19 december – Skrivtips nr 19!

Idag är det den 19 december, och här kommer skrivtips nummer 19.

Idag ska vi prata om vikten av bra research.

Det finns ett uttryck som heter ”gräv där du står” och det underlättar förstås researchen i din bok. För att gräva där man står innebär att man ska skriva om det man har koll på, sådant man väl känner till.

Det kan ju hända att man vill skriva om något helt annat, och då tycker jag att man ska göra det. Men då får man inte under några omständigheter slarva med researchen. 

Vad innebär då research? För mig innebär det att jag måste få min bok att kännas verklig. 

Min debutbok heter Den blomstertid nu kommer. Den handlar om fyra unga tjejer som har olika problem att brottas med, gemensamt för de alla är att de mår psykiskt dåligt i delar av boken, men av väldigt olika anledningar. 

Jag är insatt i vad psykisk ohälsa innebär, jag har själv mått psykiskt dåligt i perioder och är väl insatt i vad exempelvis panikångest innebär. Men det fanns andra saker jag var tvungen att kolla upp. Jag följde unga tjejers bloggar, för att förstå just deras resonemang,  för att få vetskap om just de bitarna jag inte hade full koll på. 

Research är oerhört viktigt! Skriver man om en yrkesgrupp man inte själv har stenkoll på får det inte bli så att de som tillhör denna yrkesgrupp hittar faktafel det första de gör när de läser den färdiga boken. 

Den researchen jag är mitt inne i nu, researchen för mitt kriminaldrama är oerhört omfattande. men det känns inte som ett alternativ att slarva, ska jag skriva en bok så ska jag skriva en bra bok. Det viktiga är inte att det går snabbt, det viktiga är att det blir rätt. Tycker jag. Samtidigt måste man som författare få lov att ha ett visst mått av konstnärlig frihet, men konstnärlig frihet betyder ju inte att jag kan sitta och gissa hur polisarbete går till. 

***

Skrivtips nummer 19:

Slarva inte med researchen!

Gör en anteckning i ditt manus allt det du behöver kolla upp innan din bok är ”färdig.” Se sedan till att göra det! Och det här kan vara lurigt. Ta hjälp av alla dina kontakter: Fråga folk du känner som kan tänkas veta, googla runt, kolla på speciella forum. Om du behöver ha tag på en expert så se till att få tag på någon. Exakt hur du ska göra är svårt för mig att ge ett enkelt svar på.

Det kan vara svårt. Det kan till och med vara jättesvårt. Tro mig, jag vet!  Men min bok kommer jag inte att räkna som klar förrän min research är klar. 

***

Imorgon är det den 20 december, och då kommer skrivtips nummer 20.

3 reaktioner till “19 december – Skrivtips nr 19!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s