Att vara ihop med någon länge är sällan enbart enkelt.

20180703_165012Igår var det min bröllopsdag. Jag och min man har varit gifta i åtta år och vi har varit ihop i sjutton år. Att hålla ihop med någon så länge är sannerligen inte enkelt.

Jag läste en gång en intervju med Gwyneth Paltrow där hon berättade att hon en gång  frågat sina föräldrar hur de hade lyckats hålla ihop så länge. Och pappan svarade ”Vi ville aldrig skilja oss samtidigt.” Jag tycker det är ett fullkomligt briljant uttalande. Varför ska man låtsas att det är enkelt? Det är klart att alla par har sina kriser. Ibland är det små kriser och ibland är det stora.

Som författare har jag den förmånen att få älta alla mina förhållanden jag någonsin haft i mina berättelser. Jag lär mig så mycket om mig själv på detta. Plötsligt kan jag se mig själv utifrån och inse att den där mannen jag var så hett förälskad i en gång för mycket länge sedan var fullkomligt fel för mig. Och jag kan också älta mina äktenskapliga gräl högt och lågt. Det är fantastiskt som terapi. Jag tror definitivt att jag blivit lättare att leva med genom mitt skrivande, det blir nämligen lättare att se sina egna fel och brister också.

Men mina böcker kommer aldrig att vara självbiografier. Nej, för mig är det viktigt att kunna lägga till och dra ifrån som JAG vill. Allt är ihopmixat i en salig röra naturligtvis, ingen av mina karaktärer är min man eller något ex till mig. Det är bara jag som vet exakt vad i mina berättelser som är självupplevt.

Min man är inte svartsjuk. Det är en jättefördel när man är gift med en författare som skriver om just relationer. Han köper aldrig blommor, men det kan jag leva utan. Han gör andra saker som är betydligt mer uppskattat. Som hans förslag att vi ska åka på en  hotellweekend till Stockholm längre fram för att jag ska kunna göra nödvändig research för min deckare som utspelar sig där. Det tycker jag är fint!

 

2 reaktioner till “Att vara ihop med någon länge är sällan enbart enkelt.

  1. Reblogga detta på Marias författarblogg och kommenterade:

    Idag är det min bröllopsdag. Jag och min man har varit gifta i 9 år (och förlovade i 12 år) idag! Ikväll ska vi gå ut och äta på restaurang med barnen, det har vi gjort på den här dagen de senaste åren. Förra året skrev jag ett inlägg här på bloggen dagen efter bröllopsdagen. Jag hade tänkt skriva ett nytt inlägg idag, men känner att allt det jag vill skriva finns med här, därför rebloggar jag inlägget istället. (Och angående Stockholmsresan i slutet av inlägget så blev den inte av eftersom deckaren nu utspelar sig i Skövde istället!)

    Gilla

  2. Det där sista är väl kärlek om något! Att föreslå något man vet är viktigt och betyder något för den andre, även om saker kan ändras på vägen 😉

    Grattis på bröllopsdagen och hoppas det kommer många fler under kommande år!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s