Recensioner

bok01 (003)Att få fina recensioner är en helt underbar känsla. När man släpper sin första bok har man ingen aning om vad man kan förvänta sig. Men detta … Alla dessa vackra omdömen som fortfarande droppar in, alla dessa människor som har blivit så berörda av min bok … Jag drömde naturligtvis om det, men att det verkligen skulle bli så vågade jag väl inte riktigt tro på. Här nedanför följer ett urval av fina recensioner och läsarkommentarer på Den blomstertid nu kommer, och det finns faktiskt betydligt fler. ***

Släpp filer för att ladda upp

”Lägg Den blomstertid nu kommer av Maria Richardsson på minnet. Den är kvick, berörande och en mycket stark bok som är svår att lägga ifrån sig. Jag hoppas att den får stor framgång hos de unga läsarna.

Boken tar upp svåra ämnen som man mycket väl kan lyfta fram och ha en diskussion kring. Mobbning, krav och viljan att passa in. Svåra ämnen att läsa om men den har ett lättsamt språk som gör att man inte glömmer den så lätt. ” Betyg: 4 av 5.  Agnetha Lundebring Jönsson

***

Släpp filer för att ladda upp

”Gripande, stark och fängslande!” Betyg: 4av 5. Jenniesboklista

***

”En mycket tänkvärd och gripande ungdomsroman. Richardsson skriver ungdomligt och lättförståeligt. Hon besitter även en otrolig förmåga att leva sig in i karaktärernas tankar, känslor och agerande.

Berättelsen känns väldigt trovärdig och realistisk. Dessa tonårstjejer finns fortfarande bland oss och till och med i oss. De är någon vi kan känna en viss identifiering med, oavsett om det är Sussi, Linda, Anna eller Sofi.

Även om boken utspelar sig på 80-talet så känns berättelsen aktuell och skulle sätta ord på många ungdomars tankar och känslor idag. Skulle nog rekommendera boken till ungdomar i mellanåldern. Boken förtjänas att diskuteras i klassrummet, då många kanske finner självinsikt, tröst eller en tankeställare.” Boksyster

***

”Den här bokens rosa omslag och rosatonade sidkanter kan föra associationerna till något annat än vad den handlar om. Men omslagets illustrationer ger dock andra kopplingar, inget romantiskt skimmer här inte. Det här är en bok om flickors utsatthet.”

Den blomstertid nu kommer är en god debut med ett grepp där flera får komma till tals och där det förmedlas att ”tillståndet” i nian inte behöver vara för evigt. Även om man tror det.” BTJ. Lektör: Annakarin Lindberg. (BTJ-häftet nr 23, 2017.)

Släpp filer för att ladda upp

***

”Häromkvällen lade jag mig extra tidigt för att hinna läsa en stund i en bok som jag köpte av en författarkollega på Bokmässan i Töreboda i oktober. Läsning blev det, men ingen sömn i bra tid… Jag läste bara lite till och lite till tills boken var slut.

Det var så lätt att dras med i handlingen och av eleverna i klass 9B och alla deras vedermödor mitt i det svenska åttiotalet.

Maria Richardsson har skrivit en jättebra och välskildrande bok om hur tonårslivet på den tiden kunde te sig, hur allt inte är vad det först ser ut att vara och om obesvarade frågor som får sina svar. Rekommenderas varmt!” Annette Brandelid, Författare

Släpp filer för att ladda upp

***

Den blomstertid nu kommer är välskriven. Historierna som berättas är berörande, jobbiga och engagerande. Jag började tänka på Jonas Gardells bok ”Ett ufo gör entré” då den precis som din bok handlar om mobbing.

Boken är läsvärd och ger läsaren en stor upplevelse. Till och från kunde jag inte sluta läsa då jag verkligen ville följa karaktärerna.” Joakim, bibliotekarie, Enköping.

Släpp filer för att ladda upp

***

”En trovärdig högstadieskildring. Tidsperioden är nian och boken slutar med att allt leder upp till skolavslutning. Ovanligt att få följa fyra olika karaktärer (Den lite osynliga som vill vara subkultur men inte riktigt vågar, Den mobbade, Den populära / snygga och Den som hoppat av skolan och umgås med alkisar.)

Skickligt att hålla intresset uppe för alla karaktärerna och väva ihop deras öden utan att det blir för klyschigt.

Gillar att det inte blir något sockersött slut även om man anar ett hopp. Plus att det får vara skitigt och jobbigt och misärigt, inte alltför tillrättalagt.” Louise Halvardsson, Författare och poet.

Släpp filer för att ladda upp

***

”Handlingen i Den blomstertid nu kommer tar vid under det sista året i nian och handlar om fyra olika flickor som alla på olika sätt kämpar med vardagslivet, plugget och oron inför framtiden. Att handlingen är förlagd till 80-talet ökar bara charmen tycker jag och även om jag gick på högstadiet på 90-talet så kunde jag lät känna igen mig i många situationer.

Det var flera ställen där handlingen verkligen berörde mig, t.ex. när en av flickorna konstant mobbades men alla blundade för det.

Den blomstertid nu kommer är en ungdomsbok men den kan utan tvekan läsas av vuxna och jag är säker på att de skulle känna igen sig i situationer i boken. Boken känns som en bra bok att läsa för unga tjejer som kan behöva känna att de inte är ensamma.

