Sedan jag startade bloggen 2017 har jag vid varje årsskifte summerat ett inlägg om mitt författarår. Dels för min egen skull, för att det gör att jag får lättare överblick över min situation, men mycket också för att det kan vara intressant för er som skriver själva och drömmer om att bli författare.
2020 har som ni alla vet varit kraftigt påverkat av pandemin, från mars och framåt, här skriver jag om hur det har påverkat mig som författare. För det har ju verkligen påverkat. Förstås.
*
Början av året handlade mycket om att få ihop min bok Gryningsdåd, som från början hette Gryningsskytten. Det mesta var skrivet, men redigeringen och researchen var ett gediget arbete. Och att slarva med redigering och research är inte okej, det är ju just redigeringen som slipar boken och får den att sticka ut.

Här ser vi en bild från just researchen. Jag läste på en hel del om Skaraborgs Regemente P4, och hade också kontakt med kommunikationsansvarig där för att få vissa detaljer rätt.

Under 2020 fick jag också iordning på mitt författarrum, det är en enorm fördel att ha ett sådant rum. Att ha ett bord fullt med post it-lappar och ägna sig åt att pussla ihop alla scener kan ta tid, och därför är det förstås bra om lapparna inte är i vägen för någon annan eller behöver städas iordning på efter några dagar. Bilden är suddig med flit för att ni inte ska se vad som står på lapparna eftersom texten avslöjar hela boken.
De olika färgerna markerar olika perspektivpersoner. När man ser scenerna på det här sättet blir det lättare att få ihop spänningen tycker jag. En hel del tid ägnade jag exempelvis åt att testa olika varianter.
Vad händer om scen 23 och 39 byter plats exempelvis, vad gör det för skillnad för själva storyn och för spänningen i boken?

Ytterligare en bild från mitt författarrum.
Vad ska man ha på väggarna i ett sådant rum?
Svaret på det är förstås att du ska sätta upp sådant som lockar fram din skrivarlust och ger dig energi.
De här är tavlor med recensioner och läsarkommentarer jag har fått, och att kolla in de tavlorna ger mig oerhörd energi och lust att skriva! (Dessa tavlor är endast kommentarer som rör min första bok, så jag skulle behöva uppdatera dem så de har kommentarer på alla mina fyra böcker.)

Hm. Ja, sedan jag började skriva kriminalromaner har sökhistoriken blivit värre och värre. Tur jag har böckerna att visa upp som ”bevis” på varför jag har sökt på vissa saker …

Stadskarta över Skövde. Eftersom mina deckare utspelar sig i Skövde har denna karta varit viktig under skrivandets gång.

Karta över Skövde med omnejd. Gryningsdåd utspelar sig en del runt centrala delar av Skövde, men också ute i Södra Ryd och på småvägar runt Stenstorp. Bland annat. Och då är det viktigt att ha koll på avstånd och svängar.
*
I början av året släpptes ett avsnitt om mig och mitt skrivande i Skrivradion med Jeanette Niemi. Det avsnittet kan du lyssna på här:
#126 Skrivradion: Maria Richardsson – Skrivradion – Lyssna här –
Och allt blir återfött (som släpptes i september 2019) började bli mer och mer inköpt till biblioteken i början av 2020, vilket förstås var glädjande. Här en bild på boken från Majornas bibliotek. (Den blomstertid nu kommer finns också på Majornas bibliotek, men var utlånad vid tillfället.)


2020 innebar att jag debuterade både som deckarförfattare och ljudboksförfattare med Våroffer. (Mina två första böcker är i genren unga vuxna, och fanns då endast som pappersböcker.) Min deckardebut innebar också ett nytt förlag för mig, Lind & Co.
Jag kände mig överlycklig när Våroffer i början av februari hamnade på listan ”Mest efterlängtade” på Storytel och sedan började klättra uppåt!

Februari innebar också att jag deltog i SmålLit bokmässa i Jönköping för tredje året. Just då hade man bara hört om ett konstaterat fall av Corona i Sverige. Inte anade man då hur det skulle bli …

Under året märkte jag också av ett större intresse för att anlita mig för skrivartjänster i min firma, bland annat var jag inblandad i ett mycket intressant projekt som författarcoach som blev mer omfattande än vad tanken var från början.

