Tankar om helgens bokmässa

I lördags var det dags för Bohusläns bokmässa, en bokmässa på Kulturhuset Fregatten i Stenungsund.

När man bor i Skövde så är det ganska lång väg att åka, och jag hittade inga tåg eller buss-förbindelser som fungerade så det fick bli bil. Jag och min kollega Karin M. Karlberg, författare till två feelgood-böcker, samåkte och hade dessutom egen chaufför eftersom min man följde med för att passa på att hälsa på sin mamma i Göteborg samtidigt som mässan pågick.

Det kändes lyxigt med den bekvämligheten som det innebar att åka bil, jag mindes med en rysning tågresan jag gjorde ganska nyligen till Falun och Bokmässan Dalarna, där jag fick släpa två resväskor i snömodd. Egentligen gillar jag att åka tåg, men det krånglar till det när man ska på bokmässa och går ombord på ett smockfullt fullt tåg med med sin sedvanliga bokmässa-packning och som grädde på moset dessutom måste byta tåg mitt i resan. Det var inte helt smidigt.

Eftersom man som utställare skulle vara på plats kl. 9.00 för att ha en timme att ställa i ordning sitt bokbord, så åkte vi strax efter kl. 6.00 hemifrån, man behöver ju lite marginal också. Jag gick upp kl. 4.00 och att gå upp så tidigt gav mig lite Ullared-vibbar. Nu var det visserligen många år sedan jag var där, men ändå. Men bilresan var trevlig, sådär som den brukar bli när man har trevligt sällskap, dessutom är det ju förstås den perfekta uppladdningen för en bokmässa att prata författarskap och böcker med en författar-kollega. När vi kom fram till Stenungsund och jag såg Tjörnbron fylldes jag dessutom av en rejäl dos nostagi, eftersom jag under hela barndomen tillbringade delar av mina somrar på Tjörn hos min mormor och morfar som hade villahusvagn just på Tjörn, nära Tjörnbron.

Här nedan ser du en bild på mig och mitt bokbord från mässan:

Jag gillar verkligen mina nya två-vånings bokställ och övrig skyltning. Jag har ju varit med ett par år nu, och det tar lite tid att komma underfund med hur man vill skylta sitt bord men nu börjar jag känna mig nöjd. Gillar också mina visitkortsställ och nya bokmärken. Och notstället förstås – en lysande detalj enligt ”man tager vad man haver-principen.” Om ni undrar vad det står på A4-pappret med text, så har jag skrivit ut små korta recensioner som jag fått, en för varje bok. Har man fått bra recensioner, vilket jag verkligen har fått på mina böcker, tycker jag det är en perfekt detalj att ha med på sin bokbords-skyltning.

Många kanske tror att man skyltar sitt bord på samma sätt på alla bokmässor, men det gör man verkligen inte. Det beror på för det första hur stort bordet är och om man har eget eller delat bord. sedan beror det på om man åker bil eller tåg. Åker man bil har man möjlighet att ta med sig mer, hade jag åkt tåg hade jag inte kunnat få med mig våningsbokställen eller notstället exempelvis.

För att visa vad jag menar, jämför med denna bild från Bokmässan Dalarna där jag för det första hade delat bord men också åkte tåg:

Roll-upen var förstås med även där här gången. Jag älskar min roll-up.

En viktig sak att tänka på som deltagande författare på en bokmässa är vad besökarna egentligen fastnar vid = tittar mest på när det gäller ditt bokbord. Alltså förutom böckerna, och utan att du säger någonting. Jag har märkt att det de tittar mest på med min skyltning är utan tvekan just roll-upen, därför är den viktig.

Sammanfattning: Det som är allra viktigast för mig att få med mig till en bokmässa är böckerna och roll-upen.

Bohusläns bokmässa anordnades för första gången och jag hoppas att det här blir ett återkommande evenemang, det var en kul och trevlig mässa, bra arrangerad.

Jag vill med detta inlägg tacka arrangörerna till mässan, samt hälsa till alla deltagande författare som var med och förstås en extra hälsning till de besökare som kom fram till mitt bokbord och antingen köpte en bok eller växlade några ord!

Hoppas vi ses/hörs igen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s