få inspiration till hur man ska vässa manuset. Först när ett manus är fullvässat är det färdigt.

Måste man skicka sitt manus till en lektör?

Man måste förstås ingenting, har du skrivit ett manus är det du som bestämmer över det. Men om du blir refuserad av förlagen trots att du tycker att du har gjort allt du kunnat, och om du vill ge ditt manus en chans till, då tycker jag det är läge för lektör. Som debutant är det extra viktigt att använda sig av en lektör. Jag har lärt mig oerhört mycket på varje bok jag har gett ut, men när det gäller den första boken så var det först efter att jag hade skickat den till lektör som jag förstod VAD jag skulle göra med manuset för att få det bättre. Jag såg mitt manus som klart, men det var inte alls så.

Här kommer några citat från nöjda kunder:

”Jag har fått tillbaka mitt manus nu, vilken glädje och kreativitet jag känner. Jag är mycket nöjd och glad med de förslag och påpekanden jag fått för att kunna gå vidare. Tack Maria för ett jättebra arbete!”

”Mitt varma tack till dig för all din hjälp och uppmuntran.”

”Tack till vår fantastiska lektör för ditt upplyftande och proffsiga utlåtande!”

”Ditt arbete är helt perfekt, matnyttigt, och jag har fått flera goda infallsvinklar.”

Nyligen fick jag ett fint mejl från två personer som anlitat mig som lektör, kolla in de fina orden:

”Som debuterande författare är den första kontakten med lektör så oerhört viktig. Med pricksäkra frågor och god struktur har Maria guidat oss fram i att utveckla vårt bokmanus i fler steg. Hon är både peppande och proffsig. Lika effektiv som kvalitetsmedveten. Förbättringsförslagen har varit konkreta och till stor hjälp samtidigt som motivationen i skrivandet hållits i topp. Tack och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete!”

/Paula och Mats Törnvall

Här hittar du mer info om mina skrivartjänster: Marias Författartjänst – Maria Richardsson (mariasforfattarblogg.com)

Och här är min sida på Författarcentrum: Maria Richardsson – Författarcentrum (forfattarcentrum.se)

Hm. Inser att det är läge att uppdatera dessa två sidor lite, fixar till det inom den närmsta tiden. 🙂

*

Foto på denna sida: (de som inte fotografens namn står på): Chatrin Carlsson, Petronella Simonsbacka, privat

För varje bok blir jag bättre och bättre på redigering

Jag lär mig mer om redigeringens betydelse för varje bok jag skriver.

Om det är något man absolut inte får slarva med så är det just redigeringen.

Jag känner en del författare som tycker att redigeringsfasen är tråkig och jobbig, men den är också nödvändig.

När jag har haft skrivarkurser eller tagit uppdrag som skrivarcoach har jag märkt att många tror att det kanske räcker att gå igenom boken en gång efter att den är skriven. Nu kan ju jag inte svara för alla andra författare, men i regel tar det extremt mycket längre tid än så.

Jag redigerar olika bitar i taget för att hålla fokus bättre!

Så länge jag hittar saker i manuset som kan förbättras gör jag det, och just den där förmågan att känna när man är klar tycker jag att jag har blivit bättre på för varje bok jag har skrivit.

Såklart man vill skriva en bok så fort som möjligt … men att boken blir så bra som möjligt är det som är det viktigaste!

Så slarva aldrig med redigeringen!

Behöver du hjälp med det så ta hjälp. Jag rekommenderar en lektör eller skrivarcoach, lite beroende på vad du behöver hjälp med. 🙂

Foto av Dziana Hasanbekava pu00e5 Pexels.com

Dagarna mellan jul och nyår. De bästa dagarna för en del – de sämsta dagarna för andra.

Det var ett tag sedan jag bloggade nu och det har varit skönt att vara lite ledig från bloggandet över julen.

De här dagarna runt jul och nyår är alltid dagar då jag grubblar extra mycket, på det som varit och på det som ska komma, och det är jag förstås inte ensam om. Många är vi som grubblar.

För många blir det dock mer än ”vanligt” grubblande, och för en del kan det bli så att de destruktiva tankarna tar över helt.

Det här är den tiden på året när flest självmord begås.

Kanske har det att göra med att ensamhet och utanförskap känns större än någonsin när gemenskapen står i centrum.

En del sitter ensamma på jul, sitter ensamma på nyår, och önskar inget hellre än att ha någon att umgås med.

Men man får inte glömma att känslan av ensamhet och utanförskap också kan se helt annorlunda ut.

För en del mår dåligt trots att de tycks ha allt det som andra avundas.

Och det finns de som VÄLJER att sitta ensamma på jul och nyår framför att umgås med folk man inte mår bra av att umgås med, att man har familj är inte detsamma som att man är lycklig eller mår bra.

