Omväxling förnöjer.

Så här fin skrivplats hade jag i helgen.

Jag och min man var nämligen på hotellweekend i Göteborg. Miljöombyte är en sådan sak som lätt triggar igång lusten att skriva.

När jag var på semester på Gran Canaria för några år sedan ägnade jag en stor del av de vackra kvällarna utomhus till att sitta med blocket och pennan och redigera Den blomstertid nu kommer efter lektörskommentarerna. Och året efter när jag var på Rhodos satt jag i solstolen vid poolen med laptopen i knät och jobbade.

Det är verkligen det bästa sättet att förena nytta med nöje. 🙂

Men när jag är på hotellweekend med min man är det ju för att bryta vardagen och göra något tillsammans han och jag. Så därför blev det inget skrivande. Men jag drömmer om att åka bort på hotell alldeles ensam och bara ägna mig åt skrivande någon gång.

***

Om du vill ha miljöombyte för att få mer inspiration till skrivandet och inte har pengar till hotell, så finns det förstås andra, enklare möjligheter. Poängen är nämligen just den att skriva på ett helt annat ställe.

Testa ett café, en parkbänk (när det har blivit lite varmare), eller ett tåg när du ändå är på väg någonstans.

Placera dig på ett café mitt i vimlet på ett köpcentrum eller på en parkbänk med utsikt över stadens torg, eller varför inte på en stubbe mitt i skogen.

Vad upplever du nu?

Vilka uppslag till nya intriger dyker upp?

Fundera över miljöbeskrivningen.

Hur skulle du gestalta myllret i köpcentret eller känslan du har av att sitta på stubben i skogen?

Karaktären du skriver om, älskar han storstadens myller eller blir han bara stressad av alla intryck?

Och ute på stubben. kanske skriver du om en karaktär som älskar skogens dofter, skogens lugn och alla ljuden. Kanske känner hon ro när hon befinner sig där.

Eller så får hon panik över att inget händer.

Eller så känner hon en tilltagande olustkänsla, där ute på stubben.

Är hon iakttagen?

Varför knäcktes grenen där borta?

Vad är det hon fruktar egentligen … är det rädslan för att det ska dyka upp en varg, eller är det något helt annat. Något mycket, mycket värre?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s