Nu har jag träffat Gunilla Leining!

Dag 2 på bokmässan såg jag seminariet ”Varför har ljudboksdeckaren blivit så populär?

En mycket intressant diskussion mellan deckarförfattarna Leffe Grimwalker, Christina Larsson, Madeleine Gustafsson och ljudboksuppläsaren Gunilla Leining. Samtalsledare var Kattis Ahlström.

Seminariet var intressant för mig eftersom jag själv skriver just deckare, men framförallt var det ju så att jag fick chans att äntligen träffa uppläsaren till mina deckare, alltså Gunilla Leining.

När Våroffer (min första deckare) var under produktion föreslog Lind & Co (mitt ljudboksförlag) Gunilla Leining som uppläsare. På den tiden lyssnade jag inte på ljudböcker och visste inte vem Gunilla Leining var, men jag tyckte hon lät väldigt bra så jag sa att det blir bra med henne. Vad jag inte hade en aning om då var att just hon skulle komma att bli Sveriges allra populäraste inläsare, men så blev det.

Eftersom många väljer ljudböcker efter inläsare så är det naturligtvis kanonbra för mig att just hon läser in min serie, men för mig är hon viktig på många sätt. Framförallt har hon, efter att ha läst in både Våroffer, Gryningsdåd och Fallet Nathalie ”blivit” Lena Borell för mig. När jag nu skriver på min fjärde deckare och jag skriver Lena Borells repliker är det Gunilla Leinings röst jag hör. Från början kanske jag kände mig lite orolig över det faktum att hon inte har rätt dialekt, men det stör mig inte nu. För mig ÄR Gunilla Leining Lena Borell. Så är det bara!

När jag lyssnade på föreläsningen och Gunilla pratade hade hon en annan röst än den hon har som Lena Borell, men ibland, när hon sa vissa saker hörde jag Lena där framme på scenen.

Många frågar mig hur viktigt det är att man gillar uppläsaren till sina ljudböcker, och självklart är det viktigt. Det är oerhört viktigt!

Bild på Gunilla Leining från föreläsningen. Foto: Maria Richardsson

Jag borde bett om att få ta en selfie med henne, men det var som om jag plötsligt glömde allt det jag planerat att säga.

Men jag pratade med henne i alla fall.

Berättade vem jag var och sa att jag tyckte hon var perfekt som uppläsare till Lena Borell-serien.

Hon sa att hon gillar böckerna, att de är spännande och att mina böcker innehåller mycket drama och intressanta karaktärer.

Det var en mycket märklig känsla att prata med den person som ger röst till mina ord, hon som ger liv till mina karaktärer och för fram mina historier och det jag vill säga.

Och nästa gång, då vill jag ta en bild på oss två tillsammans, en bild på mig bredvid uppläsaren som läser in mina böcker i Lena Borell-serien så bra. 🧡

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s