Månadens gästbloggare: Mats Andrés Björkman

Nu, alldeles i slutet på juli, är det återigen dags för månadens gästbloggare här på Marias Författarblogg. Denna gång är det Mats Andrés Björkman som berättar om sin skrivprocess, och han är min 48:e gästbloggare. Han är chefredaktör för den svenska lokaltidningen Sydkusten i Spanien och hans debutroman Fem veckor i Granada gavs ut 21 maj 2022, av Hoi Publishing. Boken är en dramatisering av verkliga händelser som hände för exakt hundra år sedan.

*

Det gungar lite lätt och den stekande medelhavssolen tränger in genom fönstret på min balkonghytt, när jag skriver dessa rader. Jag befinner mig på en kryssning med min familj när jag med kort varsel fått en inbjudan att gästskriva på Marias Författarblogg. Vi har just lämnat Messina, på Sicilien och är på väg till Neapel.

Jag inser plötsligt att det gått exakt fem veckor sedan min debutroman släpptes, som ju råkar heta Fem veckor i Granada.

Det har hänt så mycket att det känns som om minst fem månader passerat sedan boken gavs ut. Jag har haft flera boksigneringar och ett flertal personer har både läst boken och återkopplat till mig. Responsen är över förväntan. Till hösten har jag ett 20-tal föredrag inbokade i Spanien och jag ska även deltaga i bokmässan i Göteborg.

Till skillnad mot många andra som givit ut romaner kan jag inte påstå att det var något som jag varken hade planerat eller drömt om. Det var istället en serie häpnadsväckande förvecklingar som ledde mig in på bokprojektet. I backspegeln verkar det nästan ha varit ödesbestämt.

Min roman är till största delen baserad på verkliga händelser som utspelades i den legendomspunna spanska staden Granada för exakt hundra år sedan. Ett länge okänt manuskript från 1922 nådde mig på de mest egendomliga vägar och kom att ligga till grund för berättelsen, som handlar om två nyförlovade svenska konstnärer som anlände till Granada för att måla, men som slutade med att en av dem tvingades återvända ensam därifrån.

Redaktörer som bearbetat mitt manus har kommit att benämna boken som en pusselroman. Läsaren får till en början en serie knapphändiga uppgifter och bit för bit hamnar pusselbitarna på plats, för att ge en slutlig helhetsbild. I verket återger jag både de dramatiska händelserna för hundra år sedan och det detektivarbete som möjliggjort berättelsen.

Då jag själv drogs in i förvecklingarna är romanen skriven delvis i egen person. Det ligger åratal av research bakom romanen, både den som gjordes för 25 år sedan och som låg till grund för flera artiklar i tidningen Sydkusten, som jag driver i Spanien, och den som jag startade när bokprojektet tog form. Som bas hade jag alltså ett handskrivet manuskript av Göteborgskonstnären Sigge Jernmark. Hans beskrivning av vad som skedde våren 1922 i Granada kom jag att komplettera med uppgifter från lokala arkiv och framför allt från den lokala dagspressen från den tiden. Tack vare ett fantastiskt nätarkiv har jag kunnat lusläsa de tre dagstidningar som gavs ut i Granada på den tiden och para ihop det med de två svenska konstnärernas öden. Resultatet är en roman som ger en djup inblick i dåtidens Spanien, men som också fängslar för de livsöden som återges.

Jag är visserligen journalist sedan 30 år, men som debutförfattare har jag nog begått de flesta av de klassiska nybörjarmisstagen. Framför allt beskrev jag i min iver på tok för mycket detaljer i råmanuset, detaljer som successivt redigerats bort. Ungefär en tredjedel av det jag skrev från början ströks till slut, för att föra historien framåt och inte tråka ut läsaren.

Då min roman är baserad på verkliga händelser har jag kunnat tillgripa mycket faktamaterial. Samtidigt har jag haft betydligt stramare tyglar än de som skriver en uteslutande fiktiv historia. En av de största utmaningarna för mig, har varit att avväga hur mycket jag skulle dramatisera händelserna. I början spirade fantasin och jag skrev många kapitel med fiktiva karaktärer, som skulle lyfta historien. Jag kom dock till slutsatsen att de tog över för mycket och det blev många ”darlings” som strök med på vägen.

I slutänden valde jag att fokusera på de dokumenterade händelserna och främst dramatisera de delar som behövde fyllas i. Resultatet blev en berättelse som i sin enkelhet berör desto mer. Min roman saknar både mordgåtor och stora konspirationer, men de läsarkommentarer jag hittills fått styrker att jag lyckats återge en fängslande berättelse. Att det dessutom är en sann historia och att jag på min hemsida bjuder på en mängd tilläggsmaterial för att stilla den nyfikenhet som romanen väcker, tror jag utgör det där lilla extra. Eller vad tycker du?

Välkommen att läsa mer om mig och min debutroman här: http://www.matsbjorkman.com

Mats Andrés Björkman är född och uppväxt i Spanien och bor sedan 30 år i Marbella, med sin spanska hustru och deras tre döttrar. Hela sitt vuxna liv har han förmedlat Spaniens kultur, historia och aktualitet som reseledare, journalist och nu även författare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s