Tre av mina bästa skrivtips

I januari 2018 publicerades en intervju med mig i Allers. Fokuset i intervjun var på hur man skriver en bok, och jag fick ett helt uppslag på mig att berätta om den saken. Då hade jag endast släppt en bok, Den blomstertid nu kommer, så artikeln handlar om hur den kom till, blev skriven och till slut utgiven.

Reportern bad mig lista mina tre bästa skrivtips. Det där är svårt. Inte att komma på tre skrivtips, men att komma på de tre bästa. Det finns ju så många skrivtips, och väldigt många av dem är bra på olika sätt. Så jag kan inte säga att detta är de allra bästa, men det är i alla fall tre bra skrivtips som jag kom på just där och då. Här är mina skrivtips:

  • Ge inte upp! Det här är ett viktigt tips. Det kommer förmodligen stunder av motgång när du skriver din bok. När du känner dig motarbetad. När orken tryter. När ingen stöttar dig. Men det är just då du måste hålla i för att få boken färdigskriven! Samma sak när du har skickat boken till förlag och refuseringarna börjar komma. Är du verkligen redo att ge upp då, eller orkar du lägga i en högre växel? Svaret vet bara du själv, det är bara du som i det läget kan bedöma hur bra boken är och hur viktigt det här är för dig.
  • Om tiden är problemet – schemalägg! Den blomstertid nu kommer skulle aldrig blivit skriven om inte jag schemalade mina skrivtider i samråd med min man. Om du lever i en relation måste du nämligen göra det i samarbete med den personen. Jag och min man jobbade båda heltid en stor del av den här perioden när boken blev skriven, och min skrivtid en kväll i veckan var helig för mig. Under den tiden fick han fixa mat, ta hand om barnen och sköta övrig markservice. Och jag var också väldigt disciplinerad under min skrivtid, när jag hade skrivtid så skrev jag!
  • Blir din bok inte antagen av förlagen – Anlita en lektör för professionell bedömning och råd. Det här hände mig. Jag var fast i ett läge där jag kände att jag hade en verkligt bra bok, men förlagen hade sagt nej. Jag förstod att jag behövde bearbeta om boken på något sätt, men jag hade ingen aning om hur jag skulle göra det. En lektör går inte in i ditt manus och gör ändringar åt dig, en lektör kommer bara med förslag på ändringar. Men hon eller han har en helhetssyn som du förmodligen saknar. En lektör går igenom alla delar av manuset och kan lista dina styrkor och svagheter som författare. Och de här styrkorna och svagheterna är viktigt att ha koll på när du ska arbeta om. En lektör är inte en garanti för att du ska bli antagen av förlag men hon eller han får dig att lättare se vilka ändringar du behöver göra innan du skickar till förlag.
En stund av lycka!

Bild från min bokrelease med boken Den blomstertid nu kommer. Samma bok som just nu är nominerad till årets ljudbok i ungdomskategorin på Storytel Awards! 😀

Foto: Ola Hendberg

*

Här kan du läsa artikeln från Allers: Intervju med mig i Allers! – Maria Richardsson (mariasforfattarblogg.com)

Här kan du rösta i Storytel Awards: Voting Categories Archive – Storytel Awards Sweden

Och vill du boka mig som lektör eller veta mer om hur jag jobbar som skrivarcoach så kontakta mig här: Kontakta mig – Maria Richardsson (mariasforfattarblogg.com)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s