Det här med antalet kapitel.

Den blomstertid nu kommer har 50 kapitel och 284 sidor.

20181028_214852

Uppföljaren till den har 46 kapitel, men mer antal sidor.

20180816_204410

Och mitt kriminaldrama ligger i nuläget på 79 kapitel och har ungefär samma antal sidor som uppföljaren.

20180505_180510

På min skrivarkurs har jag fått frågan om hur många kapitel som är lagom att ha i sin bok. Som ni förstår av texten ovan så har jag ingen klar uppfattning om det. För egen del så känner jag in antalet kapitel. Kriminaldramat är skrivet på ett annat sätt än de två första böckerna, och då krävdes mer kapitel helt enkelt.

Och det är det här som menas med att boken till viss del skriver sig själv.

Det är naturligtvis jag som sitter och jobbar med den hela tiden, men jag vet inte vilka vändningar som kommer att dyka upp. Helt plötsligt låter jag en karaktär ringa på dörren hos någon som jag inte hade planerat in från början, och det leder till helt andra intriger än vad som var tänkt.

Detta händer hela tiden när man skriver en bok, nya saker sker. Men som författare måste jag sedan sålla och bara behålla det som är absolut bäst. Bort med det andra!

Jag kan inte riktigt svara på varför kriminaldramat har så mycket mer kapitel, men det känns tydligt att boken vinner på det. (Men när jag säger detta ska ni vara medvetna om att boken fortfarande redigeras, alltså är antalet kapitel och sidor inte spikade än.)

Jag har inga problem med att det blir så många kapitel, däremot har jag problem med antalet 79. Jag vill nämligen ha ett jämnt antal kapitel, så det blir nog snarare 78 eller 80 kapitel. (Kanske beslutar jag ändå att minska antalet kapitel vid sista genomläsningen, det får jag se då vad som känns bäst. Och kanske kommer testläsarna att ha åsikter.)

Ja, som ni förstår är redigeringsfasen en lång fas. Fortsättning följer …

2 reaktioner till “Det här med antalet kapitel.

 1. Ja, det där är ju en väldigt bra fråga!! Jag har ju svårare att skriva långt än du har och jag tror jag helst skulle vilja ha typ 14 kapitel : ) Men det som är rätt är rätt för just den boken och just den författaren. Man måste nog känna in det, precis som du skriver. Men det kan ju bero på hur man jobbar, vissa är mycket strukturerade, andra gillar när huvudpersonerna trilskas och tar andra vägar än planerat …

  Gillad av 1 person

  1. Ja, alltså antalet kapitel bestämmer jag aldrig på förhand, precis som jag aldrig bestämmer antalet sidor, förutom att jag bestämmer att jag vill ligga på minst 200 A4-sidor i första utkastet.
   Nummer ett är ju trots allt att få texten skriven … men det är sedan det stora jobbet börjar!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s