Yrkesskadad.

20181001_105346

Yrkesskadad kan man ju vara på olika sätt. Och nu tänker jag inte på fysiska arbetsskador.

I över 20 år har jag arbetat med mat: Först på ett café, och sedan i förskolekök och skolmatsal. När man har stor kunskap om livsmedelshygien blir man mer medveten om risker och  brister. Jag har slutat äta på tveksamma ställen och jag sneglar alltid in i restaurangens kök om det finns möjlighet.

Som författare har jag märkt av att jag inte längre läser böcker på samma sätt. Jag fastnar lätt i HUR boken är skriven, tänker mycket över gestaltningen och hur karaktärerna är byggda, och stör mig på smådetaljer som jag aldrig annars har lagt märke till.

Nu när jag jobbar intensivt med olika typer av research gällande min kriminalroman ser jag inte längre film på samma sätt heller. Jag ser brister som jag aldrig förut har sett, jag lägger märke till detaljer som jag inser inte kan stämma.

Förmodligen är det så att det här kommer att lätta efter att all research är gjord, då kommer jag förhoppningsvis kunna se på ett kriminaldrama på normalt sätt igen.

Jag hoppas det. Om inte annat för min familjs skull. De tycker att jag förstör deras filmupplevelse med kommentarer som ”en läkare skulle aldrig få säga så” eller ”en polis skulle aldrig få göra så.” Och … jag kan förstå det. Därför jobbar jag hårt på att hålla inne med mina kommentarer.

***

(Bilden i inlägget är från polisens monter på Bokmässan i Göteborg detta året, och den visar en brottsplats. Fotot är taget av mig.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s