Redigering då, redigering nu

Att redigeringen är väldigt viktig för en bok har jag alltid vetat, men att den är så extremt viktig som den är hade jag ingen aning om när jag skrev det första utkastet av Den blomstertid nu kommer. När jag hade skrivit klart den boken, läste jag igenom den en gång för att se om allt såg bra ut eller om någonting behövde ändras.

Det var redigeringen det.

Trodde jag.

När jag sedan skickade boken till förlag blev jag refuserad – av alla de förlag jag skickade till.

Det var ett hårt slag för mig, och jag hade ingen aning om hur jag skulle ta mig vidare.

Till slut beslöt jag mig för att ta hjälp av en lektör för att få reda på var problemet låg. Jag var mest rädd för att hon skulle säga att mina karaktärer inte var engagerande nog eller att storyn inte höll, eller helt enkelt att jag inte skrev bra nog.

Att i det läget ta hjälp av en lektör var det absolut bästa jag kunde göra. Hon fick mig nämligen att inse att min bok kunde utvecklas ytterligare, att den egentligen inte var klar, trots att jag trodde att den var det.

Detta inlägg skrev jag på min Facebook-sida för sex år sedan:

Inlägget skrev jag två år innan boken utgavs på Lindskog Förlag. Med första boken var allt nytt. Hur ska man kunna veta vilken process det är innan man har varit med om det?

Numera vet jag vad redigering verkligen innebär, och hur mycket som händer under den processen. Poängen med redigeringen är att vässa manuset, att få det bättre, och så länge manuset KAN förbättras är man inte färdig.

Den här processen ska man aldrig stressa igenom: Jag tänker numera som så att när första utkastet till boken är skrivet så har man egentligen bara gjort en kladd.

Den blomstertid nu kommer. Före redigering.

Den blomstertid nu kommer. Efter redigering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s