Gästbloggare: Karin M. Karlberg

Nu närmar vi oss slutet på 2020 och aldrig har man väl väntat på ett nytt år med nya möjligheter som nu. Det är dags för december månads gästbloggsinlägg och årets sista gästbloggare här på Marias Författarblogg heter Karin M. Karlberg.

Karin M. Karlberg debuterade 2018 med feelgoodromanen Småstadspuls, utgiven på bokförlaget SOL. Boken är den första delen i Sandköpingsserien som utspelar sig i den västgötska sjöstaden Sandköping. Läsaren får följa några färgstarka karaktärers spännande äventyr i den lilla staden. I december 2020 släpptes den fristående fortsättningen Decembersalsa på Joelsgården Förlag. Decembersalsa är en humoristisk roman om vänskap, kärlek, sorg och ensamhet, men även om att det aldrig är för sent att våga förändra sitt liv.

Karin är en av mina gästbloggare som är personlig vän till mig, och vi har varit på flertalet bokmässor ihop. Hon är också med i Skaraborgs Författare och boende i Skara.

Här kommer Karins text:

Jag älskar att vara inne i min skrivarbubbla! När jag är inne i ett flow och allt flyter på. När jag verkligen befinner mig i bokens värld tillsammans med mina karaktärer, till och med är mina karaktärer. Turligt nog är dessa tillstånd inte konstanta eftersom mycket annat i livet hamnar långt bort i periferin och omvärlden förmodligen ser mig som både osocial och disträ.

  Tidigare har köket, händelsernas centrum, varit min arbetsplats. Trots att ett författarrum inretts på övervåningen fortsatte jag ändå att sitta vid köksbordet och skriva i en miljö varvad med matlagning och läxläsning. Fram till för något år sedan, då jag gradvis mer och mer började använda skrivarrummet. Jag har dock kommit fram till att omväxling är det bästa. Ute på altanen i skuggan är exempelvis ett alternativ som kan fungera sommartid.

  Min författaroas är utan tvekan min systers och svågers sommarställe på västkusten, som jag har förmånen att få låna emellanåt. Där bunkrar jag upp med mat, dryck och godsaker för flera dagar framåt och med enbart datorn som sällskap installerar jag mig i stugan. Den vackra vy jag möts av varje gång jag lyfter blicken från texten på datorskärmen får mig både lugn och inspirerad, orden flyter på i ett behagligt tempo.

  Jag skriver så länge jag vill. Vid behov av reflektion tar jag en stärkande promenad i de natursköna omgivningarna. Salta dopp i havet ger härliga energikickar. Matlagning sker endast när det är absolut nödvändigt. Vid kaffestunden på stenbänken intill solväggen kan jag få se en hare skutta upp över klipporna eller en fiskebåt puttra ut från den lilla hamnen. Vinden blåser i mitt hår, idéer föds, ord vävs till meningar och karaktärer växer fram. Med ro i själen flödar kreativa tankar i detta paradis. Arbetspassen avslutas med tillfredsställelse, det här är verkligen livet!

Men när man fastnar i sin text och inte kommer vidare? För givetvis finns de grå och motsträviga perioderna under skrivprocessen också. När man i den stretiga vardagen tvivlar och funderar på om det man skrivit duger. Om någon verkligen är intresserad av att läsa det man arbetat så länge med, det man skapat och som man vårdar lika ömt som om det vore en baby.

  I det läget brukar jag växla till ett annat skrivprojekt för att få ny motivation och distans. Det ger oftast önskad effekt och gör att skrivandet inte stagnerar. Ju större kontrast vad det gäller innehållet, desto bättre. För tillfället har jag två manus på gång, en historisk roman som grundar sig på min farfars memoarer med fokus på hans år till sjöss samt en spänningsroman/deckare som utspelar sig i Linköping.  

Utdrag från min farfars memoarer

  Har dock svårt att skiljas från mina karaktärer i Sandköpingsserien. Jag har ju trots allt hängt med dem under flera års tid nu och de har kommit att bli en stor del av mitt liv, som kära gamla vänner.

Kanske blir det en tredje del ändå … Lite feelgood piggar alltid upp.

  Att jonglera med tre bokprojekt är lite trixigare än två, men borde faktiskt gå! 🙂

Kontakt

Vid beställning av signerade böcker eller frågor rörande mitt författarskap, kontakta mig på: kontakt@karinmkarlberg.se.

Länkar

https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=Karin%20M%20Karlberg

https://www.adlibris.com/se/sok?filter=author%3AKarin%20M.%20Karlberg

https://www.akademibokhandeln.se/bok/smastadspuls/9789188611178/

Decembersalsa – Karin M Karlberg – Bok | Akademibokhandeln

En tanke på “Gästbloggare: Karin M. Karlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s