Stilen och språken i boken var behaglig vilket gör att de som kanske inte alls tycker om att läsa så mycket lätt kan ta till sig handlingen. Allt som allt är denna bok en alldeles utmärkt debutbok.” Betyg: 4 av 5. Magdalena Johansson, A Bookaholic Swede

Släpp filer för att ladda upp

***

”Med djup svärta och obarmhärtig äkthet river Den blomstertid nu kommer bort alla eventuella rosa illusioner om tonårstiden. Boken är stundtals obehaglig, men alltid fängslande och viktig för att den är brutalt sann.” Betyg: 4 av 5. Petronella Simonsbacka, Författare.

Släpp filer för att ladda upp

***

”En mycket välskriven och trovärdig berättelse om karaktärer som flyttas ut ur texten och rakt in i mitt hjärta. Du är så träffsäker i varje karaktär, vem som helst känner igen sig i någon av dem. Det är precis så här det är på varenda högstadieskola i hela Sverige. Precis såhär, vare sig det är 80-tal eller nutid, man känner verkligen igen sig.” Sara Olsson, lektör, Manushjälpen.

Släpp filer för att ladda upp

***

”Boken handlar om några tonåringars sista skolår på grundskolan. Där är Linda, som känner sig osynlig och drömmer om att vara någon helt annan än den hon är. Osäkra och utsatta Anna. Sussi vars uppväxt och tonårstid är präglad av alkoholens negativa konsekvenser. Sofi, den vackra och omåttligt populära tjej som har allas uppmärksamhet.

Det är en känslosam roman, riktad till unga vuxna men som i mitt tycke förtjänas att läsas även för de som har den tiden bakom sig. Speciellt intressant för föräldrar med barn i den åldern och alldeles speciellt intressant för dem som glömt vilken otrygg och sökande tid det var att befinna sig där. Berättelsen skildrar i mångt och mycket vanliga tonårsproblem, men så händer det något som får alla dessa tjejers liv att förändras. Och jag undrar, egentligen från berättelsens början, men särskilt efter den avgörande händelsen, var är alla vuxna? De som skulle ha visat vägen och förmedlat trygghet, är de som uppslukade av sina egna ouppklarade liv?

Den blomstertid nu kommer är en fängslande och tänkvärd bok där tjejernas känslor befinner sig i en ständig berg-och-dalbana och man som vuxen flera gånger önskar att man kunde rycka in.” Gunborg Sahlin, Författare

***

”Vilken underbar bok du har skrivit!

Jag sträckläste den, kunde inte lägga ned den. Så fint skrivet och bra skildrat, med ömsom ömhet ömsom smärta genom hela boken och genom alla dess personer. Det finns så många olika djup och nivåer i din berättelse.

Du skildrar trasighet och sökande i olika former och jag får följa med in i det mest smärtsamma hos de alla. Ser fram emot uppföljaren.” Anna

***

”I morse öppnade jag boken, och har läst ut den nu! Så imponerad och överväldigad!

Vilken bok, och vilken fängslande känsla!!

Vi kommer vara många som får läsa och beundra din konst. Gripande och fascinerande. Känsligt för så många av oss, men så ruskigt äkta! Väntar på nästa bok, längtar verkligen. Tack!” Sara.

***Släpp filer för att ladda upp

***

”En fantastisk bok, skriven av Maria Richardsson som jag varmt rekommenderar. Jag har sträckläst den för det kändes omöjligt att lägga den ifrån sig.” Lehna

Släpp filer för att ladda upp

***

”Vill bara säga att jag nu läst ut din bok och den var fantastisk. Så mycket tankar som kom upp. Jag hoppas kunna använda den i ungdomsgrupper och diskutera med dem samt i tonårsföräldragrupper. Mycket gripande och tänkvärt skrivet! Ann-Sofie.

***Släpp filer för att ladda upp

”Vilka komplexa karaktärer du har skapat.

Vilket öga för detaljer du har när du presenterar dessa utsatta, isolerade och smärtsamt sköra människor. Det enkla men kärnfulla språket som beskriver handlingarna, tankarna och känslorna.

Det fula och det vackra. Så naket och ärligt berättat.

Vilken känslomässig resa. Jag är rörd till tårar. Du har gett denna berättelse så mycket själ och kärlek, Vilken talang du har Maria. Den får du lova att ta hand om väl.” C. Carlsson

***Släpp filer för att ladda upp

***

”Denna bok låg i brevlådan idag. Perfekt väder för att sätta mig i solen på balkongen och läsa. Du har verkligen lyckats med att beskriva tjejerna på ett sådant sätt att man blir nyfiken och jag slutade läsa när boken var slut … vilket är lite tråkigt då jag vill veta hur det går för dem.

Bra bok som bitvis var jobbig, ledsam, frustrerande och hoppfull. Bra jobbat Maria, och jag ser fram emot nästa bok.” Monica.

Släpp filer för att ladda upp

***

”Jag läste precis ut din bok, du är så grymt duktig!

Karaktärerna i boken har du verkligen gett liv till, en spännande och ibland väldigt känslosam läsning! Jag tycker du lämnar en påminnelse till läsaren om att man inte ska döma andra människor, för vi alla har olika livssituationer och förutsättningar.

Jag kommer verkligen att rekommendera din bok till fler!” Thea

*** ”Maria Richardsson, jag är djupt berörd och mycket imponerad efter att ha läst din bok! Ett kvickt, intensivt och känslomässigt starkt språk. Alla ni andra: Läs Den blomstertid nu kommer. Rekommenderas varmt!” Birgitta ***