”Det är fest på Kaplansgatan ikväll!”

bok01 (004)

Jag har fått många frågor om var Den blomstertid nu kommer utspelar sig. Ibland får jag frågan I vilken stad utspelar sig boken? men de allra flesta frågar Utspelar sig boken i Skövde?  Och det där var något jag funderade mycket på när jag skrev den, hur jag skulle göra.

Jag är från Skövde, är uppväxt i Skultorp, gick på högstadiet på Vasaskolan, och har bott på olika ställen i staden större delen av mitt liv. Mina karaktärer är påhittade, men det är klart att det finns inslag i de alla som kommer från någon verklig person.

Från början tänkte jag skriva att boken utspelades i Skövde, men sedan kände jag mig lite instängd. Jag fick väga mina ord på ett annat sätt. Jag insåg ju att folk skulle spekulera i vem Sällström var ”på riktigt”, vilken fest som åsyftades i boken och vem som var Stoffe på Vasaskolan. Och det ville jag inte. Det hade blivit helt fel, för detta har inget alls med Skövde att göra. MEN hade jag skrivit att handlingen utspelade sig i Skövde så hade många trott det.

***

Idag såg jag detta inlägg bland minnena på min facebooksida, ett inlägg från exakt ett år sedan:

Hej Maria! Nu har jag läst klart boken. Duktig du är 👍 Den var stundtals rätt obehaglig. Beskrivningen av de olika karaktärerna var bra. Det var verkligen så att man ville fortsätta läsa för att se vad som skulle hända.
Det jag saknade var beskrivning av platser. Vart det utspelar sig någonstans.
Kram Mia

Och här är mitt svar:

Ja, den är stundtals rätt obehaglig. Jag kan säga att många av scenerna var väldigt, väldigt svåra att skriva. Jag ville inte att boken skulle utspela sig i Skövde, därför att jag ville undvika spekulationer om vilka av karaktärerna som kanske fanns på riktigt. Så staden namnges aldrig, det är en fiktiv stad kanske i Skövdes storlek eller något mindre. Det enda som namnges är två eller tre gatunamn och det var bara sådana jag hittade på. Så det är med flit som inte staden nämns, just för att folk inte skulle börja spekulera i saker som vem i stan som är Sällström eller vem i stan som är Jocke. (Karaktärerna är påhittade men om det hade utspelat sig i Skövde så tror jag inte att alla hade trott på det.) Tack för din respons på boken. 

***

Jag kan ärligt säga att jag nog hade sålt FLER böcker om jag hade namngett staden som Skövde, men det hade känts fel för mig. För mig var det viktigt att jag kunde skriva om mina karaktärer EXAKT så som jag ville utan att jag skulle behöva känna att Nu måste jag nog ändra hårfärgen så att de inte tror att det är *** jag skriver om. Det var viktigt för mig att jag kände mig fri att forma mina karaktärer som jag ville. Och det gjorde jag också.

När jag skrev gatunamn exempelvis så tog jag dem ur tomma intet, jag försökte nog komma på gatunamn som jag INTE hade en personlig koppling till. Som Kaplansgatan. I boken står det om en fest, en fest som är viktig för bokens handling. Och när jag funderade på gatunamn (jag försökte komma på gatunamn som jag inte kände till) så kom jag på Kaplansgatan. Först tänkte jag kolla upp om den gatan fanns i Skövde och i så fall välja en annan gata, men så insåg jag att Kaplansgatan är förmodligen ett namn som finns i många städer så det kvittade. För ett tag sedan när jag gick en promenad i Skövde hamnade jag just på Kaplansgatan. Det visade sig alltså att den gatan fanns här.

Så det lustiga är att min fest i boken som utspelar sig på Kaplansgatan ägde aldrig rum på Kaplansgatan, men trots det så kommer jag ju efter detta alltid att tänka på just den festen om jag hamnar på Kaplansgatan igen. Hahaha …

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s