Hemma från Värmlands bokfestival

Värmlands Bokfestival är över för i år, och jag har fyllt 50.

Att fylla år ska förstås vara en sak att fira, och att fylla 50 är ju en sådan där ålder som folk brukar fira extra mycket. Jag kände mig väldigt kluven inför detta.

Å ena sidan är jag egentligen för firande – Jag älskar event, jag älskar minglande och det är ju jättekul att träffa folk … men å andra sidan kände jag inte alls för att fira nu när min nära vän Petronella Simonsbacka har dött.

När jag såg att Värmlands Bokfestival gick av stapeln just på min födelsedag var min första tanke ”Åh, vad synd, då kan jag ju inte vara med i år” men så tänkte jag ett steg längre. Jag gillar ju att vara med på bokmässor och ville få en anledning att åka bort på min födelsedag, så egentligen vore det väl alldeles utmärkt att vara med där.

Sagt och gjort.

Värmlands bokmässa ägde rum på Nöjesfabriken i Karlstad den 19 och 20 november. Över 100 utställare fanns på plats, det kom massor av besökare och det fanns fyra olika scener som bjöd på ett stort utbud av olika scen-framträdanden.

Jag och min kollega Karin M. Karlberg åkte tåg tidigt på torsdagen. Det var inte direkt raka vägen från Skövde till Karlstad (tågbyte i Göteborg) men det kändes ändå som en klar fördel att slippa att ta bilen.

”Ta inte med dig mer bagage än vad du med lätthet orkar bära”, stod det på SJ-biljetten. När jag läste de raderna kände jag mig väldigt rebellisk.

Nej, mitt bagage bars inte med lätthet kan jag intyga … 😉

1 resväska (extremt tung, böcker väger ju en hel del), 1 jättebag, 1 roll-up och en sprickfärdig ryggsäck gjorde att jag inte kände mig så smidig direkt.

Nåväl, vi kom fram till Karlstad mitt på dagen, men någon sol syntes inte till. Vi åt en fantastiskt god lunch på denna restaurang: Ll’Amice en italiensk restaurang | Genuin italiensk restaurang (llamice.se)

Sedan åkte vi ut till Nöjesfabriken (inte så värst långt att gå, men vi tog en taxi eftersom det ösregnade.) När vi kom dit fick vi veta var i den stora lokalen våra bord var placerade och sedan var det bara att börja pynta.

Bordet var stort och jag var nöjd med placeringen nära Värmlandsscenen, där jag visste att många besökare skulle hålla till. Jag hade Värmlands Hembygdsförening på ena sidan och ett litet förlag på andra sidan. Snett mittemot mig hade jag Selma Lagerlöf-sällskapet.

Det tar sin tid att fixa iordning sin monter, men när vi var klara med det avslutade vi kvällen på härliga restaurangen Pinchos som låg vägg-i-vägg med hotellet jag bodde på.

Mycket nice!

Heta räkor, våffla med skagenröra och rabarber & jordgubbsmojito var den perfekta avslutningen på kvällen!

Mässan körde igång på fredagen kl. 9.00 och sedan var det fullt ös till kl.18.00 när mässan stängde.

Efteråt var det dags för branschmingel i restaurangen med de andra utställarna, och det var verkligen urtrevligt. Man fick en tallrik med diverse plock på och så beställde man vad man ville ha i baren att dricka till, jag beställde ett glas vitt vin.

Jag hade jättegärna velat stanna länge och gå runt och prata med alla andra, men efter att ha fått i sig plockmaten var det som om luften gick ur lite. Det var nog inte bara jag som kände så. Man ville så mycket, men orken fanns inte riktigt där (dagen hade varit så intensiv), och dessutom behövde man ju få återhämta sig lite inför morgondagen då det mässan fortsatte.

Jag var så trött, men vet inte om jag sov över huvud taget den natten. Jag låg där för mig själv i hotellsängen och funderade över min sista kväll som 49, och hur det egentligen kändes att fylla 50. Det där med att sova på natten är jag inte så bra på.

Foto av Natalie pu00e5 Pexels.com
Foto av Acharaporn Kamornboonyarush pu00e5 Pexels.com

Så blev det lördag. Sista dagen på bokfestivalen. Dagen för min och Annette Brandelids föreläsning. Min 50-årsdag.

Det var så skönt att få sitta för mig själv med mina egna tankar över hotellfrukosten den morgonen. Att reflektera över livet.

Jag tänkte på Petronella en stor del av mässan, och det är inte så konstigt, för hon och jag har för det mesta åkt på mässorna ihop. Vi brukade dela bord. Att hon är borta känns fortfarande helt fel, och fortfarande overkligt. Därför var det så skönt att befinna mig på den här mässan, de kollegorna jag pratade mest med kände ju också Petronella, så hon blev en naturlig del av våra samtal. Det kändes fint (och viktigt) att hon ändå var med på ett hörn.

Och så var det ju det här med att fylla 50. Mina vänner på mässan gratulerade mig, men huvudfokuset låg på mässan. Och det var ju precis så jag ville ha det!

Klockan 15.30 den dagen pratade jag och Annette Brandelid deckarskrivande på Lilla scenen.

Det var en liten tapper skara människor som lyssnade på oss, jag är glad att några faktiskt ändå satt där och lyssnade, med tanke på att Herman Lindqvist hade sin föreläsning samtidigt på Värmlandsscenen.

Efter mässan satt jag för mig själv och varvade ner i baren en stund.

Jag gissar att jag var den sista utställaren som lämnade Nöjesfabriken. Min man hämtade mig sedan, han hade åkt från Skövde tidigare på förmiddagen och hade varit på ishockeymatch när jag var på mässa, och den hade dragit ut på tiden.

På kvällen gick vi till Drott Bar och jag åt Hummer, Räkor och Löjromschips. Och en fin drink till. Det var jättegott och mycket mysigt.

En fin avslutning på en bra mässa och en fin avslutning på en 50-års-dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s