Likheter och skillnader mellan mig och Linda.

FB_IMG_1538470584024Alla mina fyra huvudkaraktärer i Den blomstertid nu kommer bär spår av mig på olika sätt. Egenskaper de har eller händelser de är med om.

En av dem har dock betydligt MER likheter med mig än de andra, och det är Linda. Karaktären Linda är byggd på mig, det är inget att hymla om. Vissa av händelserna Linda är med om är mina händelser, fast långt ifrån alla.

Jag hade också en komplicerad relation till mina föräldrar, fast inte alls på det sättet. Lindas föräldrar är inte mina föräldrar.

Och jag var aldrig så ensam som Linda är. Linda har inga vänner, det hade jag. Jag hade kompisar, och jag hade till och med en bästis. Lindas egenskaper har jag dragit till sina ytterligheter, och därför är spelet mellan dels Linda och Mikaela men också Linda och Sofi intressant. Jag hade ingen Sofi i min klass, och inte heller någon Mikaela. Men i alla klasser finns det karaktärer som har spår av Mikaela, men henne gjorde jag också mer extrem. Många av replikerna mellan Linda och Mikaela  samt Linda och Sofi har yttrats på riktigt. fast av någon annan, och kanske inte riktigt på det sättet. Och det är det som är så häftigt med att skriva en bok. Att jag kan välja själv!

Linda får ångest av att gå på gympan, och det fick jag med. En ångest så stark att det fortfarande kan vara jobbigt att gå in i en gymnastiksal eller att se en fotbollsmatch. Jag kommer aldrig någonsin kunna spela brännboll för att det är roligt. Scenen i boken där Linda blir sist vald på gympan upplevde jag oändligt många gånger genom årens lopp. Och där vet jag att det finns många som känner igen sig.

Bilden i detta inlägg är på mig från dagen innan skolavslutningen i nian. Då var det maskerad, och jag kom som punkare. När man går på maskerad är man utklädd, fast för mig var det inte riktigt så. För jag kan ärligt säga att den dagen var den dagen som jag kände mig mest som den jag var inuti. Jag hade aldrig känt mig så levande som jag gjorde just den dagen!

De andra trodde nog att  jag denna dagen kom som någon helt annan, fast det var ju egentligen tvärtom. Det var alla de andra dagarna jag kom som någon helt annan.

När jag skriver de här raderna känner jag mig så tacksam för att jag fick Den blomstertid nu kommer utgiven. För det har verkligen gett mig möjlighet att bearbeta saker och ting. Och ni som har läst min bok vet att det inte var någon maskerad med i boken, men om det hade varit det så vet ni att det jag skrev om mig och hur jag kände mig den dagen hade stämt in på Linda till 100 %.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s