Recension: ”Mörkåren” av Jonas Åsberg

Det händer att jag får förfrågan av ett förlag om jag vill ha ett recensionsexemplar av en speciell bok, och om det är en bok vars handling eller ämne lockar mig så tackar jag ibland ja. Jag fick en sådan fråga av Ariton Förlag, gällande boken Mörkåren av Jonas Åsberg. Eftersom boken handlar om psykisk ohälsa, i detta fallet återkommande depressioner, ett ämne som jag tycker vi borde prata mer om så tackade jag ”ja.”

Jag har tidigare under perioder haft stora problem med ångest, vilket jag skrivit om lite här på bloggen. Att jag slipper min ångest idag beror faktiskt allra mest på mitt skrivande, tro det eller ej! Det kanske blir ett utförligare blogginlägg om detta längre fram, men här kommer recensionen av Mörkåren!

Recension: Mörkåren av Jonas Åsberg

Jag har läst Mörkåren av Jonas Åsberg. Det är en självbiografisk bok om hur det är att leva med ständigt återkommande depressioner, hur det verkligen känns.

”Den som tar sig igenom en depression blir bra på att gå. Att gå och bara fortsätta gå. Att leva vidare trots depressionen som säger att livet är meningslöst, att solen är en hägring och att färger inte finns.”

Boken har ett lätt språk, och det är en fördel, eftersom ämnet är desto tyngre.

När jag har börjat läsa i boken är det svårt att sluta. Så jag läser, och känner igen så mycket av det han skriver. Åsberg krånglar inte till det, ingenting lindas in. Han skriver precis som det är.

”Ångesten tilltar och är starkare nu än någonsin. Den gastkramar mig, river och sliter i mig, bränner, sticker och går inte att kontrollera. Hjärnan går på högvarv, tankespiralerna löper av sig själva. Jag är i ett totalt kaos.”

När jag läser går jag tillbaka i tankarna till hur jag mådde när jag mådde som sämst. Det är jobbiga minnen, men det är över nu.

I dag mår också Jonas Åsberg bra. Han lanserar också en teori om hur han blev botad, varför han idag slipper ångesten. Det finns ingen snabb, enkel lösning till att slippa må dåligt, tyvärr, och det är han också noga med att påpeka. Men han skriver i boken om det som fungerade för honom.

Mörkåren är en viktig bok, därför att det är viktigt att vi vågar prata mer om ämnet, och jag rekommenderar den till alla som vill veta mer om hur det är att leva med depressioner och/eller ångest.

/Maria Richardsson

***

Här kan du läsa mer om boken: http://aritonforlag.se/bok/morkaren/

2 reaktioner till “Recension: ”Mörkåren” av Jonas Åsberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s