Månadens gästbloggare: Christina Gustavson

Idag är det septembers sista dag, vilket innebär att det är hög tid för månadens gästbloggare. September månads gästbloggare heter Christina Gustavson. Christina är en författare med många böcker och en mångsidig utgivning bakom sig. Men hon är inte bara författare, utan också rättspsykiater, specialistläkare och inte minst förläggare.

Här kommer Christinas text:

Så här skrev Göteborgs-Posten för ett tag sedan: ”Rättspsykiatern Christina har blivit deckardrottning” https://www.gp.se/livsstil/r%C3%A4ttspsykiatern-christina-har-blivit-deckardrottning-1.46527712

Det var speciellt att läsa detta om sig själv – men hur kom jag dit?

Jag är född i Tranemo i Västra Götaland, tog studenten i Lysekil och läste på universitetet i Lund. Jag utbildade mig först till specialistläkare och rättspsykiater. Sedan doktorerade jag på hur man förutsäger allvarliga våldsbrott och bedömer risken för att sådana ska inträffa. Jag har bott utomlands bland annat i Norge, Danmark och Tyskland samt arbetat med biståndsarbete främst i Västafrika.

Jag har skrivit så länge jag kan minnas, men när mitt skrivande tog fart började jag med ämnen som jag tyckte jag visste något om genom mitt yrke. Mina tre första faktaböcker, egentligen böcker om hjälp till självhjälp, gavs ut på dåvarande ICA Bokförlag, men finns nu i uppdaterade nyutgåvor (”Om någon du känner har  ångest – Tänk om jag är knäpp?!”, ”Om någon du känner har en depression”, ”Hjälp – han är psykopat!”).

Det häftigaste var för mig att jag fick förlagsavtal innan böckerna ens var skrivna. Jag skickade in en beskrivning om varför jag tyckte boken ifråga var viktig och en kort innehållsbeskrivning på c:a ett A4-ark – jag hade inte ens ett synopsis, men förlaget gillade idén och trodde på mig. Ofattbart att man kan ha sådan tur, men böckerna sålde fantastiskt bra. T.ex. sålde hela upplagan av depressionsboken slut redan första veckan.

När mina första böcker kom ut häpnade jag över hur lång tid det tog. Jag har nog alltid haft bråttom, allt ska hända väldigt fort och den tröga processen var nästan som tortyr. Jag fick för mig att det skulle gå mycket snabbare om jag skötte utgivningen själv. Därför startade jag Joelsgården Förlag, som i sin nuvarande form finns sedan 2016.

 Genom en deckarskrivarkurs som hölls av Ulla Trenter och Kerstin Matz år 1999 öppnades dörren till en ny värld för mig och jag fick självförtroende nog att skriva något helt annat. Jag blev så ivrig att jag inte kunde begränsa mig till en genre, utan det blev lite av varje. Viktigast blev kanske deckarserien ”Brännpunkt Västergötland”, den första som jag skrev för ljud, och som gavs ut av Lind&Co. Nu håller jag på med den sjätte delen i den serien.

Därtill har jag börjat på ytterligare två deckarserier, ”Brott i din närhet”, som utspelar sig i Borås med omnejd, med tre delar klara, samt ”Lone Wolf Crime”, om Jan som är militärpolis och hundförare och arbetar ”under cover” tillsammans med sin hund.

Tre romaner har det också blivit varav två med verklighetsbakgrund. ”Livet så nära”, som utspelar sig i slutet av andra världskriget och handlar om  en norsk motståndsman som flyr till Sverige, och ”Bättre än ingen”, som kom till när jag hört några tonårsflickor diskutera om att det var bättre att ha en kille än ingen alls, eftersom man alltid kunde ”byta upp sig” efter hand. Den tredje, ”En aning övermogen” skrev jag för att jag var nyfiken på omgivningens reaktioner om en äldre kvinna förälskade sig i en väldigt mycket yngre man.

Än så länge har jag inte skrivit någon feelgood, men har börjat på första delen i vad jag hoppas ska bli en trilogi. Och oavsett genre finns nästan alla mina pocketböcker även som ljudböcker.

Bland det mest spännande jag har gjort var att ordna en tävling för att se om jag kunde hitta en medförfattare att skriva en deckare ihop med. Jag fick så många bra bidrag från olika länder att jag inte kunde välja bara en vinnare utan valde flera. Ett helt vansinnigt, men samtidigt tokroligt och spännande projekt. Den första deckaren jag skrivit med en medförfattare är klar och vi söker nu förlag till den.

Eftersom skrivandet, arbetet med ord och text, intresserar mig så mycket har jag även publicerat några små ”hjälpredor”, naggande goda (om jag får säga det själv) författarböcker. (”Ja, jag vill skriva!”, ”Äntligen! Nu skriver jag”, samt ”Skriv din egen låttext” i samarbete med Thomas Öjebring, ”Från skrivtorka till flow” ihop med Petronella Simonsbacka och slutligen ”Lär alla barn läsa!” tillsammans med A-K Moback).

Vid ett tillfälle drabbades jag av en gruvlig skrivtorka och skrev inget på över ett år. Det som hjälpte mig över den tröskeln var en skrivarkurs hos Kim Kimselius i Blekinge. Samvaron med andra som älskade skrivandet, diskussionerna, glädjen, tryggheten i gruppen och frånvaron av prestationskrav blev en vändpunkt. Detta resulterade i en serie e-noveller som finns utgivna som e-singel (1. Tandläkaren som inte ville, 2. Ända tills döden skiljer oss åt,  3. Arvet från Amerika, 4. Hunden som älskade husse, 5. Stegen i trappan, 6. Blomman i fönstret, 7. Minst sagt omaka, 8. Lite för saltad, 9. När hoppet väcks). Jag har utkast till några fler noveller, men vet inte när jag hinner skriva färdigt.

Som rättspsykiater valde jag, med tanke på mitt arbete med våldsbrottslingar, att hellre vara en ”doldis” än en kändis. Det visade sig senare bli en svår balansgång när jag skulle  marknadsföra mina böcker, men jag är stolt över att jag finns med i Alex deckarlexikon: https://www.alex.se/lexicon/article/gustavson-christina och på Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Christina_Gustavson.

Några fler länkar:
https://www.gustavson.se/

https://www.instagram.com/christinagustavson.forfattare/
https://www.facebook.com/christina.gustavson.58

www.joelsgarden.se





Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s