Månadens gästbloggare: Håkan Mattsson

Idag är det den 31 maj, och som alltid här på Marias Författarblogg innebär slutet på månaden att det är dags för en ny gästbloggare. Maj månads gästbloggare heter Håkan Mattsson, och han är egentligen inte alls ny, eftersom han idag gästbloggar hos mig för tredje gången! Jag vill börja med att gratulera Håkan till den nya boken som har släppts nu i dagarna.

Håkans inlägg handlar om att skriva sig ur kriser. Ett mycket intressant inlägg tycker jag eftersom jag själv använder mitt skrivande som terapi.

Här kommer Håkans text:

*

Att skriva sig ur en kris, går det?

Jag har varit aktiv som författare i ungefär sex år. Under denna tid har jag överlevt cancer, Covid-19 och en skilsmässa. Hela tiden har jag skrivit. Tre romaner och sju barnböcker har det blivit hittills.

Men tillbaka till kriserna. Cancern var den största krisen i sammanhanget. Ändå hade jag en otrolig tur och efter operation blev jag friskförklarad. Det här var i slutet av 2018 och jag skrev under den perioden på mina barnböcker, men hade också börjat skriva på min roman Reliken – Stjärnornas budbärare.

När den väl var redo för utgivning, var jag som sagt frisk. Men då började folk runt omkring mig bli sjuka istället. Världen hade hamnat i klorna på en pandemi. Så istället för att fira utgivningen med pompa och ståt började jag skriva på min nästa bokidé, den som skulle leda fram till min nya spänningsroman, Döden för oss samman. Den skrevs under andra halvan av 2020 och rann ur mig likt ett vattenfall, medan pandemin härjade fritt utanför fönstret. När manuset var färdigt och jag skrev kontrakt med mitt förlag pratades det genast om en uppföljare, som fick namnet Livet skiljer oss åt. Så jag passade på att skriva den under första halvan av 2021.

I samma veva separerade jag och min dåvarande fru. Min näst största kris i livet var ett faktum, men även den överlevde jag. Visst, det var ett par månader då jag undrade hur allt skulle gå. Oroade mig för hur våra barn skulle ta det. Skulle jag ha råd att bo kvar i huset? Under hela den processen skrev jag med ännu mer frenesi och därmed var snart råmanuset till Livet skiljer oss åt färdigt. (Titeln anspelar inte på vår separation, kanske jag ska tillägga.)

Nu är det 2022 och Döden för oss samman har i dagarna sin efterlängtade release. Det känns väldigt spännande och jag kan säga att det varit en lång väntan.

Särskilt som det inte funnits någon livskris att hantera på ett tag. Vad skulle jag ta mig till med all tid?

Jo, jag kunde ju ha skrivit vidare på del tre, den boken som ska knyta ihop allting. Men dra på trissor, nu gick det betydligt trögare att skriva. Jag hade ju en idé om vad som skulle hända, själva upplösningen, men flytet fanns bara inte där. Visst, det rör på sig, men inte alls i samma takt som när jag skrev de första två. Alltså kan man dra den slutsatsen, att jag skriver som bäst när jag befinner mig i trångmål av något slag. Jag har det helt enkelt lite för bra just nu.

Vad behöver då hända, vilka katastrofer ska behöva drabba mig, för att jag ska komma igång med skrivandet igen? Kanske får Döden för oss samman ett riktigt uselt mottagande och dör innan den ens spridit sina vingar och lyft. Kanske blir jag uppsagd från jobbet. Eller så kommer de där apkopporna och tar vid efter Corona. Då kanske jag skulle få ändan ur vagnen och komma igång med skrivandet igen.

Eller så tar jag mig bara i kragen och skriver. Jag vet ju att det funkar. Det är bara att tvinga ner min lekamen i stolen framför datorn och låta fingrarna få fritt spelrum. Precis som jag gör just nu. Ja så får det nog bli. Innan året är slut ska del tre i denna spänningstrilogi vara klar. Arbetsnamnet är Mitt i livet finns döden.

Som avslutning vill jag bara tacka Maria för att jag får skriva till er alla via hennes blogg. Det är tredje gången gillt som jag medverkar och jag är så glad för det. Nu önskar jag alla en lugn och fin sommar, helt utan livskriser, men med massor av bra läsning i hängmattan eller på stranden.

P.S – Om du hellre lyssnar på ljudböcker, så släpps Döden för oss samman den 15:e augusti, med Fredde Granberg som uppläsare. D.S.

*

Vill du veta vad Döden för oss samman handlar om?

Info finns här: https://www.modernista.se/bocker/doden-oss-samman

Här kan du läsa Håkans tidigare inlägg på bloggen:

Det första inlägget: https://mariasforfattarblogg.wordpress.com/2018/07/26/gastbloggare-hakan-mattsson/

Det andra inlägget: https://mariasforfattarblogg.com/2020/06/30/gastbloggare-hakan-mattsson-del-2/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s