Gästbloggare: ThereseElisabeth

Nu är vi redan framme i slutet på februari, och månadens gästbloggare heter ThereseElisabeth. Jag hamnade bredvid henne och hennes bok när vi var utställare på samma mässa i Vänersborg förra året. Här skriver hon om sin resa: Hur hennes bok blev till och varför hon skrev den. Ofta när jag har en ny gästbloggare brukar jag säga ”Precis så var det för mig också”, men det kan jag inte göra i det här fallet. Men visst är det oerhört intressant att få ta del av andras berättelse om hur deras bok kom till, och hur de tänker kring sitt författarskap.

Här kommer ThereseElisabeths text:

“Vad får ditt hjärta att klappa av iver?

Vad får dig att bli så upprymd att du känner det som att du kan göra vad som helst?

Du kan åstadkomma vad du vill i livet eftersom du är en skapande varelse, även om du kanske inte inser det än. Du kanske inte vet svaren på frågorna om vad som får dig att känna glädjen och livslusten än. Du kommer dit. Om du har viljan att undersöka livet kommer svaren på frågorna längs vägen. Men nog kan du redan nu svara på vad du önskar dig av livet? Det kan handla om kärlek, arbete, miljön där du bor, att komma upp ur dvalan eller att din sjukdom inte ska få styra ditt liv mer. Skriv ner vad du önskar dig. Förvara svaret på en plats i ditt hjärta och på en fysisk plats där du kan plocka fram för att titta på det när du behöver. Påminn dig själv om vad ditt hjärta önskar sig mest av allt i ditt liv.”

Utdrag från Läka Livet – att hela och komma närmare dig själv

Jag tänkte aldrig att jag skulle bli författare, det har inte varit en dröm för mig som för många andra som skriver. Trots det har skrivandet blivit en allt större del av mitt liv och jag märker att det är genom det skrivna ordet som jag kan formulera mig tydligast. Eftersom det är så mycket kunskap jag vill förmedla inom ämnet att resa sig, finna styrkan och skapa självläkning blev det rätt självklart att det behövs böcker för att nå ut.

Resan till min debutbok “Läka Livet – att hela och komma närmare dig själv” startade 2015 när jag var jag på kurs i bodycoaching nere i Skåne och var på väg hem. Tankar och känslor var i omlopp som hade startat igång under helgen och det var skönt att kunna tillbringa några timmar själv i bilen för att få bearbeta allt som skett. Mycket skulle läggas tillrätta i kroppen med vad jag hade upptäckt inom mig. När jag satt där i mina funderingar var det plötsligt som att en blixt for in i huvudet på mig. Ni vet som en sån där glödlampa som tänds i tecknade filmer. En insikt som var klar som den tydligaste stjärna sa mig att jag ska skriva en ny omvårdnadsteori. Första reaktionen var ett högt asgarv, för hur skulle det gå till? Jag, en omvårdnadsteori – det handlar ju om många böcker, en livssyn om hur man bedriver vård. Jag skrattade för mig själv men rösten kom igen: “Du ska skriva en omvårdnadsteori och den är viktig”. Det kanske var därför följande stycke kom till i boken:

“När du erkänner för dig själv vad du verkligen vill och vem du skulle vilja vara kommer tvivlen relativt fort. Tvivlen på dig själv, på din potential, på din styrka, på livet eller dina relationer. Ta fatt på de rädslor som visar sig som hinder.

Varför tror du inte att du kan lyckas?

Du är någon precis som alla andra. Valet är ditt att våga bli denna någon som du på djupet suktar efter att bli. Ta modet och våga följa det ditt hjärta viskar om att det vill åstadkomma. Lägg rädslan åt sidan för en stund för att våga vandra vägen till att få uppleva allt det du drömmer om.”

När insikten landat började jag att gå igenom de teorier jag läst under min utbildning till sjuksköterska. Jag bläddrade också bland gamla c-uppsatser för att fräscha upp kunskaperna om hur man bedriver forskning. När jag läste en del av de största omvårdnadsteoretikerna började jag att se ett mönster, alla nämnde mellan orden om att vårda på en högre nivå men det fanns inget konkret om hur det gick till. Jag såg att jag skulle börja skriva om att vårda utifrån själsliga perspektiv. Jag plockade ut citat och viktiga ämnen jag ville få med. Utifrån dessa citat kunde jag sedan arbeta vidare kring mina fördjupade kunskaper. Resan fortsatte med att jag skrev det som kom till mig, det jag upptäckt genom mitt vårdande och min personliga resa. Ibland kom orden som någon genom mig när jag flög över tangenterna så snabbt att fingrarna inte hann med av alla ord som ramlade in.

Längs vägen klarnade innehållet. Från att från början ha en tanke om att boken skulle vända sig till sjukvårdspersonal blev det en djupdykning in i den enskilda individ som läser. Den blev ett arbetsverktyg till att förstå sig själv, sin omgivning, sin hälsa, ohälsa samt den själsliga aspekten av livet, allt som tillsammans skapar en helhet av livet och främjar kroppens egen självläkande förmåga.

Att skriva har varit en process som växer fram tillsammans med mig som författare. Jag kan se min egen utveckling genom Läka Livet, hur jag hade grundläggande kunskaper som mynnade ut i en högre del av det egna jaget i slutet av boken. Det jag kom fram till i slutet hade jag inte fått ihop i början av mitt skrivande. Därför tog skrivandet sin tid eftersom jag behövde knyta an mer i mig själv för att färdigställa mitt projekt.

När jag fick Läka Livet i min hand våren 2019 var det en lyckokänsla utan dess like, att det blev en bok kändes omtumlande. Jag valde att gå via egenutgivning eftersom jag instinktivt kände att jag behövde få ut boken i en snabb process. Jag förstod instinkten första gången någon månad senare när jag läste  den färdiga boken och såg mitt eget mönster som hindrade min framfart. Jag behövde helt enkelt boken till mig själv och till flera nära vänner som gjort samma resa när de läst boken och använt den som de arbetsverktyg som den är till att hitta in i kärnan av sig själv. Den har blivit ett fantastiskt verktyg till att hela och komma närmare sig själv. Nästa steg är att Läka Livet kommer att förvandlas till en onlinekurs där boken ska få komma till sin fulla rätt och vägleda människor att vakna upp till livet som den fantastiska skapelse livet kan vara.

Hemsida: www.thereseelisabeth.se

https://www.facebook.com/thereselisabeth/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s