Det är skillnad på verklighet och fiktion.

Det är stor skillnad på verklighet och fiktion. För det mesta i alla fall.

När jag skrev mina två böcker för unga vuxna låg jag ofta väldigt nära min egen verklighet. Böckerna är inte självbiografiska, men de innehåller en del scener som är självupplevda eller till viss del självupplevda.

Att mina följande tre böcker, alltså mina deckare, inte är självbiografiska säger ju sig självt. Men visst finns det detaljer och händelser från mitt eget liv som är inbakade lite här och var även i de böckerna.

Foto av Vera Arsic pu00e5 Pexels.com

Verklighet är en sak. Fiktion är en annan. Och det som är så fantastiskt med att skriva är att man kan välja att blanda som man vill!

Som författare har jag inga problem att se mig själv som polis, men som den person jag är när jag inte skriver kan jag inte det.

Jag är mycket intresserad av utredningsarbete, så den biten av polisarbete skulle jag absolut kunna jobba med – men för övrigt skulle jag nog vara rätt kass som polis.

Det är som sagt skillnad på verklighet och fiktion.

Den person jag är när jag inte skriver är rädd för väldigt mycket. Jag är exempelvis rädd för våld, för mörker, för döden.

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Men när jag skriver en kriminalroman är jag inte det. Inte alls.

Foto av Mary Taylor pu00e5 Pexels.com

En del undrar varför jag gärna skriver om barn som far illa.

Jag ser det inte som att jag väljer att göra det. Det är snarare så att massor av olika tankar om vad jag ska skriva om kommer till mig, och vissa försvinner och vissa stannar kvar. Jag skulle inte säga att jag ”gärna” skriver om barn som far illa. Det är nog snarare så att barn som far illa berör mig, och jag vill skriva om saker som berör.

För jag blir alltid väldigt illa berörd när jag läser om barn som far illa eller om tonåringar som försvinner i verkligheten – och kanske är mina kriminalromaner ett sätt för mig att bearbeta detta, jag tror det.

Som sagt. Det är skillnad på verklighet och fiktion.

Många som läser deckare gör det för att få en stunds underhållning eller avkoppling, men det behöver ju inte betyda att handlingen i böckerna egentligen är vare sig underhållande eller avkopplande.

Återigen. Det är skillnad på verklighet och fiktion. Verkligen.

Ett träd i Boulognerskogen i Skövde. Här, vid just det här trädet, hittas en man skjuten. Så är det. Fast bara i min bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s