Gästbloggare: Anni Svensson

Anni 2

Varje månad sedan mars 2018 har jag haft en gästbloggare här på Marias Författarblogg. De flesta av mina gästbloggare har varit nya gästbloggare, men några av dem har faktiskt gästbloggat två gånger. Att följa andras författarskap, eller väg till författarskap är intressant och inspirerande. Vad har andra för drömmar och mål, och vad har de för metoder för att nå dit? Mina gästbloggsinlägg publiceras vanligtvis en av de sista dagarna i månaden, men den här gången har det dröjt lite längre, detta på grund av personliga skäl hos gästbloggaren. Som ni alla vet händer det ibland saker som man inte råder över, men nu idag den 9 juni publiceras maj månads gästbloggare. Hon heter Anni Svensson och har skrivit ett mycket inspirerande inlägg med en massa tips till dig med författardrömmar.

Här kommer Annis text:

Dröm inte det du vill göra – gör det du vill göra

Det var titeln på ett av mina allra första blogginlägg som handlade om hur och varför jag klev av på toppen av karriärstegen. Jag skrev för ett nätverk som hette Give it forward Jag minns hur jag tvekade. Tänk om ingen skulle vilja läsa? Tänk om någon skulle tycka det var dåligt? Tänk om, tänk om… På det viset malde tankarna runt och tvivlet viskade i mitt öra att ”det där kommer nog inte att gå så bra”. Tvivel är något som många skrivare känner då och då, och uppenbarligen även jag. Känner du kanske igen dig? Men! jag trotsade tvivlet och bestämde mig för att våga. Inlägget publicerades och inom ett par dygn hade det lästs, gillats av flera tusen personer. Jag trodde inte det var sant men det var sant, det var på riktigt.

Där och då började till stor del min skrivarresa på riktigt och jag vågade satsa på en egen blogg som snabbt fick en följarskara. Jag skickade krönikor som blev antagna av Allas veckotidning. Några noveller kom med i olika novellsamlingar, ett förlag gav ut min första e-novell En berättelse från ovan och så har det fortsatt.

Och vad vill jag säga med detta?

Om du vill något tillräckligt mycket, om du har en stark passion och tycker att något är väldigt roligt, till exempel att skriva. Se då till att skriva. Våga. Göra.

Mitt motto har under många år varit Ingenting är omöjligt, bara olika svårt. Det kan låta som en klyscha men för mig är det sant. Det mesta kräver hårt arbete men tycker man något är kul blir det oftast bra. Det krävs övning och övning såklart och det leder fram till nästa del, en fråga som jag ofta får: Om man vill skriva, hur börjar man?

Läs, läs och läs

För att kunna skriva bra behöver du läsa. Massor. Gärna i olika genrer. Jag vågar påstå att ju mer vi läser – desto mer utvecklas vårt eget skrivande. När jag läser får jag dessutom ofta många nya idéer. Besök ett bibliotek, andas in atmosfären, se på alla författare och all kunskap som finns där i hyllorna. Då får du kanske även inspiration på köpet.

“If you don’t have time to read, you don’t have the time (or the tools) to write. Simple as that.” /Stephen King

Skriv!

Skriv så ofta du kan och skriv det du vill skriva, inte det du tror att andra vill läsa. Skriv från hjärtat, skriv de berättelser som just du bär på och som du tycker är roligt och/eller givande för dig själv att skriva. Om du inte kommer på vad du ska skriva, skriv ändå. Skriv om alla tankar du bär på. Det kallas flödesskrivande och kan leda till något annat. Läs mer: Mina hemliga rum

Anmäl dig till en skrivutbildning

Min erfarenhet är att alla utbildningar ger något. Ny kunskap, erfarenhet, övningar, träning att ge och ta emot feedback och inte minst likasinnade skrivarvänner att bolla tankar och idéer med. En av kontakterna på en skrivutbildning ledde så småningom till ett medlemsskap i Fåröakademien där jag stolt sitter på stol nummer nio. Några av de utbildningar jag har gått kan jag varmt rekommendera:

  • Folkuniversitetet. Att skriva en bok, grund och Att skriva en bok, fortsättning. Dessa kurser finns inte kvar, men det finns numer något som heter Skrivarakademin som verkar bra. Min lärare vid dessa två distanskurser var Helena Laestadius Loman och hon finns inte kvar på Folkuniversitetet och håller inte längre kurser. Jag hoppas att hon börjar igen för hennes kurser var både bra och lärorika.
  • Att känna glädje i skrivandet. En kurs som genomförs i vackra Eringsboda i Småland (deltagare från hela landet) med författaren Kim M Kimselius. Kursen bygger på hennes bok Hitta glädje i skrivandet. Kursen finns i flera nivåer. Kim har även skrivarkurs på distans som också är bra om du vill genomföra studier helt i din egen takt. Kan varmt rekommendera Kims kurser som både gett mig självförtroende, nya insikter och kunskaper. Kim är kunnig men också en fantastiskt peppande människa.
  • Kreativt skrivande, Linnéuniversitetet. Den utbildning jag läser just nu på halvfart, distans. Två gånger per termin är vi på universitetet och allt övrigt görs på distans. En fantastiskt rolig och utmanande utbildning där jag nu snart är klar med det fjärde året och hoppas kunna fortsätta de femte och sista året. Vill du satsa ordentligt på författarskapet och lägga ner en hel del tid är detta utbildningen för dig. Du söker in med inträdesprov.

Läs böcker om att skriva

Ett av mina fem bästa tips är den redan nämnda Att hitta glädje i skrivandet av Kim M Kimselius. En bok som du kan sträckläsa från början till slut eller använda som uppslagsbok. Du får lära dig allt om att planera, strukturera och skriva en bok.

  • Mitt andra tips är Så gör jag – konsten att skriva av Bodil Malmsten. Ger både inspiration, nya infallsvinklar och en massa annat bra.
  • Mitt tredje tips är Att skriva – en hantverkares memoarer av Stephen King
  • Om du vill ha mer praktiska övningar redan från början kan jag rekommendera Min roman – en steg för steg guide till att skriva en bok av Nico text.
  • Det femte tipset är Skrivandets sinne av Elisabeth Rynell. En fin bok om hur en skrivande människa kan tänka och känna. Mycket igenkänning och en av de bättre böckerna jag läst om en författares insida.
  • När du kommit till redigering så läs Sissela Myrups bok Steg för steg till ett perfekt manus

Läs även boken Lev Kreativt – hur du utvecklar ditt skapande jag i tolv steg av Julia Cameron för värdefull inspiration och läs skrivarbloggar (googla skrivarbloggar!) De kan också ge inspiration och bra tips. Ett bra exempel och min favoritblogg är Debutantbloggen.

Avsätt tid

Lättare sagt än gjort men det är som med allt i livet. Om du inte avsätter tid för vissa saker blir det aldrig gjort. Jag har minskat tv-tittandet drastiskt. Bara där har jag fått en hel del tid. När kan du planera in skrivtid? Det kanske kan vara en till två timmar i veckan till att börja med? Lite är alltid bättre än inget.

Öva, öva och fortsätt öva. Timme efter timme, sida efter sida. Det finns många bra skrivövningar att googla fram och kanske återvänder jag (om Maria låter mig) för att berätta mer om det, om hur man hittar inspiration och om hur det rackarns tvivlet kan övervinnas.

Skriv, skriv och följ gärna min blogg på annisvensson.com

Tjing!

/Anni

annis-bild-fb-851x315

En tanke på “Gästbloggare: Anni Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s