Många barn och många vuxna mår som sämst den här tiden på året trots att huset kanske är fullt med folk eller trots att man har sina allra närmaste familjemedlemmar bredvid sig. För vem vet egentligen vad som döljer sig bakom de tända ljusstakarna och röda julgardinerna?

Hur upplevs den här tiden för alla de som lever i en familj där någon missbrukar eller någon slår? Den som lever med ständig oro för hur kvällen ska sluta.

Hur känns julen för den som känner sig tvingad att umgås med någon man inte mår bra av att umgås med? Den som har en stor klump i magen för att man vet att man kommer bli nedtryckt, hånad och förlöjligad av den personen även denna gång?

Hur känns julen för den som inte får träffa sina barn under den här perioden?

Hur känns det för den som har förlorat någon, någon som skulle varit självklar att dela just de här dagarna med?

Hur känns julen för den som bryter ihop för att man inte klarar av att leva upp till sina egna högt ställda förväntningar?

Jag gillar att skriva om det som finns under fasaden, det som finns under ytan när man skrapar litegrann, och det kan man tydligt se i mina böcker. För jag tror inte på perfekta människor och perfekta familjer, jag tror inte att de existerar.

Att ha en fin jul är inte på något sätt detsamma som att ha en jul som ser perfekt ut i andras ögon.

Foto av lilartsy pu00e5 Pexels.com

Här kommer några viktiga telefonnummer, telefonnummer som kan rädda liv.

SOS Alarm 112 (akuta lägen vid tankar på självmord)

Vårdguiden 1177 (sjukvårdsrådgivning och info om närmsta psykiatriska akutmottagning)

Mind självmordslinjen: 90101 (öppen för alla)

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Anonyma Alkoholister: 08-720 38 42

BRIS: 116 111 (för personer under 18 år)

Månadens gästbloggare: Sabine Schulz

Foto: David Kummerfeldt

Julen är över och snart börjar det nya året, men fortfarande är det 2021, fortfarande är det december. December månads gästbloggare här på min blogg heter Sabine Schulz och i år släpptes hennes debutbok ”Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter”, men Sabine har tidigare medverkat i flertalet antologier och har med sina noveller lyckats bli publicerad närmare 40 gånger! I hennes inlägg kan du läsa om skrivarkurserna hon gått (jag gissar att många av bloggens läsare mer än gärna skulle vilja åka på skrivarkollo till Paris), vad debutboken handlar om och vad det finaste betyget hon fått för sitt skrivande är.

*

Här kommer Sabines text:

För några år sedan anmälde jag mig till en skrivkurs – i smyg. Rädd att få frågan ”varför” eller ”vad ska du skriva om”. Kursen blev inte riktigt som jag tänkt mig. Läraren hade ”för dåligt betalt och för lite tid”, sa hon. Själv blev jag besviken, kanske mest över min egen prestation.

Revanschlysten sökte jag mig till Folkuniversitetets Katarina Karp och Oscar Westerholm på Studieförbundet, som båda höll författarkurser vid olika tillfällen. Jag blev helt såld. Övningarna, som alltid följdes av hemuppgifter, var väl genomtänkta och gav mig personligen många nycklar för att skriva bättre. Jag är dem båda stort tack skyldig för att de gav mig tron på att jag kunde skriva.

Ganska snart tog jag mod till mig och skickade in en novell till en novelltävling. Döm om min förvåning – jag fick ett hedervärt omnämnande och ett diplom. Nästa novell blev antagen till en antologi. Nu fanns det ingen återvändo, jag var tvungen att testa om veckopressen skulle nappa. Det gjorde den. Redaktören gillade mitt sätt att skriva vilket spred sig till förlagets andra tidningar.

Flera antologier följde och jag vann en tävling där prispengar skulle utgå. Nåväl pengarna såg jag aldrig röken av men novellen finns med i antologin ”What’s your story”.

Med mina noveller har jag lyckats bli publicerad närmare fyrtio gånger, men inget slår känslan allra första gången min novell publicerades i en av de största veckotidningarna.

Men det finaste betyg jag fått för mitt skrivande var när en vän hastigt miste sin livskamrat. Jag skrev ett brev till henne om deras relation, förhållandet till hans barn, hennes barn och att kärleken inte dör eller halveras bara för att han inte är kvar. Brevet lästes upp i sin helhet på begravningen. Djupt rörd kunde jag konstatera att mina ord, mitt i sorgen, hade spelat roll. Det glömmer jag aldrig.

För att få inspiration och ytterligare skrivlusta anmälde jag mig till skrivarkollo i Paris. Nu skulle jag skriva min bok. Det blev just inte mycket skrivet, distraktionen i storstaden var alltför stor. Däremot kom flera av kurskamraternas berättelser och privata historier att leva kvar. Några av dem hade redan gett ut både en och två böcker. Andra skulle snart bli publicerade. Min egen historia kändes ringa tills någon sa ”Vad är det du vill berätta?”

