Jag får ofta frågan om jag kan försörja mig på mitt författarskap än.

Svaret på det är att jag är vääääldigt långt borta ifrån att kunna göra det.

I det här inlägget tänkte jag berätta om hur man klarar ekonomin som författare när man inte får in någon regelbunden inkomst.

Jag hade ett fast jobb sedan 18 år tillbaka, ett jobb som jag faktiskt sa upp mig ifrån för att kunna satsa på min dröm.

Jag jobbade som måltidsbiträde på en skola och en dag kom jag bara fram till att det var fel för mig. Jag hade fått nog helt enkelt.

Men det var ett allt annat än enkelt beslut att ta!

Jag trivdes ju med vissa saker: Jag trivdes med mina arbetskamrater och jag trivdes mycket med de barn som jag hade förmånen att jobba nära med.

Och jag hade djupt inpräntat i mig att man aldrig, aldrig ska säga upp sig från ett fast jobb.

Ändå gjorde jag det.

Och jag har inte ångrat det en sekund.

Jag hade slutat utvecklas på jobbet, och nu känner jag att jag får möjligheten att utvecklas varje dag.

Ja, ekonomin är ett problem, (särskilt nu under Corona när man inte får en enda förfrågan om något som helst framträdande någonstans) men ekonomin är inte allt. Det finns saker som är betydligt viktigare.

Men hur löser man ekonomin då?

Räkningarna måste ju faktiskt betalas …

Svaret är sidoprojekt.

Först och främst har jag en egen firma, Marias Författartjänst, där jag tar mig an olika författarcoachingprojekt av olika slag, helt beroende av vad personen som anlitar mig vill ha hjälp med.

Just nu har jag två pågående författarcoachingprojekt, varav det ena är ett projekt där jag hjälper en person att få ihop sin dröm om att skriva en självbiografi till en riktig bok och det andra är en lektörsläsning.

Det är roligt att få arbeta som skrivarcoach: utmanande.

Jag är också skrivarkursledare på Studiefrämjandet, något som i och för sig ligger nere just nu på grund av ni-vet-vad, men förhoppningsvis kommer en ny kursstart igång framöver.

Sedan är jag också demonstratör för Brand Impact (Sveriges största leverantör av butikstjänster inom produktdemonstartioner) och Loviseberg Råsaft. (Dessa båda jobb har ju också legat nere ett tag av samma skäl, men jag hoppas det snart startar upp igen.)

Alla dessa jobb är roliga, och fungerar (i vanliga fall) bra att kombinera med mitt skrivande.

Här nedan en bild på mig när jag demar Arlas lagrade ostar under ett Brand Impact-uppdrag förra året.

Att säga upp sig från sitt fasta jobb är ingenting jag rekommenderar … men för mig var det det rätta att göra. När jag läser juli månads gästbloggsinlägg här på Marias Författarblogg tycker jag det förklarar precis varför jag helt enkelt var tvungen att säga upp mig.

Läs Marita Brännvalls inlägg, jag känner igen mitt eget tänkande oerhört mycket i hennes text: https://mariasforfattarblogg.com/2020/07/31/gastbloggare-marita-brannvall/

Och vill du läsa mer om Marias Författartjänst gör du det här: https://mariasforfattarblogg.com/marias-forfattartjanst/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s