Tidningarna skrev om mig vid flertalet tillfällen under året, visar några exempel här nedanför:





Artiklarna ovan är från SN, SLA och Kommunalarbetaren.
*

Den 9 mars släpptes Våroffer, och det var verkligen som en ny värld öppnade sig. Allt gick så mycket snabbare med en ljudbok, och Våroffer fick höga siffror redan från början!
Den 10 mars (dagen efter släpp) hade Våroffer 41 betygsättningar på Storytel och innan månaden var slut hade den över 1.000 betyg satta!
Våroffer var under de första veckorna flitigt frontad i olika boktipskategorier både på Storytel, BookBeat och Nextory!
Att få recensioner när det gäller pappersböcker tar ofta sin tid, men på Storytel rasade recensionerna in! Och sedan fick jag en hel del recensioner på Instagram.
Här ett exempel på en av Instagram-recensionerna:
Betyg: 5 av 5
”Ända från början och hela vägen rakt igenom är den här boken riktigt spännande. Det är intressant och ovanligt att boven får så stort utrymme, och man lockas att sympatisera med honom för att syftet med hans brott är så behjärtansvärt. Fast samtidigt helt psycho såklart! Don’t get me wrong.
Egentligen är det en vanlig deckare med brott/motiv/kriminalare osv, men det stora fokuset på kringpersonerna (inte bara själva problemlösningen) gör att boken skiljer sig från andra och placerar den snarare i genren spänningsroman än renodlad deckare.
En mycket bra bok som gör att man sugs in och vill veta mer och mer.” /Anna Green på Annas Läsdagbok
Här är länken till recensionen och bilden nedan är från Annas recension: https://www.instagram.com/p/B-XtTaCJgqs/

Under mars klättrade Våroffer till 3:e-platsen på Storytels topplista!
Bild nedan:

Jag var medlem i olika ljudboksgrupper på Facebook och ni kan ju tänka er känslan jag fick när jag plötsligt snubblade över inlägg likt detta från för mig totalt okända människor:

Jag hittade inlägg där folk diskuterade MIN bok och rekommenderade den för andra, och det dök upp kommentarer som denna:
”Det var skönt med en deckare utan de stereotypa poliserna som dricker fulkaffe och glömmer pistolen titt som tätt.” /Linda
Situationen med Corona blev ju mer och mer påtaglig längre fram på våren, och jag provade på att göra egna små korta filmer för att nå ut på andra sätt än genom bokmässor och fysiska besök. Filmen nedan är ett exempel på det:
Min andra deckare blev till slut klar och jag fick kontrakt på den som ljudbok, även den på Lind & Co, och titeln ändrades från Gryningsskytten till Gryningsdåd och det här snygga omslaget togs fram:

Kulturopportunisten specialiserade sig på Nordic Noir och startade en You Tube-kanal, och gjorde flertalet korta filmer om just detta, en av filmerna som gjordes var om mig och mina skrivtips. Filmen kan ni se här nedan och här finns också länk till kanalen om ni vill kolla in alla andra filmerna:
Länk till Nordic Noir: Nordic Noir – YouTube
Jag är textförfattare, och 2020 hamnade en av mina texter för första gången på Spotify! 🙂
Låten heter ”They tell me”och är med gruppen My Sweetest Punch.
Musiken är skriven av Rickard Linde.
Min första låt på Spotify!!!
Häftigt!!!
Här kan du lyssna på låten:https://open.spotify.com/album/0myYUGivYsH3fnwy1UtmmI?si=9ieLcOVcTmej44wVjnNh_A

