Att skriva en 80-talsroman gör att researchen blir mer komplicerad.

Den blomstertid nu kommer utspelar sig på 80-talet. Min första tanke var att den skulle göra det, därför att det var ju då jag själv gick i nian, men det var inget självklart val.

Jag fick rådet att tänka om och göra den till en ungdomsroman som utspelas i nutid.  Själva storyn skulle inte vara några problem att förlägga i nutid. Det som gjorde att jag ändå bestämde mig för att köra på 80-talet är det här med mobiltelefoner och datorer. Linda skulle inte behöva känna sig så ensam som hon gör i boken om hon kunde söka efter likasinnade på nätet. Och alla skulle hålla på och pilla med sina mobiler hela tiden. Och det var inte tanken.

 

Eftersom jag var med på 80-talet så har jag koll på hur mycket gick till då. Men jag har ju inte koll på alla områden.

Det är då man gör research.

Research på en bok som utspelar sig i nutid hade gjort det hela betydligt enklare eftersom mycket går att googla fram.

Att googla fram exakt hur något gick till på 80-talet är inte det enklaste. Du kanske kan hitta ungefärliga svar på en del frågor men ungefärliga svar betyder ju inte att det blir helt rätt. Och att slarva med researchen är inget alternativ.

Det positiva i sammanhanget är att research oftast är roligt! Man får nya kontakter och lär sig nya saker. Och de flesta vill gärna ställa upp och svara på frågor om man berättar att man skriver en bok. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s