Så var det när jag skickade mitt första manus till lektör.

Att skicka sitt första manus till lektör är en stor sak. En viktig sak.

Många frågar mig hur det var när jag skickade MITT första manus till lektör.

Detta inlägg kommer att handla om just det.

Jag började med att googla och läsa om olika lektörer. Kollade priser och jämförde. Jag fastnade för en av dem. Jag tog kontakt med henne via mail och ställde lite frågor. För frågor har man ju förstås. Jag frågade och hon svarade. Och sedan skickade jag manuset.

Här mitt Facebook-inlägg från när jag hade skickat in manuset:

Sedan gick ju tiden. Jag visste ju att det skulle ta tid, ändå sprang jag och kollade min mail-inkorg varenda dag.

Jag var nog mest rädd för att hon skulle skriva att mina karaktärer inte kändes starka nog. Det var nämligen det jag hade jobbat mest med, det jag var allra mest nöjd med. Mina karaktärer. Därför var det det viktigaste för mig. Att hon gillade karaktärerna. Och att hon tyckte att storyn höll.

Så kom utlåtandet.

Hon skrev att jag hade starka karaktärer och att handlingen var stark!

När jag såg de två kommentarerna kunde jag slappna av. Att hon också sa att jag behövde utöka antalet sidor, lägga till en twist och gestalta mer kändes inte som ett större problem.

Det som hände sedan var att jag fick förnyad kraft.

Innan hade jag sagt att jag orkar aldrig redigera mer. Men plötsligt var jag igång igen, och ändrade hela sista tredjedelen av boken. Jag skapade min twist, jag ökade antalet sidor och jag jobbade med gestatningen.

Och sedan plötsligt hände det som jag inte hade lyckats med innan: Jag blev utgiven på ett traditionellt förlag.

Men det tog sin tid.

Jag hade INTE blivit antagen om jag inte hade skickat till lektör, för jag visste inte då hur jag skulle få mitt manus att bli bättre när jag kände mig färdig med det.

Det här var innan min utbildning. Och det gällde som sagt min första bok.

Nu för tiden skickar jag inte mina manus till lektör, jag använder mig istället av utvalda testläsare.

Och för den som undrar vem min lektör var så heter hon Sara H.Olsson.

Bilden är tagen av mig när vi sågs på Bokmässan för några år sedan. Hon håller i sin första bok. Sedan dess har hon släppt fyra böcker till, alla inom genren feelgood och jag antar att tiden som lektör nu är ett minne blott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s