Gestaltning.

20180517_195952.jpgJag får ofta frågan hur man gör för att skriva något som får läsaren att känna det som om hon/han är där?

Det handlar om en kombination av olika saker, men man får aldrig glömma vikten av att gestalta. Gestaltningen är så oerhört viktig.

Men vad är då gestaltning?

Gestaltning innebär att i stället för att skriva vad en person känner så ska man försöka förklara HUR det känns.

”Hon var rädd.”

Jämför med detta: ”Hon skakade i hela kroppen. Hjärtat slog onaturligt fort och blicken flackande runt.”

Eller detta: ”Han var ledsen.”

”Hans tårar föll ner för kinderna. Han kunde inte sluta snyfta trots att han ansträngde sig för att inte göra det. Det var som att allt var sönder, allt. Hur skulle han kunna hålla ihop med den vetskapen? Att det aldrig någonsin skulle kunna bli som det var igen.”

Gestaltningen gör texten mer levande. Ska man gestalta allt? Nej. Lagom är bäst. En text som är övergestaltad blir krångligare att läsa.

Att texten måste innehålla gestaltning håller nog alla författare med om, men hur mycket man ska gestalta finns det olika åsikter om.

Och så är det ju. Författare skriver på olika sätt. Precis som läsare också föredrar böcker skrivna på olika sätt. Vill man bli författare så är det viktigt att reflektera kring detta.

Viktigt att reflektera över är också vad du tycker som läsare. Vem är din favoritförfattare? Läs ett kapitel i en bok du verkligen gillar. Hur är gestaltningen där?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s