Att skriva sexscener.

Det här med att skriva sexscener, det är ett kapitel för sig. Jag är av den åsikten att ska man skriva sexscener så ska det verkligen finnas anledning att göra det, jag skulle aldrig skriva en sexscen ”bara för att det kan vara läge att lägga in en sådan scen här.”

För mig är det oerhört viktigt att sexscenen är motiverad, att det finns anledning till att den finns där i storyn, att den visar någonting. Att en sexscen är bra är så extremt viktigt, en dåligt gjord sexscen drar ner boken mer än något annat. Och med bra sexscen menar jag inte att själva sexet är bra, utan att sexscenen är av yttersta vikt på plats i boken.

Mina karaktärer i mina böcker är oftast väldigt sårbara, och att få med vissa detaljer i beskrivningen av när någon har sex med någon annan, eller sig själv, kan vara ett bra sätt att få fram den här sårbarheten.

Jag har tidigare skrivit om att det är oerhört terapeutiskt att skriva, därför att man får så många aha-upplevelser om sig själv. Jag har insett att när det gäller sexscener känns det naturligast att skriva scenen som ett övergrepp, eller utifrån mannens perspektiv, mannens njutning. Det som hämmar mig är när jag ska skriva om kvinnlig njutning. Det är intressant. Eller kanske snarare väldigt skrämmande. För vad säger det om mig som person? Om jag ska tolka det utifrån så skulle jag säga att det tyder på att jag antingen har en väldigt osund relation till sex … eller så är det helt enkelt så att det är lättare att skildra det som ligger längst ifrån.

Det här inlägget gör jag givetvis inte för att jag vill diskutera mitt sexliv, utan inlägget handlar om hur man skildrar karaktärers sexliv. För jag tycker att sexscener är oerhört viktiga för en bok. Men, och här kommer min poäng, framförallt för att visa helt andra saker hos karaktären än det rent sexuella. Så oerhört mycket kan avslöjas om karaktären genom att skildra när karaktären har sex … eller kanske inte har sex. För att en person väljer att inte ha sex eller inte klarar av att ha sex av olika anledningar, säger ju också väldigt mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s