Gästbloggare: Michael Swidén

Idag är det den sista februari, och äntligen är det vår i luften. Februaris gästbloggare här på Marias Författarblogg heter Michael Swidén och honom fick jag kontakt med i samband att jag hittade en kanonbra recension på Våroffer som han hade skrivit. Michael Swidén skriver egna kriminaldeckare, och om det berättar han mer om i månadens gästbloggsinlägg.

Här kommer Michaels text:

Allt började med HEDONISTEN som är min debutdeckare inom kriminalgenren.

Dessförinnan skrev jag ett flertal längre noveller.

Förresten så heter jag Michael Swidén, 58 år. Född i Karlstad men har nu bott i Halmstad i 21 år. Jag bytte Vänern mot havet och det har jag aldrig ångrat. Är verksam inom IT branschen, och har varit en IT tekniker under de senaste tjugo åren.  2014 gick jag en skrivarkurs på Medborgarskolan i Halmstad.

När jag blev av med jobbet 2015 började jag skriva på min första bok under arbetslösheten. Jag hade nu all fritid i världen. Det som växte fram då var en trilogi om tre olika sorters seriemördare. En Hedonist, en Visionär och en Missionär. Idén kom bara till mig, som en uppenbarelse. Skrivandet tog så fart i september 2015 och redan den 15 december var debutbokens manus färdigskrivet. Under Hedonistens slutskede växte även Visionären fram i hjärnan. Jag började skriva på den parallellt med Hedonisten under december. Sedan gav jag ut Hedonisten under eget förlag.

Så blev min andra deckare färdig. VISIONÄREN. Den skrev jag snabbt mellan december 2016 och mars 2017.

Tredje boken i trilogin, MISSIONÄREN skrevs klar ganska snabbt den också under 2018.

Det är konstigt, det går väldigt lätt för mig att skriva. Jag bara sätter mig ner och skriver rakt upp och ner utan så mycket att fundera på. Allt kommer till mig på ett enkelt sätt. Så klart gör jag research på allt jag skriver. Jag skriver in allt i en Excelfil med tidsplan över datum och varje kapitels handling. Ordning och reda och struktur så att man håller reda på vad alla gör i böckerna. De olika karaktärernas liv och roller.

I oktober 2018 när alla tre böckerna var klara och utgivna och jag var i full gång med att signera dem damp det plötsligt ner ett mejl.

Hej jag heter Stephanie. Jag är scoutare av nya författare på förlaget Saga Egmont. Vi undrar om du skulle vara intresserad av att ge ut din trilogi som ljudböcker.

Först trodde jag inte att det var sant. Trodde såklart att någon drev med mig, men så ringde de upp mig. Ett kontrakt sattes upp och jag skrev på för alla tre böckerna. Under februari och mars 2018 släpptes de på alla streamingsiter och i appar som Storytel, Bookbeat, Nextory med flera.

Inläsare av alla mina böcker blev skådespelaren Anders Mossling, som vid första ljudboksläppet precis hade vunnit en guldbagge vid Guldbaggegalan för bästa manliga huvudroll för rollen som 11811 i Måns Månssons Yarden. Såklart var det toppen för mig. Hans inläsning har växt med varje bok, och nu efter fem böcker ”är” Anders mina karaktärer Per och Sven. Kan inte längre tänka mig en bättre inläsare än Anders.

På min födelsedag den 2 mars 2019 blev fjärde boken Nemesis Testamente klar.

Det är en fristående uppföljare till trilogin. Redan i mars 2019 påbörjades bok nummer fem om polisgruppen RKMS, vilken blev Hotet från djupet.

Boken kom ut den 20 juni 2020 och som ljudbok den 2 oktober 2020.

Efter ljudbokssläppet i oktober 2020 påbörjade jag min sjätte bok, Anno 1676. Research och de inledande kapitlen har skrivits klara. Nu skall berättelsen stabilisera sig i huvudet under några månader. Mogna en stund. Sedan i vår tar skrivande fart igen. Boken räknas vara klar under december 2021.

Hur skriver jag mina böcker?
Efter min debut 2016, har jag alltså hunnit skriva fem böcker, och snart är min sjätte klar, och det på bara fem år. Jag har än så länge skrivit över 2.500.000 tecken under dessa år. Till de tre första böckerna gjorde jag själv omslagen. De är gjorda i Photoshop och Illustrator (vektorgrafik till tryck). Jag brinner alltså även för att illustrera. Jag har alltid skrivit mina manus i Microsofts Word, och gjort dem i rätt format direkt, det vill säga 148 x 210, vilket är storleken för storpocket. Jag har satt marginalerna inne i boken så att de byts vid varannan sida, allt för att de skall passa i en tryckt bok. På varannan sida är marginalen bred till vänster och smal till höger. För att på nästa sida vara tvärtom. När boken sedan trycks har varje uppslag smala marginaler på vänster och höger sida. Den bredare som är innerst, limmas.

Efter att en person har gått igenom min text och tyckt att handlingen har en röd tråd och att allt stämmer, kör jag igång med den första av tio redigeringsvändor. Efter att ha redigerat boken över tio gånger har det resulterat i att sidantalet har ökat med upp till 30 sidor. Det jag gör i slutfinishen i de tio redigeringarna är att lägga till saker personerna gör i boken.

Lukter. Små händelser som att kasta ett bananskal i en papperskorg så att det flyger upp hundratals bananflugor och så vidare. Göra boken mer levande.

Sedan det sista jag gör är att se över små horungar. Det heter så. Ett stackars i, får inte stå ensamt längst till höger. Då flyttas det till början av raden under. Ett ensamt ord på under 6 tecken som påbörjar en ny mening som sista ord på sluten rad, åker också till undre raden. Alla ord som “Men, dom, dessa, denna” och så vidare byts ut till rätt som exempelvis: Men får komma och liten bokstav och fortsätter en mening. Man får aldrig börja en mening med Men. Dom blir = Dem. Dessa blir = De här. Denna blir = Den här, och så vidare. Jag är noggrann. Att gå igenom 400.000 tecken tar sin lilla tid. Och att sedan göra det tio gånger.

Ja, det är mycket jobb. Så mina manus blir färdiga för tryck efter 10 redigeringar.

Då jag gör allt det här själv måste det göras ordentligt.

Läs gärna mer om mig på www.michaelsviden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s