Gästbloggare: Louise Halvardsson

Foto: Ulrika Mohlin

Idag är det den sista dagen i augusti och ni som följer bloggen vet att det är dags för månadens gästbloggare. Hon heter Louise Halvardsson och är högst aktuell framöver, den 7 september släpps hennes bok ”Punkpoet med svensk brytning” på Belletrist Publishing. (Jag är en av dem som fått förmånen att förhandsläsa boken, och min recension hittar ni längst ner i inlägget.)

Här kommer Louises text:

***

Mitt författarskap – att falla och finna sig mellan genrer

Ända sen tonåren har jag haft identitetskriser. Vem är jag och vem vill jag vara? Punkare eller hårdrockare? Straight eller gay? Svensk eller engelsk? Småstadstjej eller storstadsbo? Författare eller poet? Kvinna eller neutrum? Ungdomsboksförfattare eller romanförfattare? Scenpoet eller bokpoet? Som många andra människor tillhör jag flera kategorier – eller hamnar mellan kategorier. Jag är lite både och, beroende på sammanhang och vem jag pratar med.

I mitt skrivande gillar jag att utforska olika identiteter, både de vi själva väljer och de som andra väljer åt oss. Mitt alterego, Amanda, som är huvudperson i min debutroman, Punkindustriell hårdrockare med attityd, och i den helt fristående uppföljaren, Punkpoet med svensk brytning, är lik mig, men ger mig stor frihet att laborera med verkligheten. Jag försätter henne i situationer där jag själv varit, utforskar vad som hade hänt ifall jag till exempel sagt ja istället för nej eller tvärtom.

Amanda har en desperat längtan efter att “bli någon” eller “vara någon”, samtidigt som hon inte vill bli inlåst i ett fack. Mina boktitlar är lite av en parodi på det här med identitet. “Punkindustriell hårdrock med attityd” är ett begrepp jag hittade på en blogg, när någon försökte beskriva Guns N’ Roses musik. (Både jag och Amanda är stora fans.) “Punkpoet” är något jag själv blev kallad när jag bodde i Brighton och framförde poesi på scen. Jag tog det som en komplimang. Däremot blev jag förnärmad när folk jämt kommenterade min svenska brytning – även efter att jag bott tio år i England.

Punkindustriell hårdrockare med attityd gavs ut som en ungdomsbok och nådde även många vuxna läsare. Jag hade sen problem att hitta förlag till Punkpoet med svensk brytning. Kanske främst för att jag först skrev den på engelska, men också för att förlagen inte visste om det var en ungdoms- eller vuxenbok. Ett av Sveriges största ungdomsboksförlag var intresserade av manuset, men tyckte att det kändes för vuxet och rådde mig att kontakta deras “moderförlag”. När jag pratade med dem tyckte de att manuset kändes för ungdomligt. Detta hände fler än en gång.

Belletrist Publishing, som ger ut Punkpoet med svensk brytning nu i höst, väljer att lansera den som en vuxenbok, med tillägget att den även passar unga vuxna. Jag känner mig själv både ung och vuxen och tänker att jag författar för olika målgrupper på samma gång. Och jag tänker inte på mig själv som främst romanförfattare. Jag har också gett ut diktsamlingen Hejdå tonårsångest – 35 dikter innan 35 och reportageboken Svenglish – en 30-årings resa genom vardagen. Ibland skriver jag också journalistik. Jag tänker att jag är en skrivande människa som bor i Göteborg men har stark koppling till Småland och England. Folk i min omgivning brukar referera till mig som den rosahåriga poeten eller poettjejen.

Louise Halvardsson, hemsida: www.louisehalvardsson.com,

Senaste boken: Punkpoet med svensk brytning

***

Min recension: https://mariasforfattarblogg.com/2019/08/26/recension-av-punkpoet-med-svensk-brytning-av-louise-halvardsson/

En tanke på “Gästbloggare: Louise Halvardsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s