Tjafs om författarinlägg

Ständigt detta tjafs på sociala medier. Alltså, hur orkar folk? Ibland undrar man.

Jag är med i flertalet ljudboksgrupper på Facebook. Som författare känns det alldeles fantastiskt att jag faktiskt kan vara det, att jag har möjligheten att komma så nära alla de som som lyssnar på ljudböcker. Mina böcker finns ju både som pappersböcker, ljudböcker och e-böcker, men hittills har de gått klart bäst just som ljudböcker. Att som författare ha möjligheten att tipsa om sina egna böcker är guld värt, varje gång jag har gjort det så har någon skrivit ”Den boken har jag helt missat, tack för tipset!”

Nu till problemet. Ständigt kommer det in nya inlägg från medlemmar som tycker det är fel att författare får tipsa om sina egna böcker. Ständigt. Inlägg likt ”Nu går jag ur den här gruppen. Jag vill ha tips från läsare, inte författare. Jag tycker det är helt fel att författare får göra reklam för sina böcker, jag vill ha en grupp för enbart läsare.”

Liknande inlägg läggs in hela tiden. ”Den här gruppen verkar ju bara bestå av författare som gör inlägg, jag vill ha tips från läsare!”

I ärlighetens namn kan jag också reta mig på att vissa författare skriver nya inlägg om sina böcker mest hela tiden, att de passar på att tipsa om sina böcker i tid och otid. Men författare är också människor – och med det menar jag att det finns författare av alla de sorter. De flesta författare verkar tänka som jag – tipsar om sin bok när man släpper en ny, och sedan endast högst sporadiskt.

Om jag ska vara helt ärlig retar jag mig betydligt mer på alla dessa inlägg som läggs in om hur mycket det stör att författare får göra inlägg.

I de här grupperna är det ju förstås skrivtips som ska vara i fokus, och det är ju en fantastisk grej att författare har möjligheten att skriva inlägg och tipsa om när det släpps en ny bok! Bara man är tydlig i inlägget att det är ett författarinlägg så ser jag inte problemet. Det finns ju en scroll-funktion, det är väl bara att använda den. Många inlägg som görs är helt ointressanta för mig, men då scrollar jag. Hur svårt kan det vara?

Och en grupp för enbart läsare … Hur tänker man då? Så gott som alla författare är ju också läsare, och de allra flesta författare tipsar också om andra böcker än sina egna.

Om problemet i en ljudboksgrupp är att det upplevs som om bara författare gör inlägg, då kanske det är alla de andra, de som inte är författare som bör tipsa mer?!

Vissa kanske undrar varför jag inte lägger det här inlägget direkt i en ljudboksgrupp. Svaret på det är ju för att detta är just ett sådant inlägg som de som inte vill ha författarinlägg inte vill ha.

Håhåjaja.

I sanningens namn är det också så att när någon skriver ett sånt där negativt inlägg om författarinlägg är det alltid några läsare som skriver att de gillar författarinläggen och har fått många bra tips av författare. Och det är väl just därför det här är ett ämne som kommer att debatteras om och om och om igen i dessa grupper…

Foto av Ann H pu00e5 Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s