När jag grunnat färdigt blev det min bok ”Skärgårdsdrömmar och Familjehemligheter” som jag nyligen fått den äran att ge ut på Joelsgården förlag. De har även publicerat två av mina noveller i antologierna ”En yngre man” och ”Det var inte jag”.

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter utspelar sig bland annat på en ö i Blekinge skärgård där jag tidigare haft ett sommarboende. Ohämmat blandas fakta med fantasi och ren, skär lögn. Det sistnämnda med stora invändningar från min far, som är förebild för en av karaktärerna i boken.

Baksidestext:

Rebecca tar över en fiskarstuga på Hasslö och hittar en gammal koffert. Väl gömda minnen från andra världskriget, rykten om ett mord och en tysk soldat på flykt, kommer upp till ytan.
Medan hon kämpar med egna problem försöker hon lägga ihop pusselbitarna. Men tiden är knapp. De få som kanske vet sanningen finns snart inte längre.
En feelgood med mycket värme och omtanke. Boken bygger på verkliga händelser.

Fakta:
Titel: Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter
Författare: Sabine Schulz
Förlag: Joelsgården Förlag
ISBN 978-91-89009-85-1


Ljudbok: SAGA Egmont
E-bok: SAGA Egmont

Boken kan beställas på:

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter – Sabine Schulz – Häftad (9789189009851) | Bokus

Eller

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter – Sabine Schulz – häftad (9789189009851) | Adlibris Bokhandel

Alternativt

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter | CDON

Signerade exemplar kan beställas hos mig sabineschulz@hotmail.se

*

Här hittar du mig:

Facebook: sabine schulz-svensson

Instagram: sabine schulz-svensson

Kika även på Joelsgården Förlag – (joelsgarden.se)

*

Vill du läsa mer om mig kan du göra det här:

En viktig fika med Sabine Schulz-Svensson (alltomskrivande.se)

Sabine Schulz-Svensson debuterar med skröna – Boktugg.se

Sabine Schulz: Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter – Biblioteksutveckling

Min skrivtipskalender-Tips nr 24

Julen 2018: 1 utgiven bok.

Idag är det den 24 december, och det är med andra ord dags för skrivtips nummer 24. 

Idag är det JULAFTON. En av de största dagarna på året för många. För en del också den allra största, den allra viktigaste.

Vi är alla olika. En del älskar julen, men det finns också de som hatar den. De som mår dåligt när vi närmar oss jul.

Det finns många olika anledningar till att man mår dåligt på jul. Det kan handla om ensamhet. Missbruk. Fattigdom. Att man är helt sönderstressad. Att man har för höga förväntningar. 

Oavsett hur din livssituation ser ut så blir det julafton i alla fall.

Jämför dig inte med andra! Absolut inte! Gör så gott DU kan, och låt det räcka med det. 

Man kan fråga sig vad detta har med skrivtips att göra. Jo, jag tror nämligen att allt man gör har betydelse. Och jag tror att om du lär dig vara snäll mot dig själv så kommer du på sikt att skriva bättre. Visst, du måste sätta upp regler och du måste vara beredd att kämpa hårt, men det kommer i alla fall inte att funka om du trycker ner dig själv. 

Och du! Reta dig inte för mycket på hur dumt en del folk resonerar på sociala medier .

Vill du försöka omvända människor så skriv inte arga inlägg på Facebook – Skriv en bok istället! 

***

Tack till er som följt alla mina skrivtips här.

God Jul!

❤️

Så lyckades jag skapa tid för att få min debutbok skriven.

Sedan jag släppte min debutbok Den blomstertid nu kommer 2017 så har jag blivit intervjuad en hel del i många olika sammanhang. Ibland får jag frågor som känns speciella för just den intervjun, men vissa frågor återkommer hela tiden, och en av de frågorna som återkommer mest är HUR jag fick debutboken skriven. Att frågan ständigt återkommer är egentligen inte så konstigt, för alla (i alla fall de flesta) av de som drömmer om att skriva en bok (och det är väldigt många) vill ofta veta just detta.

För hur gör man när man inte har den tiden som krävs?

Mitt svar är att man får se till att skapa sig tid helt enkelt.

Foto: Chatrin Carlsson

Problemet många gör (jag var själv en av dem under väldigt många år) är att man väntar på att det ska bli bättre tider, att man ska få mer tid längre fram. Om det är så att man vet att man kommer få mer tid för att skriva längre fram i tiden kan idén vara bra, men är det inte så är det lika bra att ta tag i saken med en gång!

Hur gör man då för att skapa tid?

Här kan du läsa mitt inlägg på Debutantbloggen, publicerat på julafton 2017.

Så här gjorde jag! 🙂

https://debutantbloggen.wordpress.com/2017/12/24/gastbloggare-maria-richardsson/