Vilken bok är den svåraste att skriva?

Jag håller nu på och skriver på min fjärde bok.

(Den första är utgiven, uppföljaren är på förlag för bedömning, barnboken har jag ”vilande” och kriminaldramat redigeras för fullt.)

En del har frågat om det känns svårare att skriva för varje bok. Jag har  läst vissa författare som tycker att bok nr 2 är den svåraste att skriva, eftersom förväntningarna då är väldigt höga att den ska vara lika bra som nr 1.

Jag håller inte med om det, den absolut svåraste boken att skriva är den första,  dels har man inte en aning om ifall man ska lyckas få den utgiven, och dessutom är det svårare att KÄNNA sig som författare, det vill säga att ta sig själv på så pass allvar som det krävs för att få till tiden och orken till att faktiskt få det gjort.

Efter den första boken är det en helt annan sak. Det finns så mycket som motiverar, på ett helt annat sätt. Jag får en helt annan förståelse för mitt skrivande från alla håll, ingen ifrågasätter att jag vill lägga tid på mitt skrivande nu. Det är oerhört motiverande att skriva när man ser Den blomstertid nu kommer ligga på bordet framför sig, när man VET att det går.

Det har bara gått ett år sedan utgivningen, men det känns som om det finns hur många minnen att plocka fram som helst just för att motivera mig att skriva. En av alla dessa saker som gör att mitt skrivande går betydligt lättare nu är alla fina recensioner och läsarkommentarer. På Facebook blir jag påmind. Igår på Facebook såg jag dessa två läsarkommentarer bland mina minnen:

***

Den 2 november 2017 19:57
Hej Maria.
Läste ut din bok, måste säga att den var riktigt bra!
Alla ungdomar borde läsa den.
Du fick karaktärerna så levande.
Det är precis så här det ofta är, sticker man ut så är mobbingen där som ett brev på posten.
Det värsta är att det ofta beror på hemförhållandena, har sett det så många gånger😢
Längtar nu efter kommande bok♥️😍      /Hanna

Den 2 november 2017 19:26
Jag läste precis ut din bok, du är så grymt duktig! Karaktärerna i boken har du verkligen gett liv till, en spännande och ibland väldigt känslosam läsning! Jag tycker du lämnar en påminnelse till läsaren om att man inte skall döma andra människor, för vi alla har olika livssituationer och förutsättningar. Jag kommer verkligen att rekommendera din bok till fler! 🌼     /Thea

***

När det känns tungt att skriva brukar jag kolla igenom just mina läsarkommentarer. Om min batteri känns tomt innan så är detta ett kanonsätt för att bli uppladdad igen! 🙂

Bilder som de nedan är också väldigt motiverande:

Och varför är de här bilderna så motiverande? Jo, för det är bilder av MIN bok och bilderna är tagna på Akademibokhandeln i Skövde! 🙂  (Foto: Privat.)

2 reaktioner till “Vilken bok är den svåraste att skriva?

  1. Jag instämmer. Första boken var svårast att skriva. Jag hade ingen riktig aning om vad jag sysslade med. Sedan har jag skrivit några böcker som varit lätta medan andra varit svårare. Oftast går det bättre om jag skriver ett synopsis först.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s