Lektörsläsningsfredag.

Jag jobbar som skrivarcoach i min firma, och lektörsläser också hela manus emellanåt.

Som just nu exempelvis.

De manus jag hittills har fått äran att lektörsläsa har varit skrivna på helt olika sätt, och det är förstås väldigt intressant.

Det är något jag hela tiden har i bakhuvudet, att det är just deras sätt att skriva som står i fokus. Det handlar ju om att jag ska hitta möjligheter för deras manus att lyfta, men inte genom att försöka få dem att skriva om för att skriva sin bok på samma sätt som jag skriver böcker.

Jag har mitt sätt att skriva på, och andra människor har sitt sätt att skriva på. Det gäller att hitta ”plusen” i deras sätt att skriva, samtidigt som det också handlar om att hitta ”minusen” i deras sätt att skriva, för ju mer man känner till om sin egen författarröst och jobbar utifrån den desto bättre blir texten.

Kortfattat kan man väl säga att lektörsläsning handlar om att hjälpa till att öka plusen och minska minusen. Men också förstås om att bedöma helheten, att se om allt hänger ihop, och om inte: att komma med förslag till hur man ska få texten att hålla ihop.

Och samtidigt som jag försöker få någon annans text att bli bättre, så gör lektörsläsningen att jag även reflekterar över mitt eget sätt att skriva. Över mina egna ”plus” och ”minus.”

Det är viktigt att fundera över den saken ibland.


Kaffemuggen. Ett viktigt tillbehör.
Både till lektörsläsning, och när jag skriver själv.

Läs mer om mina skrivartjänster här: Marias Författartjänst – Maria Richardsson (mariasforfattarblogg.com)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s