Att lära sig släppa taget.

När är boken redo för förlag? När är den helt klar?

Det där är en komplicerad fråga. För det första är boken klar långt senare än man från början tror när man skriver sin första bok. För redigeringen med alla dess moment är ett avancerat förfarande som inte kan skyndas på hur som helst. Man måste ha stor respekt för det man gör.

Jag jobbar också som textförfattare, och har skapat låtar med flertalet olika personer. Det har gått till i princip på samma sätt: att jag får en inspelning av musiken med den färdiga melodislingan skickad till mig och därefter har jag skrivit en text som passar in. Det finns några fall förr om åren där jag har tyckt att låten blivit makalöst bra, och det har personen som skrivit musiken också tyckt, men han (för jag har bara skrivit låtar ihop med män) har velat få låten att bli ytterligare liiiite bättre. Men vad har det blivit av de låtarna idag, många år senare? Svar: Ingenting! Och orsaken till det är för att personen i fråga tycker att han kan få den att höjas ytterligare ett snäpp.

Det där tänker jag på ibland, för det handlar inte bara om att kunna skriva, man måste kunna avsluta också. En utgiven bok är för mig mycket mer värt än tio outgivna böcker som bara kommer att ligga och samla damm i en låda.

Jag har ett visst kontrollbehov, och det kan man se både positivt och negativt på.

Det är bra, eftersom det innebär att jag tar tag i saker och ting. Att jag är noggrann.

Mindre positivt är ju att det är svårt att släppa saker. Som nu, med min kriminalroman. Denna omfattande research.

Varje gång jag går igenom manuset hittar jag nya saker att anmärka på, att kolla upp, att ta tag i. Och jag inser att om jag ska hålla på så här kanske jag aldrig blir klar. För jag ÄR ju inte polis. Jag ÄR ju inte rättsläkare. Det ÄR ingen faktabok.

Jag kommer inte att kunna ha kontroll över min story till 100 %.

Så nu tar jag ett djupt andetag och bestämmer mig för följande: Den är klar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s