Sanningen om en författares ekonomiska verklighet.

En av de vanligaste frågor jag får som författare är ”Kan du leva på det än?” tätt följd av frågan ”Hur mycket pengar har du fått in hittills?”

Sölve Dahlgren är författare, journalist och chefredaktör för Boktugg och han har idag lagt ut ett mycket intressant inlägg på just Boktugg om hur den ekonomiska verkligheten ser ut för författare i Sverige. För mig är det inga nyheter, man lär sig rätt snabbt hur verkligheten ser ut när man har varit med ett tag. Men det är sannerligen ingen munter läsning,

Kortfattat kan man säga att man behöver sälja mellan 50 000 och 100 000 böcker per år för att kunna ta ut en svensk medianlön varje månad enbart från sin bokförsäljning.

Artikeln hittar du här: www.boktugg.se/2021/01/31/sa-manga-bocker-maste-en-forfattare-salja-for-att-fa-ihop-en-heltidslon/

Så. Varför utsätter jag mig för detta? Varför väljer jag att fortsätta?

Svar: Även de som idag tjänar massor på sina böcker har börjat någonstans, och jag tänker positivt. Så länge jag går framåt är allt möjligt! Och just detta, att skriva böcker, är utan tvekan det roligaste jag jobbat med någonsin, så självklart är det här vad jag tänker fortsätta med!

Hur gör jag då för att få in pengar?

Svar: Det är inte bara bokförsäljning som ger pengar. Från de flesta traditionella förlag får man förskottsroyalty när man skriver kontrakt. Just nu i Coronatider ligger ju alla inbokningar nere, men jag hoppas förstås på att längre fram bli inbokad på betalda författarbesök och olika typer av föreläsningar igen. Jag hoppas också att min skrivarkurs på Studiefrämjandet kommer igång längre fram under året, och jag får regelbundet uppdrag i firman som lektör och författarcoach. I övrigt är det sidoinkomster som gäller.

Och framförallt- Positivt tänkande! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s