Gästbloggare: Sabine Mickelsson

Idag är det den 31 mars, och det är dags för inlägget från månadens gästbloggare.

Mars månads gästbloggare heter Sabine Mickelsson och hon skriver idag om ”Konsten att skriva bättre fantasy.”

2020 novelldebuterade Sabine med Hemligviken (Sommarmystik, Nohiding Förlag). Därefter duggade publiceringarna tätt. På ett år blev det sju noveller i sex antologier.

Just nu skriver hon på flera längre projekt, för såväl barn som vuxna. 

Här kommer Sabines text:

*

Konsten att skriva bättre fantasy

av Sabine Mickelsson

Tack Maria för möjligheten att gästblogga hos dig! Jag tänkte jag skulle försöka mig på några skrivtips, mixat med min personliga författarresa.

Precis som många andra skrivglada, har jag läst och författat flitigt sedan jag lärde mig alfabetet. Under tonåren skrev jag mycket på känsla, episka äventyr med starka hjältinnor. Därefter tog det stopp. Det blev alltför mycket akademisk text och lusten att skriva dog bort. Tack och lov hittade jag tillbaka till den för några år sedan, tog mig i kragen och anmälde mig till en skrivarkurs. Och en till … och en till. Jag fortbildar mig fortfarande, det går liksom inte att få för mycket av det goda!

När jag återfann skrivlusten, trodde jag att jag ville fortsätta där jag slutat. Men det kändes inte rätt. De stora världarna växte sig för stora, invånarna kändes för klyschiga, språket för stelt. Lösningen? Jag började leka med olika stilar och genres … och fann att jag fortfarande gillade fantasy, men i ny tappning. Fartfyllda berättelser för unga vuxna, första person presens (ett stilgrepp jag aldrig vågat mig på tidigare) och mer fokus på inre konflikter. Resultatet ledde till min första publicering, ja, det blev till och med sex publiceringar på ett år. Plus att en veckotidning hörde av sig om noveller. Jag kan inte riktigt fatta det, att jag får leva min dröm, att jag får skriva och att det finns någon därute som vill läsa mina berättelser.

Om jag zoomar ut litegrann från mig själv, och istället vänder blicken mot de verktyg som hjälpt mig bli en bättre författare. Mer specifikt, en bättre fantasyförfattare.

Det allra viktigaste jag lärt mig (och det här är något jag tror att många skrivande själar kan ha nytta av) är att temat är kung. Inte handlingen. Temat. För att ge ett konkret exempel: tidigare fokuserade jag på äventyret, miljön, protagonistens väg från A till B. När jag nu påbörjar ett nytt skrivprojekt, funderar jag istället på temat. Själva grundtanken med berättelsen. Dess nyckelord. Säg att jag vill skriva om ofrivillig ensamhet. Hur genomsyrar temat texten? Har jag en ofrivilligt ensam huvudkaraktär? Vilken är den inre konflikten? Vilka hinder måste karaktären klättra över för att hitta ett sammanhang? Det krävs stort mod att kasta sig ut i en obekväm situation där man möter andra, att öppna sig själv för någon man inte riktigt känner.

Något annat jag lärt mig, är att ifrågasätta. Varför utspelar sig så mycket fantasy i någon slags medeltida europeisk bubbla (eller, om vi tar en annan genre, mordgåtor som löses av en alkoholiserad småstadspolis)? Varför är så många vita och heterosexuella? Varför finns det bara en handfull städer utplacerade långt ifrån varandra på kartan, som oftast har kustlinjen mot väst? Varför ser alla alver likadana ut? Varför finns det alltid en drake med i berättelsen? Och så vidare. Inget av det här behöver vara någonting dåligt (så länge andra författare introducerar variation, ex. regnbågsfantasy). Det finns en trygghet i det välbekanta, och en målgrupp som gärna läser den här typen av texter. Men det är något att fundera över. Hur ser din värld ut om du låter dig inspireras av japanska legender istället? Eller av något du är uppväxt med, ex. lokala myter? Gör berättelsen trovärdig. Hur fungerar ekonomin, vägnätet, avfallshanteringen? Finns där magi, och vilka konsekvenser har det om man använder den? Vad har dina karaktärer för bakgrund (historia, mytologi, kultur) och vilken framtid tror de på (vart strävar de, bygger de nytt, gör de sig redo att förändra skolsystemet, välja en ny ledare, kämpa för klimatet)?

Allt det här är bra att tänka på, oavsett du bygger en fantasyvärld eller skriver om din hemstad på 1800-talet. (Bonustips! Infodumpa inte. Du som författare sitter på all tänkbar och otänkbar information, kom ihåg att sålla, välj vilka detaljer du smyger in i texten. Kanske kan du stryka raden om hur vattenförsörjningen fungerade för 700 år sedan i din fiktiva stad? Långa textstycken som svämmar över av information riskerar få läsaren att lägga ifrån sig boken.)

Att skriva, fantasy och andra genres, är ett sätt att förstå omgivningen. Hur samhället fungerar, hur vi vill att det ska fungera. Relationer. Känslor. Det är nog därför jag ställer mig vid datorn så ofta jag hinner, öppnar ett nytt dokument, nyfiken på hur världen ter sig i mina karaktärers ögon.

Hur tänker du? Vilka teman är viktiga för dig, vilka frågor vill du utforska? Kom ihåg, våga pröva olika stilgrepp (ex. byta perspektiv eller tempus), våga testa nya genres. Du blir kanske överraskad!

Hoppas du fick några konkreta tips med dig på vägen, och lycka till med skrivandet!

Länkar:

Instagram: @authorsabinem

Facebook: https://www.facebook.com/authorsabinem

Hemsida: https://www.sabinemickelsson.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s