Skillnad mellan traditionell utgivning, hybridutgivning och egenutgivning.

Min största dröm var att bli författare. Jag lyckades. Det tog tid, betydligt längre tid än jag trodde, men jag lyckades. Med lyckades menar jag här att jag fick min debutbok utgiven på ett traditionellt bokförlag, vilket var det målet jag hade framför mig hela tiden.

Det finns så många som har exakt samma dröm som jag hade. Som kämpar stenhårt, som lägger ner all tid och kraft i att lyckas … men som ändå aldrig kommer bli utgivna på ett bokförlag med traditionell utgivning.

Det är så det är. Branschen är både orättvis och hård. Det bör alla som skriver vara medvetna om – att det handlar om att kämpa stenhårt, men att det kanske ändå inte blir så att du blir utgiven på ett traditionellt förlag.

Men – det finns andra möjligheter till utgivning.

Man kan alltid köpa sig till utgivning, alltså välja att ge ut sin bok själv. Väldigt många ger idag ut sina egna böcker. Här vill jag vara tydlig med att jag är väl medveten om att en del väljer egenutgivning i första hand, och att många egenutgivna böcker har väldigt hög kvalitet. MEN eftersom vem som helst kan ge ut en bok finns det också egenutgivna böcker som inte är ordentligt korrekturlästa, böcker med taffligt språk, böcker som aldrig skulle ha haft en chans till en vanlig utgivning.

Ett annat alternativ för att ge ut sin bok är att ge ut det via ett hybridförlag.

Vad är då ett hybridförlag?

Svar: Ett hybridförlag är ett förlag som till skillnad mot traditionell utgivning (där förlaget bekostar hela utgivningen) har ett upplägg där författare och förlag delar på kostnaderna. Hur upplägget ser ut och hur mycket pengar man behöver lägga beror förstås på vilket hybridförlag det handlar om.

Tanken med en utgivning via hybridförlag är ju att författaren ska tjäna mer på bokförsäljningen än vad man gör på ett traditionellt förlag och den tanken är förstås bra. Men om boken inte säljer?

Ett stort problem i sammanhanget är att det inte bara finns seriösa hybridförlag, det finns också oseriösa. Och det är inte helt tydligt vilka av dessa som är seriösa och vilka som inte är det, för naturligtvis utger sig alla hybridförlag för att vara seriösa.

Vissa hybridförlag är alltså bara en form av en utgivningstjänst, trots att man formulerar brevet till den blivande författaren som att manuset är utvalt för att det håller hög kvalitet. Ett annat problem bland hybridförlag kan vara att man inte är tydlig med att man just är ett hybridförlag.

Eftersom de traditionella förlagen refuserar många manus som de faktiskt tycker är mycket bra, exempelvis på grund av att de känns för smala, så är det inte automatiskt så att en utgivning på ett hybridförlag eller en egenutgivning innebär att manuset är sämre, även om det KAN vara så.

Du väljer själv om ett erbjudande om utgivning på ett hybridförlag känns rätt eller inte.

Men räkna noga på det innan du tar ditt beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s