Hur man kombinerar kvartersloppis med bokförsäljning.

I helgen hade vi kvartersloppis här i Igelstorp, det lilla samhället mellan Skövde och Tibro där jag bor. Det var andra året kvartersloppisen anordnades och precis som förra året bestämde jag mig för att kombinera vår loppis på garageuppfarten hemma med boksignering.

Jag kan förstå att kombinationen kan låta lite märklig, och det får ju inte bli så att folk uppfattar det som att mina böcker är loppisfynd. Risken finns ju förstås, men det är upp till mig att se till att det inte blir så.

Hur gör man då?

För det första är jag väldigt tydlig med att i all marknadsföring separera loppisen från bokförsäljningen. Loppisen är en sak och bokförsäljningen en helt annan. Orsaken till att de sammanstrålar denna gången är att loppisen skapar ett bra tillfälle för att även ha bokförsäljning.

För det andra har mina böcker ett alldeles eget bord separerat från loppisen som står bakom de andra sakerna. Och priserna på böckerna står tydligt utmärkta redan från början.

För det tredje: Jag känner av vilken typ av personer som kommer in på garageuppfarten och tittar. Många är ju bara ute efter loppisfynd, och kollar snabbt av vad man har, och om de inte ser åt böckerna så nämner jag dem inte. Det är först när jag ser att de fastnar med blicken på roll-upen där det står Maria Richardsson, Böcker som känns som jag säger att jag är författare och om de är intresserade av att kolla in mina böcker så får de gärna göra det.

De flesta kollar in blädderexemplaren som står framme, och när de bläddrar berättar jag kort om böckerna. En del säger ”Vad intressant” och går sedan vidare, en del tar mitt visitkort, en del frågar i vilken bokhandel man kan få tag på böckerna. Jag svarar på deras frågor, men sedan handlar det helt om vad de gör efter det, för antingen går de och då nämner jag inte böckerna mer eller så stannar de kvar och bläddrar vidare i de andra böckerna och då berättar jag mer om böckerna. En del av besökarna var bara ute efter böckerna och de hoppade över loppisgrejerna och stegade direkt fram till bokbordet. Man får liksom känna av läget.

Så. Hur gick det då? Sålde jag några böcker på detta?

Ja. Det gjorde jag. Jag sålde av alla fyra titlar. Försäljningen gick över förväntan.

Jag gillar att visa upp mina böcker i olika sammanhang.

Jag har varit på fina hotell, på mässor av olika slag, på bibliotek, i bokhandlar, på café och på kvartersloppisen. Mina läsare är förstås alla olika, och därför är det en fördel att mina böcker får ta plats på olika ställen. Det är min tanke. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s