Lysande råd från en etablerad författare!

Ibland stöter man på råd från andra författare som är alldeles lysande. Jag läste idag en text av Fredrik Backman från Twitter, en text som kändes som om den var skriven direkt till mig.

Fredrik Backman är, som ni säkert vet en av de där riktigt stora författarna, han har bland annat skrivit En man som heter Ove och Björnstad.

Det här är fantastiskt bra råd, som jag håller med om till 100 %:

”När jag skulle ge ut min andra roman och var skräckslagen sa min vän Niklas Natt och Dag: Allt som kritikerna kommer hata med den här boken är samma saker som gör den bra. Ändra dig inte för folk som inte gillar dig för de kommer aldrig gilla dig ändå.”

”Angående recensioner: Jag fick rådet att läsa dem, men inte direkt, inte när man är ömtålig. Välj en dag när du kan hantera det. Köp choklad. Ska jag lägga till något om recensioner är det kanske att vara extra försiktig med att läsa kommentarerna på ljudbokstjänsterna. Där kan det bli rätt mörkt ibland. Ta med dig extra choklad om du ska dit.”

Hela texten (som egentligen är flera kortare texter om de bästa råd han själv fått från andra författare) hittar du här: Fredrik Backman på Twitter: ”Nästa vecka ger jag ut en bok. Eftersom många av de vanligaste frågorna jag får från unga författare handlar om hur jag hanterar kritik och press är det korta svaret: Rätt dåligt. Men för vad det är värt följer här några av de bästa råd jag själv fått från andra författare.” / Twitter

Den här texten är inte bara bra, den är mycket mer än så!

När jag som författare läser den här texten är det som en aha-upplevelse, trots att det han skriver inte på något sätt är nya råd, inte alls. Men man behöver påminnas då och då om hur det ligger till.

Om att man inte är ensam.

Om hur det fungerar.

Om att ingen blir älskad av alla.

Allt som kritikerna kommer hata med den här boken är samma saker som gör den bra. Ändra dig inte för folk som inte gillar dig för de kommer aldrig gilla dig ändå.”

Som alldeles ny författare vill man så gärna tillfredsställa alla, men efter ett tag inser man att det faktiskt inte går. Det är först då man kan ta till sig råden. Men även om man inte är helt mottaglig som nysläppt författare, så är de här råden bra att känna till- redan från början.

Fundering: När man verkligen kan ta till sig råden, kanske är det då man är på väg att bli etablerad som författare?

Jag säger inte att det alltid är så … men det är en intressant tanke att fundera över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s