Gästbloggare: David Waskuri

Idag är det den sista april 2021. Det är Valborgsmässoafton men också dags för månadens gästbloggare här hos mig. April månads gästbloggare heter David Waskuri och han är psykolog. Han har nyligen släppt sin debutbok, en populärfackbok som i huvudsak handlar om hur man kan förebygga utmattning. Den heter ”Nära gränsen – Så använder du psykologens verktyg för att inte bli utmattad.”

Här kommer Davids text:

*

I april debuterar jag med min populärfackbok ”Nära gränsen – Så använder du psykologens verktyg för att inte bli utmattad”.

Jag skrev boken vid sidan av heltidsarbete, barn, hushållsbestyr, vänner och andra aktiviteter. I viss utsträckning kändes det som att bokens andemening och budskap gick att applicera på mitt eget liv. För att inte själv riskera att drabbas av utmattning fick jag använda mig av flera av de verktyg som kommuniceras i boken.

Utöver att skriva böcker medverkar jag ofta i diverse tidningsartiklar, där jag bidrar med kunskaper och insikter i citatform. Emellanåt syns jag i tv-sammanhang. Jag driver bolaget Sveapsykologerna och bloggen på Sveapsykologernas hemsida. Förutom att skriva texter till diverse artiklar gör jag regelbundna inlägg på min blogg. Första gången jag skrev ett blogginlägg var på en psykologi-blogg som jag skapade under psykologutbildningen.

Jag har alltid upplevt att det har varit enklare att uttrycka mig verbalt än i skrift. Av denna anledning har det inte varit helt okomplicerat för mig att skriva en bok. Särskilt med vetskapen om att denna bok kommer att finnas kvar för all framtid. Som leg. specialistpsykolog och leg. psykoterapeut ställs höga krav på att den fakta och information som förmedlas i boken har vetenskapligt stöd i forskningen. Inte minst med tanke på att jag skriver om psykologiska behandlingar.

I mitt yrke som psykolog för jag dagligen journalanteckningar, vilket är ett annat sätt att skriva. När jag utbildat mig till specialistpsykolog, leg. psykoterapeut, socionom samt läst en MBA på Handelshögskolan har jag genom årens lopp hunnit med att skriva en rad examensarbeten och dylikt. På så vis har jag övat upp min förmåga att skriva på ett akademiskt sätt.

Ända sedan tidig tonårstid har det varit en dröm för mig att skriva en bok. Jag läste allt jag kom över om självutveckling och tänkte att en vacker dag ska även jag skriva en bok som kan hjälpa andra.

Jag kunde däremot aldrig föreställa mig hur utmanade och tidskrävande det skulle vara att skriva en bok. Känslan när den äntligen var färdig är i det närmaste obeskrivlig. Det är med stor ödmjukhet, tacksamhet och glädje jag ger ut en bok vars syfte är att hjälpa stressade människor.

Något som har underlättat väsentligt i skrivprocessen är det faktum att boken handlar om ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat: psykologi. Att ha en djup förståelse, ett brinnande intresse och stark passion för det du skriver om gör givetvis författarskapet betydligt enklare. Genom att visualisera mina framtida läsare och föreställa mig hur de har nytta av boken i sina liv, fick jag den nödvändiga drivkraft som behövdes under skrivandets gång.

Jag ska ärligt erkänna att det fanns tillfällen när jag var redo att ge upp min dröm om att skriva en bok. Livspusslet gick inte ihop och jag saknade en sund balans. Samtidigt som jag tampades med en mängd olika åtaganden och uppgifter, drev jag mitt företag och behövde dessutom ta hand om min son.

I de mest ansträngande av stunder påminde jag mig själv om att inget varar för evigt, vilket var hjälpsamt. Jag kom fram till att de långsiktiga fördelarna övervägde den kortsiktiga uppoffring som bokskrivandet innebar. För att inte riskera att drabbas av utmattning såg jag till att ta hand om mig själv under denna intensiva period i livet. Jag ägnade mer tid åt vila, återhämtning, träning, motion, hälsosam kosthållning och goda sömnrutiner. Ibland kan det vara en fördel att vara psykolog. Jag vet – åtminstone i teorin – hur svårigheter och påfrestningar kan hanteras på ett positivt sätt.

Till en början var tanken att skriva en handbok i psykologi. I kontakten med förlag förstod jag att det var bättre att nischa sig och välja en specifik målgrupp. Jag valde således att skriva om det jag arbetar med i störst utsträckning: stress och utmattning. Boken berör även en rad andra områden, såsom relationsproblem, ångest, depression och ilska. Ämnen som inte sällan går hand i hand med stresshantering.

Jag skrev boken på kvällstid, efter att sonen hade gått och lagt sig. Vissa gånger var det oförskämt lätt att skriva. Orden flödade – fingrarna smattrade mot datorns tangenter. Jag befann mig i ett flow. Andra gånger tog det emot mer. När det är kämpigt kan det i vissa fall vara mer gynnsamt att återuppta skrivandet vid ett senare tillfälle, i min mening. Det är sällan bra att pressa sig själv alltför hårt.

”Nära gränsen – Så använder du psykologens verktyg för att inte bli utmattad” handlar i huvudsak om hur du kan förebygga utmattning. Den täcker även in andra former av psykisk ohälsa, som vanligen samexisterar med utmattning. Exempelvis ångest, depression och relationsproblem.

Länk till boken:

https://shop.hoi.se/nara-gransen-sa-anvander-du-psykologens-verktyg-for-att-inte-bli-utmattad

Länk till Sveapsykologerna:

https://sveapsykologerna.se

Sveapsykologerna på Instagram: @sveapsykologerna

Sveapsykologerna på Facebook: Sveapsykologerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s