Hur ska man börja när man skriver en bok?

En fråga som jag alltid får på mina skrivarkurser är hur man ska börja när man skriver en bok.

Följande två frågor brukar jag också få:

Måste man börja på sidan ett?

Måste man ha hela storyn klar innan man börjar?

För det första vill jag säga att ordet måste känns fel i sammanhanget. Du måste nämligen ingenting. Det är DIN bok och därför är det du som bestämmer hur den ska skrivas!

Om du ska skriva en hel bok, som ju består av väldigt många ord och väldigt många sidor så är det förstås en stor fördel om du har funderat igenom din story ordentligt innan. Det är ju synd att skriva 60 sidor och märka att det inte finns något mer att tillägga. Därför är det en fördel att skriva ett synopsis. Ett synopsis är en sammanställning av vad som ska hända i boken och vilka karaktärer som ska vara med.

Ett synopsis kan vara väldigt omfattande och du kan lista varenda bikaraktär och varenda scen du vill ha med, men ett synopsis kan också vara väldigt enkelt och bestå av några få meningar.

Du kan också välja att följa ditt synopsis till punkt och pricka, eller låta det förändras efterhand.

Och angående om man ska börja med att skriva början i boken så är det helt upp till dig själv.

Fundera över vad du vill börja med och varför. När jag skriver mina böcker börjar jag helt enkelt med en scen jag känner för att skriva oavsett om den scenen kommer att bli början på boken eller inte.

En del lägger ner oerhört mycket tid på att fundera över den perfekta början på boken, vilket gör att tiden går och går utan att något blir skrivet.

Mitt tips är att börja skriva oavsett om du har en perfekt början eller inte. En dag mitt i ditt skrivande kommer du nog att känna vilken av dina scener som ska bli den första och hur du ska formulera den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s