Månadens gästbloggare: Fredrik B Andersson.

Idag är det den allra sista dagen i oktober. Det är dags för månadens gästbloggare här på Marias Författarblogg, och han heter Fredrik B Andersson.

Fredrik har tidigare detta år släppt en bok som heter Kriminologins grunder, och i infon om boken på Adlibris läser jag att det är en bok för gymnasiet, universitetet, landets polisutbildningar och kriminalvårdsutbildningar. Och jag skulle vilja lägga till att boken också säkerligen skulle vara intressant för sådana som jag, det vill säga deckar-författare. Och alla andra som vill veta vad kriminologi egentligen är.

Fredrik B Andersson har förstås koll på vad han pratar om. Han är kriminolog och undervisar också i ämnet.

Fredrik har för övrigt hjälpt mig att ”jobba med” några av mina gärningsmän i Lena Borell-serien, alltså att få dem att kännas trovärdiga.

Här kommer Fredriks text:

”I ett jobbärende var jag i kontakt med förläggare Mareike Persson på Studentlitteratur. När min fråga om reviderad lärobok till en kurs jag undervisade i var utredd tog jag chansen.

I flera år har jag nämligen drömt om den där boken. Den där boken som säljs runt om i landet och används på flera utbildningar. Avundsjukt har jag sneglat på kollegor som professor Jerzy Sarnecki när han stolt signerat sina böcker till unga hungriga studenter med ett yrkesliv framför sig. Jerzy har dessutom till mig sagt, flera gånger, att det är för få i Sverige som skriver läroböcker inom vårt ämne kriminologin.

Under dessa år som passerat sedan jag först fick tanken har jag också kontaktat olika förlag med min idé, en lärobok som passar både gymnasieskolan och högre utbildning där jag arbetar. Antalet nej har varit många, ja faktum är att väldigt många inte ens har en aning om vad kriminologi är eller vilken attraktionskraft ämnet har och intresset för ämnet har eskalerat under flera år och det bara fortsätter! Allt fler gymnasieskolor har infört ämnet i olika former i sina program och vi på universitetet kan fylla våra kurser med råge.

Allt detta hade Mareike fattat. När jag där tog chansen att fråga om studentlitteratur nu hunnit tänka mer på saken och jag råkade nämna att jag fortfarande ville skriva den där boken svarade hon oväntat ja. En synopsis skrevs mycket snabbt ihop, naturligtvis borde jag haft den nedskriven redan och fokuserat på revideringar men hallå. Antalet nej hade ju varit många så jag var ju rätt uppgiven.

Fick vänta i en evighet (kändes det som, i verkligheten rörde det sig om någon dag) men då kom mailet. Förläggare Mareike ville gå vidare. Ett avtal slöts och skrivandet skulle börja.

Det är inte bara att skriva en bok lärde jag mig. Jag skrev ett kapitel, det blev en A4 sida. Min närmaste kollega fick läsa och hennes kommentar var ”ja det var en bra inledning”. Så jag körde fast det första jag gjorde, jag som aldrig tidigare haft prestationsångest fick det nu och det gällde skrivande. I praktiken ”bara” få ner det jag undervisat om i flertal år i skriftlig form.

Då jag insåg att nej, nåt måste göras. Jag läste otroligt mycket litteratur för att få igång hjärnan. Den synopsis som jag skickat till förlaget ändrade jag för mig själv. Tänkte om och det kapitel som min kollega kallade inledning blev nu en inledning. Jag började allt mer hitta flytet. Texten kom av sig själv, problemet var bara att hålla reda på alla källor då det faktiskt är en lärobok (vilket ledde till problem i slutet, att hitta alla källor igen för sammanställningen!!). Fakta ska dessutom förklaras pedagogiskt och gärna med exempel.

Till mitt eget förvånande fann jag det kul att hitta på saker, att koppla fakta till påhittade exempel var riktigt tillfredsställande. Så tillfredsställande att jag bara av farten skrev några längre övningsfall där läsaren aktivt ska tänka kriminologiskt när de läser texten med stöd av frågor som finns i slutet av texten.

Jag vet att jag är bortskämd, att ha ett förlag i ryggen som hjälper en med språkgranskning, en förläggare som på ett fint sätt säger att ”nehe du, det här duger inte skriv mycket mer”, ett förlag som ordnar relevanta testläsare är en ynnest. Sen började det riktigt läskiga. Testläsarnas synpunkter, jag fick intala mig själv att det är texten de har synpunkter på inte mig personligen samt att de hjälper mig att göra boken riktigt bra. En av testläsarna sågade boken rakt av och ansåg att den inte behövdes medan andra inkom med mycket värdefulla synpunkter och förslag. Vissa synpunkter och förslag tog jag mer hänsyn än till andra men allt som inkom läste jag noga och funderade över. Jag kände också ett stort förtroende från förläggare Mareike som litade helt på mig i den skrivande processen. Nästa steg att skriva lärobok var riktigt läskigt mitt manus var färdigt skulle nu förvandlas till en bok på riktigt.

Med stor klump i magen skickades mitt manus (min bebis!!!) till Anna. Anna Åström är redaktör och den som skulle förvandla min text till en faktisk bok. Detta är också en del i att vara bortskämd från förlaget, att någon förvandlar mina idéer i layout till något konkret. Någon som också diskuterar mindre bra idéer och gör dem till bra idéer.

Efter åtskilliga dagar, kvällar, nätter i mitt arbetsrum på vinden hemma så kom då dagen med slutkorrekturen. Naturligtvis hittade jag text som jag ville ändra, bild som jag ville flytta och annat småfix (visste att Anna skulle sucka djupt när hon fick mitt mail) men när jag tryckte på ”skicka” kändes det konstigt. Nästa gång jag ser texten är det i en fysisk bok.

Detta var i slutet av maj 2021. Förlaget meddelade att jag kommer att få mina exemplar en dag i augusti. Semesterplaner ändras, naturligtvis skulle jag vara hemma när paketet anländer!

Under arbetets gång firade jag delmålen med bubblor och tårta. Nu skulle det firas ordentligt med en releasefest, men en viss pandemi tog över så det blev tårta och bubbel igen. Men kanske det är läge nu att ordna en releasefest på riktigt?

Fredrik B Andersson

Kriminolog och läromedelsförfattare

Instagram: bf_andersson https://www.instagram.com/bf_andersson/?hl=sv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s