2020 blev det samarbete och två påskrivna kontrakt med WAPI, Word Audio Publishing. Äntligen skulle mina två böcker Den blomstertid nu kommer och Och allt bli återfött bli ljudböcker och e-böcker, något jag hade hoppats på länge!
Den första ljudboken släpptes i juni och den andra i juli, och båda har Malin Molin som uppläsare, och hon passar perfekt för böckerna!
Det är stor skillnad på att släppa deckare och böcker för unga vuxna, vilket jag blev tydligt påmind om när ljudböckerna släpptes. De som har lyssnat har gett jättefina betyg och recensioner … men det är betydligt svårare att nå ut.
Jag är mycket glad över att böckerna nu släpptes även i det här formatet, det känns viktigt att mina läsare kan välja själva hur man vill läsa en bok.
Nytt förlag innebar nya omslag, så här såg omslagen till ljudböckerna ut:
Författarföreläsningarna jag var inbokad på fick ställas in på grund av Corona, och jag fick tänka om när det gällde mycket. Stadsbiblioteket bad mig skicka en digital hälsning till mina läsare, och så här såg den ut:
Som sagt. Våroffer hade jättefina siffror under hela året. Och jag fortsatte hitta intressanta inlägg om min bok i olika grupper, som denna:
”Vill uppmärksamma er på Våroffer av Maria Richardsson. Hon ljudboksdebuterade ungefär samtidigt som Camilla Läckberg släppte sin Vingar av silver.
Läckberg har hela mediasverige i ryggen, Maria Richardsson fixar sina lyssnare och sitt betyg alldeles själv.
Ställningen på Storytel just nu:
Våroffer: 1797 lyssnare. Betyg: 3.91
Vingar … 8805 lyssnare. Betyg 3.84
Bara att gratulera Maria Richardsson till den bedriften!”
En av kommentarerna till inlägget lyder såhär:
”Läckberg går på gamla meriter. Maria Richardssons bok var mer läsvärd!”
Jag har inte läst Camilla Läckbergs böcker, och kan därför inte kommentera dem. Men som en bästsäljande deckarförfattare så är hon förstås en förebild för mig, och att överhuvudtaget bli omnämnd och jämförd med henne känns ju rätt häftigt måste jag erkänna! 🙂
*
Bloggen fyllde tre år, vilket jag blev påmind om:

Så äntligen fick jag kontrakt på Våroffer även som pappersbok och e-bok, detta på Joelsgården Förlag! Jag var jätteglad och här nedan kan du se en intervju med mig som ligger på förlagets hemsida.
Det vanligaste när man jobbar med förlag är att allt tar ,mycket längre tid än vad man tror. Men så var det verkligen inte med Joelsgården Förlag. Allt gick väldigt snabbt och Våroffer släpptes redan i oktober, och ett nytt omslag togs fram för pappersboken och e-boken. Så här såg det ut:

2020 var också året när jag blev invald i Författarcentrum Väst!

Författarcentrum förmedlar författare till skol- och biblioteksbesök, skrivarverkstäder, litteraturfestivaler, uppläsningar, inspirations- och studiedagar med mera. Sveriges Författarförbunds minimirekommendationer för arvoden tillämpas.
Så nu är det lättare att boka in mig som författare till olika evenemang på skolor, på bibliotek och andra ställen.
Den som vill boka in en författare gör det här: https://ff.forfattarcentrum.se/
Och här hittar du min alldeles egna sida: https://ff.forfattarcentrum.se/forfattare/4643/Maria_Richardsson
*
Jag hittade intressanta inlägg även om mina ungdomsböcker i ljudboksgrupperna, som detta:

E-boken till Våroffer hamnade rätt snabbt på olika biblioteks e-bokslistor, och det var spännande att följa de där listorna, särskilt när den låg på tre-i-topp förstås! Och en dag toppade jag helt plötsligt listan i Mullsjö.
Nr 1!
Hur häftigt som helst!

Mycket tråkigt och ledsamt. Men det är ju så det är.

Längre fram på året passerade jag 2.000 betygsättningar på Storytel, och fick veta av förlaget att jag just då låg på över 8.000 streamningar. Hur mycket det låg på vid årsskiftet vet jag inte.

Storytel summerade årets mest lyssnade inläsare och Gunilla Leining tog förstaplatsen, vilket förstås känns jättekul eftersom det är hon som läser in min deckarserie!
När även BookBeat summerade sina siffror under året vann Gunilla Leining även där!
Att Gunilla Leining är den uppläsare som flest personer väljer att lyssna på är förstås en jättefördel för Våroffer och kommande Gryningsdåd, och lite av en seger även för mig och de författare som har Gunilla Leining som inläsare eftersom många väljer böcker efter just inläsare!

