Den blomstertid nu kommer skulle med fördel kunna användas i undervisningen på högstadiet och gymnasiet.

Många har sagt till mig att de tycker Den blomstertid nu kommer borde bli en bok som diskuteras på högstadiet eller i ungdomsgupper av olika slag och jag har alltid fått höra att igenkänningen är så hög.

Boken handlar om fyra 15-åriga tjejer och jag tror den skulle passa allra bäst för åk. 9 och gymnasiet.

Min tanke är att eleverna läser boken och att man sedan kan diskutera svåra ämnen på ett enklare sätt, dvs att diskutera utifrån karaktärernas situation istället för elevernas egna situation. På detta sätt kan man diskutera psykisk ohälsa, värdegrundsfrågor, skolans hierarki, sexuella övergrepp, missbruksproblematik, mobbing och självskadebetende.

Detta är som sagt något jag tror skulle kunna bli bra, men jag har inte jobbat aktivt för att lansera boken i de sammanhangen än. Och det beror förstås på att det kommer annat emellan. Och annat i det här sammanhanget innebär andra böcker. För som författare måste jag ju hela tiden blicka framåt, och själva skrivandet är ju förutsättningen för författarskapet.

Idag när jag morgonscrollade på Facebook hittade jag en intressant artikel på just detta ämne, kring precis mina tankar, en artikel från tidningen Grundskolläraren.

Kolla här:

Hon vill att skönlitteratur tar plats i skolans alla ämnen | Grundskolläraren (lararen.se)

Intressant att läsa att det det faktiskt finns ett intresse för detta i skolans värld. När jag kollade upp tidningen såg jag att målgruppen för tidningen är lärare på låg och mellanstadiet, men artikeln i sig borde ju vara lika intressant för lärare även på högstadiet.

*

Här nedan kan ni se relevanta kommentarer som jag har fått på boken:

”Jättebra bok, kan relatera till mycket i de olika karaktärerna.” 16-årig tjej

”Lägg Den blomstertid nu kommer av Maria Richardsson på minnet. Den är kvick, berörande och en mycket stark bok som är svår att lägga ifrån sig. Jag hoppas att den får stor framgång hos de unga läsarna. Boken tar upp svåra ämnen som man mycket väl kan lyfta fram och ha en diskussion kring. Mobbning, krav och viljan att passa in. Svåra ämnen att läsa om men den har ett lättsamt språk som gör att man inte glömmer den så lätt. ” Agnetha Lundebring Jönsson

”Så mycket tankar som kom upp. Jag hoppas kunna använda den i ungdomsgrupper och diskutera med dem samt i tonårsföräldragrupper. Mycket gripande och tänkvärt skrivet! Ann-Sofie.

”Gripande, stark och fängslande!” Jenniesboklista

”En mycket tänkvärd och gripande ungdomsroman.
Richardsson skriver ungdomligt och lättförståeligt. Hon besitter även en
otrolig förmåga att leva sig in i karaktärernas tankar, känslor och agerande.
Berättelsen känns väldigt trovärdig och realistisk. Dessa tonårstjejer finns
fortfarande bland oss och till och med i oss. De är någon vi kan känna en viss identifiering med, oavsett om det är Sussi, Linda, Anna eller Sofi.
Även om boken utspelar sig på 80-talet så känns berättelsen aktuell och skulle sätta ord på många ungdomars tankar och känslor idag. Boken förtjänas att diskuteras i klassrummet, då många kanske finner självinsikt, tröst eller en tankeställare.” Boksyster

Den blomstertid nu kommer är en god debut med ett grepp där flera får komma till tals och där det förmedlas att ”tillståndet” i nian inte behöver
vara för evigt. Även om man tror det.”
 BTJ. Lektör: Annakarin Lindberg. (BTJ-häftet nr 23, 2017.)

Den blomstertid nu kommer är välskriven.
Historierna som berättas är berörande, jobbiga och engagerande. Jag började tänka på Jonas Gardells bok ”Ett ufo gör entré” då den precis som denna bok handlar om mobbing. Boken är läsvärd och ger läsaren en stor upplevelse.
Till och från kunde jag inte sluta läsa då jag verkligen ville följa
karaktärerna.”
 Joakim, bibliotekarie, Enköping.

”En trovärdig högstadieskildring. Tidsperioden är
nian och boken slutar med att allt leder upp till skolavslutning. Ovanligt att få följa fyra olika karaktärer (Den lite osynliga som vill vara subkultur men inte riktigt vågar, Den mobbade, Den populära / snygga och Den som hoppat av skolan och umgås med alkisar.) Skickligt att hålla intresset uppe för alla karaktärerna och väva ihop deras öden utan att det blir för klyschigt.”
 Louise Halvardsson, Författare och poet.

”En mycket välskriven och trovärdig berättelse om
karaktärer som flyttas ut ur texten och rakt in i mitt hjärta. Du är så
träffsäker i varje karaktär, vem som helst känner igen sig i någon av dem. Det är precis så här det är på varenda högstadieskola i hela Sverige. Precis såhär, vare sig det är 80-tal eller nutid, man känner verkligen igen sig.” 
Sara Olsson, lektör, Manushjälpen.

”Jag sträckläste boken, kunde inte lägga ned den. Så fint skrivet och bra skildrat, med ömsom ömhet ömsom smärta genom hela boken och genom alla dess personer. Det finns så många olika djup och nivåer i din berättelse. Du skildrar trasighet och sökande i olika former och jag får följa med in i det mest smärtsamma hos de alla. Ser fram emot uppföljaren.” Anna

”Jag har sträckläst den för det kändes omöjligt att lägga den ifrån sig.” Lehna

”Karaktärerna i boken har du verkligen gett liv till, en spännande och ibland väldigt känslosam läsning! Jag tycker du lämnar en påminnelse till läsaren om att man inte ska döma andra människor, för vi alla har olika
livssituationer och förutsättningar
. Thea

En tanke på “Den blomstertid nu kommer skulle med fördel kunna användas i undervisningen på högstadiet och gymnasiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s