Varför jag valde att skriva den bok jag gjorde, del 4. Om Sussi.

Att karaktären Sussi skulle vara med i Den blomstertid nu kommer var en självklarhet. Sussi som bor i en liten sliten lägenhet med sin alkoholiserade mamma. Det finns så många som har det som hon. Som lever med en förälder som missbrukar. Sussi skulle naturligtvis lika gärna kunna vara en kille, precis som Sussis mamma skulle kunna vara en pappa. Som vi alla vet förekommer missbruk i alla yrken och i alla samhällsklasser.

Sussi är en överlevare. Hon är stark.

Inte alltid, men när hon måste.

Det händer mycket med henne i boken, och hon är den karaktär som jag fått mest beröm för i recensioner, och när jag frågat mina läsare vilken karaktär som berört dem mest så är det överlägset flest som fastnat för henne.

Att få skriva om Sussi är fantastiskt, orden bara väller fram. Från början visste jag inte vad som skulle hända henne, men hennes story växte under bokens gång. Eftersom en del av er som läser detta inte har läst boken än så vill jag inte skriva mer än så, men jag kan säga att i uppföljaren får hon en minst lika stor roll som i den första boken!

För den som undrar varför Sussi heter just Sussi så kan jag berätta att jag fick inspiration till hennes namn från Mörbyligans låt Ensamma Sussie. När jag hörde den texten för första gången när jag var väldigt ung blev jag oerhört berörd, och den har funnits med mig sedan dess.

För den som vill lyssna finns låten här:

Jag vet att Mörbyligan var en ganska politisk grupp, men jag vill inte att min bok förknippas med någon politik alls. Inte heller detta inlägg.

Såvida man inte tycker att det är politik i sig att tycka att alla är lika mycket värda, för det är ju naturligtvis en av grundtankarna med boken!

20180717_134204-e1532253705398.jpgI alla städer finns det bänkar likt denna, och i Den blomstertid nu kommer utspelar sig flera av Sussis scener vid en sådan bänk. Ibland kallas den bara bänken, ibland benämns den som Skamfläcken. (Vill bara förtydliga att precis som läsarbrevet i ungdomsserien Bullen aldrig någonsin hade med personen som var med i filmen att göra, så har just denna bänk inte något alls med min bok att göra! 😉 )

2 reaktioner till “Varför jag valde att skriva den bok jag gjorde, del 4. Om Sussi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s