Samarbeta med andra – Det vinner du på.

Att vara författare är i mångt och mycket ett ensamjobb. Ingen annan kommer att skriva boken åt dig. Och man måste finna sig i att hela tiden bli jämförd med andra.

Som läsare har man rätt att tycka vad man vill om boken man läser. Tycker läsaren att boken är riktigt dålig  får man som författare finna sig i att det är så det är. Och förlagen är hårda i sina bedömningar, de har inga problem att skriva att man inte är bra nog. Man måste rusta sig för att hantera nederlag för att nå framgång.

Hur gör man då för att få hårdare hud? För att klara av att stå på en signering där man inte sålt en enda bok och ändå tänka positivt?

Ett sätt som har funkat oerhört bra för mig är att utbyta erfarenheter med andra författare.

Jag ser inte andra författare som konkurrenter, jag har bestämt mig för att de alla är mina kollegor. Det blir nämligen lättare då. Och betydligt roligare!

Kontakter är viktigt, och sedan min bok blev utgiven har jag lärt känna många författare. Och det ger mig verkligen mycket. Det är intressant att få reda på hur andra har burit sig åt. Vilka bokmässor de är med på eller inte är med på. Och varför. Hur gjorde de på sin första bokrelease och har de några marknadsföringstips? Hur kändes det för dem första gången de höll sin nytryckta bok i handen, och hur hanterar de när de kör fast?

Många av dem blir endast ytligt bekanta, medan flera faktiskt har blivit  nära vänner. 🙂

***

Här nedan kommer några exempel på både det förstnämnda och det sistnämnda.

20180602_161143Foto: Petronella Simonsbacka

Här en bild på mig och Gunborg Sahlin när vi var med i Vänersborg som utställningsobjekt och för att signera böcker. Vi är båda Skövdebor som släppte våra debutböcker relativt nära i tiden och insåg att det kunde vara kul att lära känna varandra.

Info om Gunborg och hennes bok finns här:

https://mariasforfattarblogg.wordpress.com/2018/05/20/gastbloggare-gunborg-sahlin/

Böcker

Smalit (002)
Bokmässan 2017

Foto: Petronella Simonsbacka

På Bokmässan 2017 i Göteborg blev jag och Emma Johansson intervjuade av Björn Kohlström om att skriva för unga vuxna. Det som var så roligt med att träffa Emma var att våra böcker hade så många gemensamma nämnare. Och hon hade också precis släppt sin debutbok, tror vi släppte våra böcker med en veckas mellanrum.

Papperssjälar

 

38637426_2141035396174349_1463519963061944320_n (002)Foto: Privat

Lotta Lundh har jag aldrig träffat i verkligheten, men vi gick Skrivarlinjen, distans på Skrivarakademin ihop förra året, och jag kom väldigt nära många av mina klasskamrater, bland annat Lotta.

Läs mer om henne här:

https://mariasforfattarblogg.wordpress.com/2018/06/26/gastbloggare-lotta-lundh/

https://mariasforfattarblogg.wordpress.com/2018/08/06/grattis-lotta-lundh/

20171203_192545.jpgFoto: Maria Richardsson

Lars Wilderäng och jag signerade böcker ihop i Karlsborgs Bokhandel förra året. Det var ett speciellt möte för mig eftersom han är så pass etablerad och erfaren som författare. Det var intressant för mig som debutant att få råd av honom.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Wilderäng

https://www.adlibris.com/se/sok?q=Lars+Wilder%c3%a4ng&msclkid=9198e6a8d62618e72760bdc113ee5a14&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=Förlaget%20Norstedts%20-%208150&utm_term=Lars%20Wilderäng&utm_content=Massolit%20318476%20-%20Författare

Foto: Maria Richardsson

Sara H Olsson var min lektör till Den blomstertid nu kommer. Hennes bedömning av mitt manus gjorde att jag fick extra kraft till att arbeta om den och få den bättre. Hon hade förmåga att se sådant som jag själv inte såg. För det kommer jag alltid att vara henne tacksam.

Sara är nu verksam både som författare och förläggare.

Läs mer om henne och hennes böcker här:

http://www.saraholsson.se/

 

4 reaktioner till “Samarbeta med andra – Det vinner du på.

 1. Ensam är definitivt inte stark! Eftersom skrivande är ganska ensamt så är det nog ganska viktigt att ha kontakt med andra under tiden. Under vår tid på Skrivarakademin lärde jag mig massor, inte bara om skrivande, utan även om människor. Bara genom skriven text. Fantastiskt! Hoppas vi kan fortsätta hjälpa varandra även framöver!

  Gillad av 2 personer

  1. Jag håller med dig Lotta. Ensam är definitivt inte stark! Precis som du skriver så upplevde jag att tiden på Skrivarakademin gav mig massor utöver själva skrivandet. För egen del tyckte jag att vissa texter jag skrev, särskilt de självbiografiska, gav någon form av aha-upplevelse när man skrev ner det och fick respons på det. Väldigt terapeutiskt!

   Gillad av 1 person

 2. Ja, du har så rätt. Att tänka att andra författare är kollegor och inte rivaler. Dessutom kan man, just som du har gjort, rekommenderar andra författare och hjälpa dem få nya läsare. För alla människor tycker ju inte om alla böcker och med hjälp av varandra kan vi författare guida läsarna rätt. 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. Absolut, Nathalie. Man har väldigt mycket att vinna på att vara vänlig mot andra författare, och man får ju heller inte glömma hur mycket man har att förlora på att vara otrevlig och bli uppfattad som snorkig. Det vinner man inte någon läsare på.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s