12 december – Skrivtips nr 12!

Idag är det den 12 december, och här kommer skrivtips nummer 12.

När jag skriver en bok ser jag händelserna framför mig precis som i en film. Det är väldigt roligt att se sin bok som film, även om det än så länge bara är i min tankevärld som jag kan göra det. I min tankevärld finns inga begränsningar. Det finns inga skådespelare som tackar nej, det finns inga budgetbegränsningar. I min tankevärld är jag manusförfattare, regissör och producent. 

I min första bok Den blomstertid nu kommer har jag en väldigt känslosam scen med en av huvudkaraktärerna som är förtvivlad. Jag såg mig henne liggandes i tårar på sängen samtidigt som en låt spelas på högsta volym. Och texten till den låten handlar om en femtonåring som är fri och lycklig och livet leker. Detta blir en sådan extrem kontrast, och gjorde att scenen kändes ännu starkare i mitt inre, och därmed kunde jag få texten starkare när jag skrev. 

Jag rollbesätter mina karaktärer när jag skriver. Helt plötsligt inser jag att ”Oj, den skådespelaren skulle vara en fantastisk Martin!” (Martin är en av huvudkaraktärerna i mitt kriminaldrama.) Att rollbesätta karaktärerna är ett fantastiskt sätt att få dem att bli levande! Och när karaktärerna blir levande för mig blir det lättare för mig att därmed göra karaktärerna levande för läsaren.

***

Skrivtips nummer 12: 

Låt ditt manus bli till en film i huvudet. Fundera även över scenerna på detaljnivå i din film.

Hur skulle du rollbesätta ditt manus? Bry dig inte om realismen i att just den skådespelaren du vill ha skulle tacka ja till din film, i din film i ditt huvud tackar de alltid ja! 😉

***

Imorgon är det den trettonde december, vilket innebär att det då är dags för det trettonde skrivtipset!

3 reaktioner till “12 december – Skrivtips nr 12!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s