9 december – Skrivtips nr 9!

Maria Richardsson

Idag är det den 9 december, och det är dags för skrivtips nummer 9.

En viktig sak som man bör ha koll på när man ska skriva en bok är vad gestaltning innebär och hur man ska använda det. Att använda sig mycket av gestaltning när man skriver är nämligen av betydelse för att få texten att kännas levande.  Det är det som på engelska benämns ”Show – Don´t tell.”  

Och det är just det det handlar om: Att visa saker, att få läsaren att förstå hur karaktären känner utan att skriva det. Till sin hjälp har man sina fem sinnen: Syn, Hörsel, Känsel, Smak och Doft. Alla dessa är viktiga att alltid ha i bakhuvudet när du skriver. I stället för att skriva ”Han var ledsen” eller ”Hon blev arg” så beskriv det. Hur visar det sig? 

Ditt mål är att få läsaren att känna sig som om…

Visa originalinlägg 61 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s