Månadens gästbloggare: Gunvor Härenstam

Foto: Malin Alm

Återigen är det alldeles i slutet på ytterligare en månad, denna gång september. Slutet på månaden betyder en ny gästbloggare här hos mig. Denna månads gästbloggare heter Gunvor Härenstam och hon har i dagarna släppt en ny bok som heter Ur sprucken jord.

Här kommer hennes text:

När jag skriver detta sprider sig en oro i min kropp, som om den var invaderad av myror. Snart ska mina boksidor befrias från tryckeriet och sväva ut till mina läsare. Det är bara några dagar kvar till boksläpp för min fjärde bok Ur sprucken jord. Medan ni läser dessa rader har det redan skett. Vissa böcker har till och med hunnit landa hos sina läsare.

Redan i början av boken kommer de att upptäcka hur allt kretsar kring en jordbävning i den grekiska staden Rion, hur jordbävningen fortsätter att ha betydelse genom hela boken, skakar om karaktärerna och för en spännande historia framåt. I länkarna här kan du få reda på lite mer om handlingen och vem jag är.

https://shop.whipmedia.se/produkt/ur-sprucken-jord/

Mitt skönlitterära skrivande är en skapande lek i kontrast till de texter jag producerat i mitt arbetsliv. Där var det rapporter, förslag och verksamhetsberättelser. Sådana texter som är koncentrerade, entydiga och strukturerade till sin karaktär. Såklart blev det en utmaning när jag lockades till att skriva skönlitterärt. Ja, det är sant, jag lockades. Det hände gång på gång när jag skulle somna på kvällen, att en mening snurrade i mitt huvud. I början ignorerade jag surret. Då blev det svårt att sova. Nästa strategi var att ha papper och penna på mitt nattduksbord så att jag kunde skicka surret från min hjärna till pappret. Det fungerade och jag somnade. Numera går jag istället upp och skriver av mig. De flesta av mina texter kommer dock till på det ”normala” sättet, penna och papper som skiss för de avsnitt som behöver en skjuts i fantasin och dator för renskrivning och de tillfällen då jag redan är i min bubbla av scener.

2013 hade lockelsen blivit så stark att jag trevande skrev korta noveller. Jag ville få fram texter som var verklighetsnära, händelserika och med ett slut som får läsaren att reflektera. De ledstjärnorna jobbar jag fortfarande efter.

Novellerna jag lyckats producera, ville jag gärna skulle bli lästa. Jag behövde också något som både satte igång mig och gav mig en viss press.

Novelltävlingar! Perfekt! De hade tema och deadline, morot och piska. Dessutom blev mina texter åtminstone lästa av juryn. Ibland gick det riktigt bra också, som när jag 2017 kom tvåa i Tidningen Skrivas stora sommarnovelltävlig. Då skrek jag rakt ut så att mina arbetskamrater undrade vad som hänt.

Vissa av mina fiktiva berättelser kunde jag inte släppa. Jag måste helt enkelt ta reda på vad som hände sedan och då var det bara att fatta pennan och bygga vidare. Min bok Hjärtat fick tala och den nu aktuella boken Ur sprucken jord kom till på det sättet. Jag har också givit ut en novellsamling, En brokig skara människor, och en kort och händelserik historia om en hemlös romsk pojke som försörjer sig genom att spela gitarr på gatorna i Lidköping, Hitta hem.

Jag vill fortsätta att leka mig fram, pröva olika berättarperspektiv och flera sorts texter. I min samling av publicerade texter finns förutom mina böcker också två krönikor, två veckotidningsnoveller och deltagande i fyra antologier.

Vill du så möts vi på Torslanda bokmässa 26 november där jag delar bokbord med en annan författare, eller på Smålands litteraturfestival i början av februari 2023 vid mitt bokbord i Gummifabriken i Värnamo.

Kontakta mig här: gunvor.harenstam@gmail.com


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s