Korrekturläsning – Inte något man ska hasta igenom!

För ett år sedan hade jag precis fått den första korrekturen mailad till mig från förlaget.  Jag trodde inte att det skulle vara så värst omfattande eftersom manuset redan varit hos lektör och jag hade ju faktiskt redan redigerat det.

Herregud, vad fel jag hade!

Jag överdriver inte om jag säger att det var lite av en chock att se allt det förlaget anmärkte på … Jag kommer ihåg att jag kände rädsla för att texten inte längre skulle kännas som min egen när det här ”slaktandet av mitt manus” var gjort. Nu är jag jätteglad över att både jag och förlaget jobbade så stenhårt med manuset som vi gjorde. Och det blev inte alls så som jag befarade, manuset kändes precis lika mycket som MITT  efteråt, det var bara det att det hade betydligt bättre flyt!

***

Nedan kommer fyra olika inlägg från min facebooksida som jag gjorde under den här intensiva perioden:

Förlaget har meddelat att ikväll ska de maila de tio första kapitlen till mig för korrektur… Känns spännande att få gå på manuset igen, just nu har jag ju inte kollat på det på länge. Samtidigt känns detta som den tråkigaste delen av det som måste fixas innan boksläppet. Men det blir skönt att börja jobba med den biten, det kommer kännas gött när det väl är gjort…

 

Paniken som uppstår när man tillbringat tre hela dagar med korrekturen vid datorn och inser att man kanske gjort helt fel och kanske måste börja om samtidigt som förlaget frågar hur långt jag kommit… 😨😨😨 Den känslan var inget vidare… Nu visade det sig att jag gjorde rätt ändå, så då kör jag på igen.( 6 kapitel genomgångna, 46 kvar… )🤤Ja, det här är nog den värsta delen med författarbiten hittills… för detta skulle ju helst vara klart… typ… nu…

 

Annorlunda upplägg på semestern detta året med tanke på det stundande boksläppet. I går åkte vi bil hela dagen, och jag satt i baksätet och jobbade med korrekturen. I dag har vi varit på Legoland, och efter lite softande på hotellrummet har Johan och Leon gått ut på stan… och jag sitter här med den medhavda datorn och korrekturläser… Det går i alla fall framåt, men herregud vilken tid det tar…

 

Korrektur: 20 kapitel av 52 gjorda! 😃 (Här gäller positivt tänkande. Istället för att tänka ”herregud, 32 kapitel kvar” så tänker man ”YES! 20 kapitel gjorda- GÖTT!”)

***

När det blir dags för korrekturläsning på min uppföljare kommer jag att vara beredd på ett helt annat sätt. Och det underlättar verkligen att veta att

A.) Det finns en ände även på korrekturen

och

B.) Att det gör manuset ännu vassare!

bok01 (003)Foto: Chatrin Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s