I princip alla bokmässor var ju inställda, men en del ställde om och körde andra upplägg. Som Bollnäs Bokmässa. Bollnäs Bokmässa blev digital, och alla författare som ville vara med där skapade sin monter genom att skapa ett inlägg innehållandes bild och text i gruppen Bollnäs Bokmässa. Mässan bytte senare namn till Digitala bokmässan.
Min monterbild såg ut så här:

Jag fick kontrakt på Gryningsdåd på Joelsgården Förlag, som ville ge ut även den som pappersbok och e-bok. Om jag tyckte det hade gått snabbt med utgivningen av Våroffer så var det ingenting mot processen med Gryningsdåd. Den släpptes bara två månader efter att Våroffer hade släppts som pappersbok. Detta innebär att med Våroffer släpptes ljudboken först, men med Gryningsdåd blev det tvärtom. Och om det kommer att vara positivt eller negativt för bokförsäljningen kommer jag väl att kunna se först nästa år.
Så här ser omslaget till pappersboken/e-boken ut:

Jag fick vetskap om att jag nu fanns med i Alex Författarlexikon och Alex Deckarlexikon.

Vad är då Alex Författarlexikon?
Alex Författarlexikon är ett lexikon över skönlitterära författare från hela världen.
Vad är Alex Deckarlexikon?
I Alex Deckarlexikon finns utökad information om nära 1 000 deckarförfattare från hela världen.
Här hittar du länken till Alex författarlexikon: https://www.alex.se/
Så här fint beskrivs mina två första böcker på min sida:

Våroffer köptes in till flera bokhandlar runtomkring Skövde, kolla in här nedan hur snyggt skyltad den är på Akademibokhandeln i Skövde:

Gryningsdåd finns med på ett hörn i Lind & Co:s Vårkatalog. 🙂

Så här ser den sidan ut.

Jag och Annette Brandelid (författare till af Hjo-deckarna) höll en digital föreläsning på temat ”Deckare – Mys eller Rys.”
Sändningen skedde i samarbete med Sv Skaraborg och deras ”Bokmässa blir bokhöst.” Här kan du läsa mer om detta: https://www.sv.se/avdelningar/sv-skaraborg/nyhetslista-skaraborg/bokmassa-blir-bokhost/
Denna föreläsning är något vi gärna utökar och pratar mer om i olika sammanhang längre fram.

Våroffer toppade försäljningsstatistiken på Joelsgården Förlag under oktober:

Nästan allt som inte var digitalt blev inställt, men Knistad Julmässa ställde om istället för att ställa in, vilket jag om mina två författarkollegor som skulle vara med som utställare där var glada för. Det blev en kall lördag och en kall söndag eftersom vi stod utomhus, och mässan var upplagd som en promenad så varje sällskap höll lämpliga avstånd mellan varandra och jag sålde massor av böcker!

I mitten av december släpptes Gryningsdåd, pappersboken, lagom till julhandeln.
Jag hade julerbjudande på mina böcker, och många nappade.

Tror att det var extra intressant detta år eftersom folk försökte undvika att gå i affärer. En hel del var det som fick Gryningsdåd i julklapp. 🙂
Bilden nedan visar Gryningsdåds placering på Akademibokhandeln i Skövde.

Jag och Annette Brandelid igen.
Vi hade gemensam signering på Gusto Classico i Hjo strax innan jul. Det fungerade att hålla avstånd tack vare att det är en stor lokal, men inte var det detsamma att signera under Corona som i vanliga fall. Väldigt trevligt hade vi det i alla fall. 🙂

I mitten av december hade jag en digital föreläsning i Studiefrämjandets regi, upplagd i tre delar. Först pratade jag om mitt författarskap, sedan om min skrivarkurs, och sedan svarade jag på frågor. Nervöst innan … men sedan väldigt kul!

Här kan du se föreläsningen:
Obs! Man måste spola fram ca 15 min innan själva föreläsningen börjar
*
Lyssna här! Hör du vilken bok som är med i Lind & Co:s ljudbokskalender? 😉
När mina två första böcker släpptes hade jag stora releasepartyn, men med Våroffer blev det ju ingenting på grund av Corona. När så Gryningsdåd släpptes två månader senare kände jag väldigt tydligt att jag ville ha någon form av boksläpp, så håll till godo, här är mitt boksläpp under trappen hemma:

2020.
Ett mycket speciellt år på många sätt.
Att få med allt går ju inte, men här försökte jag få med det några av de största sakerna som hände.
Jag ser fram emot 2021. Det som komma skall, det som precis har börjat.
Mycket handlar i första läget om Corona-viruset. Om vaccinet. Om att få kontroll.
Och så ska jag skriva färdigt min tredje deckare.
När det är gjort ser jag mycket fram emot att kunna träffa folk igen! 🙂
Låter som ett fantastiskt år!
GillaGillad av 1 person